Cardinal tar över Nordeas fastigheter för 7 mdr

Det amerikanska Cardinal Capital Partners köper de kvarvarande delarna av Nordeas fastighetsinnehav, cityfastigheterna i Stockholm, Oslo och Helsingfors, för ca sju miljarder kronor. Totalt omfattar det nu sålda beståndet ca 190000 kvm, varav omkring 90000 kvm i centrala Stockholm. Stockholmsbeståndet är den del av beståndet som håller högsta klass och det står också för omkring 70 procent av värdet. För Stockholmsbeståndet handlar det därmed om en prislapp kring 55000 kr per kvm. Stockholmsfastigheterna är koncentrerade i två kvarter.Affären har gjorts upp på en nivå som ger en mycket låg direktavkastning. Genomsnittligt ligger avkastningen under 6 procent för hela beståndet. För Stockholmsfastigheterna är avkastningen ännu lägre, troligen omkring 5,5 procent. Anledningen till att priset blivit så högt är att man inför och under förhandlingarna skräddarsytt hyresavtalen för att passa en långsiktig investerare, samtidigt som banken kunnat göra en god affär och trygga sina lokaler för lång tid framöver. Nordea ses som en stark hyresgäst och hyresavtalen med denna starka hyresgäst har tecknats med en mycket lång avtalstid, 25 år. Dessutom står Nordea för förvaltningen samt alla kostnader i fastigheterna under avtalstiden. Det gäller även i PK-Huset vid Hamngatan i Stockholm där det finns en hel del andra hyresgäster i butiksplanen. Affären har i princip varit klar under flera månader men har ändå tagit tid då köparen parallellt arbetat med att arrangera finansieringen. Det har handlat om en värdepapperisering med obligationer som noteras på den irländska börsen. Nordea har haft Citigroup, Catella Corporate Finance och Nordea Markets som finansiella rådgivare vid koncernens hela fastighetsförsäljningsprocess.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Tillbaka till förstasidan