Nu är det klippt – byggstart för Mall of Scandinavia

Invigs hösten 2015. Inför närmare 150 besökare klipptes under lunchtid på tisdagen bandet som markerade byggstarten för köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna. På plats fanns bland annat landshövdingen Chris Heister som prisade genomförandekraften från de inblandade. På plats fanns även den tidigare Uefa-presidenten, Lennart Johansson.

– Det blir ett fantastiskt område av stadsdelskaraktär. Att den nya nationalarenan intill är en eventarena är bra så den kan användas till mer än fotboll. Stockholm har sedan länge kommit efter de andra arenorna runt om i Europa efter att nya krav började ställas av Uefa 1993-94. Men det hade räckt med en ny arena i Stockholmsområdet – denna, säger Lennart Johansson till Fastighetsvärlden.

Han konstaterar att Erik Paulsson har haft en väldigt stor betydelse för framväxten av Arenastaden som förutom Mall of Scandinavia och Friends Arena även kommer att innehålla stora mängder kontorslokaler och bostäder.

– Utan honom hade det inte blivit något.

Andra hjärnor bakom området i Solna är kommunalrådet Anders Gustâv som drog upp de inledande planerna men som avled på väg hem från fastighetsmässan Mipim i Cannes våren 2007. När det gäller Mall of Scandinavia har Lars Johansson, styrelseordförande i Unibail-Rodamco, slitit med genomförandet sedan sommaren 2007 när idén väcktes på ett ”gigantiskt” köpcentrum i Solna, i området som idag kallas Arenastaden.

Mall of Scandinavia ska innehålla 101.000 kvm uthyrbar yta, varav 9.000 kvm kommer att vara biografer och 7.000–8.000 kvm restauranger.

– Mall of Scandinavia kommer att erbjuda allt ifrån internationella flaggskeppsbutiker till lokala och unika butikskoncept. En särskild stor vikt har även lagts på att utveckla ett lika attraktivt restaurangutbud och Nordens mest moderna biograf, säger Per Ronnevik, Director of Development Nordic, Unibail-Rodamco.

101.000 kvm shopping motsvarar Gallerian, NK, Sturegallerian, Åhléns City och PUB tillsammans, konstaterar Unibail-Rodamco.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-23
Bygget av Mall of Scandinavia har redan varit igång ett tag men idag invigdes det officiellt då Stockholms läns landshövding, Chris Heister, klippte det ceremoniella bandet. Till vänster om Heister står Olivier Coutin, vd för Unibail-Rodamco Norden och till höger står Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

Uefas tidigare president, Lennart Johansson, var på plats liksom Fabeges styrelseordförande, Erik Paulsson…

… liksom Christian Hermelin, VD för Fabege. Bolaget kommer att äga cirka 45.000 kvm kontorslokaler ovanpå Mall of Scandinavia.

Byggarbetsplatsen som så småningom ska bli Mall of Scandinavia. De orangea ballongerna markerar köpcentrets yttre kanter.

Fler Nyheter från förstasidan

10 experter om hoten och möjligheterna med Amazon

FV summerar vad ett antal experter tror.

Han blir ny chef för Stordalens fastighetsbolag

Blir ansvarig för ett bestånd som är värt cirka 22 miljarder kronor.

Affär för 2 miljarder inom tullarna

40.000 kvm lokaler ingår i den stora transaktionen.

Fond köper för 260 miljoner

Förvärvar nyproducerad fastighet.

Castellum: ”Inga behov av generella nedskrivningar”

Vd Henrik Saxborn kommenterar första halvåret.

Hyrorna hos Akelius upp med 6,3 procent

Läs om hur beståndet förändrats och den nye vd:n kommentar.

UC: Blygsam minskning av konkurser i juli

”Hemestern” tycks inte påverka konkurser inom hotell- och restaurangbranschen.

Åtal för insideraffärer i Victoria Park

Kända företagsledare åtalas för insiderbrott i samband med Vonovias bud på Victoria Park.

Offentliga Hus renodlar inför börsnotering

Svevia-paketet och studentbostäderna berörs av affären.

HUI: Amazon till Sverige i höst

Uppger att uppgiften är bekräftad.

Statlig jakt efter citylokaler

Fyra aktörer i gemensam satsning för att finna 8.000–12.000 kvm.

Sommarshoppar för 182 miljoner på Österlen

Förvärvar tre fastigheter om totalt 25.000 kvm lokaler.

Cocozza ökar i SBB – och vill se flera förändringar

”Den senaste emissionen av konvertibler där abstraktionsnivån i prospekten var som hämtade från ett seminarium i matematik”.

Jubel vid Olav Thon när delar av gränsen öppnar

Olav Thon själv ger sin syn på den den nedslängda gränsen – och vill öppna mer.

Tillbaka till förstasidan