Bygger flyttbart äldreboende för 160 miljoner

Planera för nya Kiruna växer så sakteliga fram, en layout för det nya centrumet har presenterats liksom hur det nya stadshuset ska se ut. Inom kort väntar detaljerade skisser på hur byggnaderna närmast torget och det nya stadshuset ska se ut (se länkar till höger). Men livet rullar förstås på som vanligt i Kiruna fram tills den centrala delen av tätorten flyttats (ungefär halva tätorten berörs av flytten). Nu ska det byggas äldreboende.

Lindbäcks Bygg har fått uppdraget att bygga ett äldreboende med 100 lägenheter i Kiruna. En stor order som är värd 160 miljoner kronor har undertecknats mellan Kirunabostäder och Lindbäcks Bygg.

Med byggstart våren 2014 kommer Lindbäcks Bygg att bygga 100 lägenheter för äldre på uppdrag av det kommunala bolaget Kirunabostäder.

– Nu startar projekteringen och bygglovet kommer senare i höst. Inflyttning beräknas till december 2015, säger Wilhelm Risberg, vice VD och marknadschef på Lindbäcks.

Projektet, som kallas Termiten 1, föregicks av en tävling där Kiruna kommun ställde villkoret att hela det kommande äldreboendet ska vara möjligt att flytta eftersom det byggs i ett område som kan beröras av utvidgningen av gruvbrytningen. För Lindbäcks Bygg är detta ett optimalt projekt då företaget tillverkar sina hus i form av moduler i fabriken i Piteå som sedan monteras på plats.

– Vi har ett mycket rationellt produktionssätt som dessutom gör att byggnaderna går att flytta om det skulle behövas i framtiden. Vi har till och med tänkt utföra grundläggningen med betongbalkar för att uppnå en ännu större flyttbarhet, säger Wilhelm Risberg.

I Fastighetsvärlden Nr 7–8/2013, som utkom direkt efter sommaren, finns ett längre reportage om flytten av Kiruna centrum.

Fastighetsvärlden Idag 2013-09-19

Erik Wijkmark på fastighetsutvecklarna JEFF har ritat det nya äldreboendet i Kiruna.
Erik Wijkmark på fastighetsutvecklarna JEFF har ritat det nya äldreboendet i Kiruna.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Tillbaka till förstasidan