ByggPartners vd: ”Risknivån varit alltför hög”

ByggPartner-koncernen utvecklades bra under andra kvartalet 2022 avseende omsättning och orderingång. Omsättningen steg 23 procent till 733 Mkr under kvartalet. Nu växer koncernen med nya bolag.

Annons
Sture Nilsson, vd.
Visa faktaruta

Bolaget nyckeltal april-juni:

Nettoomsättningen uppgick till 732,8 (593,4) Mkr
Rörelseresultat (EBIT) uppgick till -28,7 (24,3) Mkr. Exklusive tidigare kommunicerade projektnedskrivningar samt omstruktureringskostnader uppgick rörelseresultatet till 25,4 Mkr
Rörelsemarginalen (EBIT) uppgick till -3,9 (4,1) procent. Exklusive projektnedskrivningar samt omstruktureringskostnader uppgick rörelsemarginalen till 3,5 procent
Resultatet efter skatt uppgick till -25,4 (19,1) Mkr
Resultatet per aktie uppgick till -2,10 (1,58) kronor
Orderingången uppgick till 1 006,0 (644,3) Mkr
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 9,0 (79,5) Mkr

Kommentarer från vd Sture Nilsson:

– Aktiviteten på byggmarknaden fortsätter att vara hög, även om osäkerheten ökat till följd av den stigande inflationen och ett mer osäkert ekonomiskt läge generellt. Under kvartalet steg orderingången 56 procent till 1 006 Mkr, vilket är den högsta nivån hittills för ett enskilt kvartal. Den starka orderingången är ett resultat av att vi tidigare under året varit engagerade i de aktuella projektens tidiga ”Fas 1” där vi tillsammans med våra kunder utarbetar förutsättningarna för den kommande genomförandefasen. Vid utgången av juni utgjordes orderstocken främst av samhällsfastigheter och hyresfastigheter, medan en mindre del utgörs av kommersiella fastigheter och bostadsrätter. Under kvartalet har även flera nya samarbeten i Fas 1-läge inletts.

Nilsson fortsätter:

Vi har under senvåren och sommaren genomfört en genomlysning av ett antal olönsamma projekt, som tidigare kommunicerats, vilket medfört kostnader för nedskrivningar och omstruktureringar om totalt 54 Mkr, varav merparten avser nedskrivningar. De aktuella projekten som nu är i full produktion är tagna till fasta priser, där vi nu i efterhand kan konstatera att risknivån varit alltför hög. Exklusive dessa kostnader uppgick rörelseresultatet till 25,4 Mkr under andra kvartalet, motsvarande en rörelsemarginal om 3,5 procent. Nedskrivningarna avser ett begränsat antal projekt främst i Stockholm, Mälardalen och Uppsala. Verksamheten i dessa regioner kommer konsolideras för att åter kunna nå acceptabel lönsamhet.
Efter genomlysning och omvärdering av projektportföljen har vi idag en sund och stark kärna i de övriga delarna av ByggPartner, som utgör en viktig del av den nu utökade koncernen.

– Utifrån vår projektstrategi ska ByggPartner fokusera på att vara en rådgivande entreprenör som noggrant väljer rätt projekt och skapar förutsättningar till långsiktiga kundrelationer. Vi inför nu en mer strikt uppföljning av vår process inför tecknande av nya projektavtal där riskbedömningar är centralt. Vårens kraftiga förändringar avseende materialkostnader och leveransförutsättningar har påverkat vår verksamhet negativt. Vi jobbar intensivt med dessa frågor och i samtliga kundrelationer pågår i dag dialoger om hur stigande kostnader och leveransförseningar kan hanteras. Den sammantagna påverkan på vår lönsamhet är dock fortfarande svårbedömd.

I slutet av vd-ordet kommenterar han bolagsförändringar:

– Detta är den sista kvartalsrapporten i det gamla ByggPartner-formatet. Från och med halvårsskiftet är vi nu en koncern med dubbelt så hög omsättning. Namnet ByggPartner Gruppen blir nu det samlade begreppet för de fortsatt lokalt starka varumärkena Åhlin & Ekeroth, Flodéns och ByggPartner. Jag är övertygad om att vi – samtidigt som vi agerar på de kortsiktiga utmaningarna – nu lägger grunden till en mycket spännande bolagsgrupp inom bygg. En koncern som kommer att förena lokalt entreprenörskap med innovativ utveckling och därmed skapa långsiktig värdeutveckling.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan