Byggstarterna minskar

Byggstarterna av nyproduktionsprojekt minskade med 0,1 procent mellan oktober och november enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Det är bostadsbyggandet som nu ser ut att falla igen när de minskar med 0,8 procent medan övrigt byggande steg med 0,2 procent.

Annons

De senaste tolv månaderna har Byggstartsindikatorn stigit med 3 procent. Bostadsindikatorn har stigit med 11 procent medan Indikatorn för övrigt byggande är oförändrad.

Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exkl. anläggningar och infrastruktur, minskade med 0,1 procent oktober och november. Utfallet för tidigare månader har reviderats ned, vilket ytterligare förstärker bilden av en förhållandevis svag utveckling. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten +3,4 procent i november.

– Byggstartsindikatorn var mer eller mindre oförändrad i november. De senaste månaderna har riktningen snarare varit nedåt än uppåt vilket bekräftar att den uppgång som var under det första halvåret kommit av sig under hösten, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta i en kommentar

Byggstartsindikatorn för bostäder föll med 0,8 procent under november. Jämfört med samma månad i fjol var indikatorn 10,6 procent högre. Indikatorn har nu backat tre månader i rad och ligger på ungefär samma nivå som den låg på för tio år sedan.

– Lite oroande är det att återhämtningen i bostadsbyggandet ser ut att ha brutits redan, särskilt med tanke på de historiskt låga nivåer som indikatorn befinner sig på. Förhoppningsvis ska dock räntenedgången börja ge lite effekt framöver, säger Tor Borg.

Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg med 0,2 procent under november. Jämför med samma månad förra året var uppgången 0,3 procent. Även i dessa sektorer har tidigare utfall reviderats ned något. Trenden har därmed varit mer eller mindre stillastående i ett års tid.

– Byggstarter av större industriprojekt och offentliga satsningar inom bl.a. hälsovård och skola har bidragit till att byggandet ligger på en hög nivå. Framöver kommer vi sannolikt att se ett fortsatt högt byggande i dessa sektorer medan byggstarterna när det gäller kommersiella lokaler är på nedåtgående, säger Tor Borg.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Convendum beviljas förlängd rekonstruktion

”Bör räcka för att nå en skulduppgörelse”.

Slår till och köper för 550 mkr

Gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Bilder: JM trivs på halverad yta

FV tar pulsen när JM mellanlandar hos Fabege.

Får toppjobb vid Castellum

”Spännande projektportfölj i attraktiva lägen”.

Hon köper nära slottet

FV berättar om köparen till omtalad fastighet i Gamla stan.

”Bra läge att vara positiv till fastighetsaktier”

FV Fokus. FV frågar ut Johan Edberg, fastighetsanalytiker på Handelsbanken. Så går börsen framöver. Risker och möjligheter segment för segment. Favorit-vd på fastighetsbolagen.

”Mer troligt att hyresnivåerna sjunker något”

FV Fokus. Intervju med Nina de Besche om lokalhyresmarknaden. ”Väldigt många lokalalternativ”  Dags att ge upp? Förväntningarna på Avanti.

Capman köper från Mitsubishi

Målet är att riva och skapa 43.000 kvm nytt.

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Jätteanläggning byggs ut till hela 220.000 kvm

Distributionscentret kommer att motsvara hela 40 fotbollsplaner.

Carolina Leeman, affärsenhetschef First Office. Kista.

Tar över efter Helio

Hyr 1.000 kvm i vakanstyngd stadsdel.

Säljer på Östermalm

Affär på Sibyllegatan. Tredje generationen avyttrar.

Staffan Unge får toppjobb

Det amerikanska bolaget gjorde Sverigepremiär i fjol med ett miljardköp.

Försäljning av centrum skjuts upp – igen

Andra gången, nu mindre överraskande.

Tillbaka till förstasidan