Hotell- och kontorsfastigheten Kaseren 1 i Frösundavik får en ny ägare.

Capman och Atell köper hotell i Hagaparken

Den stora hotellfastigheten i Frösundavik förvärvas av duon Capman och Atell. Fastigheten innehåller 26.000 kvm uthyrningsbar area, bland annat för hotell, spa, konferens och kontor. Säljer gör ekonomiskt pressade Ulrich John som ägt sedan 2005. FV kan berätta att priset är 690 miljoner kronor.
– Vi ser en oerhörd potential, säger Magnus Berglund på Capman.

Fastigheten har ett fantastiskt läge i nationalstadsparken, strax norr om Hagaparken och på en höjd invid Brunnsviken – och med nästan egen avfart från E4:an i Solna, strax norr om Stockholm.

– Det känns otroligt kul att få förvärva den här fastigheten ihop med CapMan, säger Anna Reuterskiöld, founding partner Atell, till Fastighetsvärlden Det är Atells första fastighetsförvärv.

Fastigheten i Solna heter Kasernen 1 som ett minna av den militära verksamhet som fanns i området till 1970. Regementsbyggnaden, som är från förra sekelskiftet, innehåller idag kontor och var länge känt som statliga Procordias huvudkontor. Hotelldelen, i riktning mot Brunnsviken, byggdes i början av 90-talet och har sedan dess byggts ut i etapper. Under flera år drev Radisson verksamhet här innan Ulrich John även tog över driften av hotellet och de senaste åren drivit det under egna namnet Royal Park.

CapMan och Atell avser att ta tillvara fastighetetens unika kvalitéer och att utveckla attraktiva kontorsytor och en destination för hotell och konferens.

– Vi är mycket nöjda över möjligheten att förvärva en historisk fastighet i ett unikt och mycket vackert läge med oerhörd potential, säger Magnus Berglund, ansvarig för CapMan Real Estate i Sverige och Norge.

Utsikten över Brunnsviken och Naturhistoriska riksmuseet på andra sidan. Foto: Fastighetsvärlden

Hotellet innehåller mer än 200 rum. Här finns även 28 mötesrum och platsen har länge varit en populär och ofta utsåld destination för konferenser.

– Det är ett fantastiskt läge för ett hotell, nära Stockholm men ändå isolerat i vacker natur. Fastigheten innehåller det mesta man kan önska, även om vissa delar är något omoderna. Vi ser det som en fantastisk hotellfastighet med stor potential, säger Per Tängerstad, founding partner Atell.

Fastigheten innehåller en spaanläggning. Under en period hade Sturebadet en filial här.

Ulrich John köpte den stora fastigheten 2005 från fackföreningsägda BPA. 2015 tog han över driften av hotellet, konferensanläggningen och Haga Health Club med pool och gym (drevs av Sturebadet under några år).

Efter försäljningen av Kasernen 1 äger Ulrich John endast Gesundaberget/ Royal Park Mountain Resort, mellan Mora och Leksand. Verksamheten där begärdes för övrigt i konkurs under sommaren. Ägaren har haft mycket stora skulder, 600 miljoner, rapporterade P4 Dalarna nyligen.

Capman gör förvärvet till fonden Capman Nordic Real Estate III Fund (CMNRE III). Fonden är på totalt 564 euro och investerar främst i kontor, retail och bostäder i Norden.

Frösundavik har Hagaparken, med kronprinsessparets bostad Haga slott, som granne i söder (700 meter) och statsministerns kommande bostad Villa Loviseberg en bit norrut, vid Edsviken.

I närheten finns kontorskomplexet Frösundavik (om 42.000 kvm, heter numera Gate 01) som Mengus köpte 2016 och som länge helt hyrdes av SAS. Här finns även danska Bestsellers kontor (i vad som tidigare var regementschefens bostad) i en fastighet som klädkedjan (märken som Vero Moda och Jack & Jones) äger. Här finns fastigheten Kasernen 8 som Alecta Fastigheter i slutet av 2020 köpte för hela 100.000 kr/kvm från Praktikertjänst och som i dag är en samhällsfastighet.

I övrigt är området omgivet av grönska och vatten – en smått bortglömd oas 2 km från tullgränsen till Stockholms innerstad.

Sittgrupp i loungen.
Bada i den vedeldade badtunnan med utsikt över Brunnsviken och Hagaparken.
Den tidigare ägaren av Royal Park Sthlm har arrangerat flera omtyckta event.
Fastighetens gym.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan