Brunswick lanserar kreditfond om 12 miljarder

Brunswick Real Estate  lanserar sin tredje fastighetskreditfond Brunswick Real Estate Capital III (BREC III) och har säkrat åtaganden från investerare om 12 miljarder kronor. Investerarna utgörs av några av Nordens största institutionella investerare, vilka även investerat i Brunswicks tidigare fonder.

Den nya fonden kommer att inrikta sig mot kommersiella fastigheter med tydliga hållbarhetsmål.

2013 etablerade Brunswick Nordens första fond med inriktning mot säkerställd finansiering av kommersiella fastigheter.

Den tredje fastighetskreditfonden kommer, liksom tidigare fonder, vara en obelånad kreditfond som erbjuder finansiering av kommersiella fastigheter i tillväxtregioner i Sverige. Genom en stark institutionell kapitalbas, med investerare såsom Folksam och KLP, kommer fonden att kunna erbjuda fastighetslån med löptider på upp till tio år. En formell första stängning av fonden förväntas under hösten.

Pontus Sundin, VD Brunswick Real Estate Capital:

– Vi är mycket stolta över det fortsatta förtroendet från våra investerare, speciellt med tanke på rådande omständigheter på marknaden till följd av Covid-19. Vår affärsmodell med säker och långsiktig finansiering blir allt viktigare för fastighetsbranschen, som ett alternativ till traditionella banklån och obligationer med kortare löptider.

Redan i den andra fonden kunde Brunswick erbjuda certifierade gröna lån. Den tredje fonden kommer att ha ett ännu tydligare uttalat fokus på hållbara fastighetsinvesteringar.

– Vi jobbar aktivt för att våra låntagare ska bidra till en mätbart positiv förändring. Förutom de gröna frågorna såsom minskade koldioxidutsläpp och smartare energianvändning vill vi också säkerställa att varje investering leder till förbättringar inom sociala hållbarhetsaspekter, fortsätter Pontus Sundin.

Ylva Wessén, vd och koncernchef Folksamgruppen:

– Den här historiskt stora investeringen är ett utmärkt exempel på hur vi kan komplettera våra placeringar i räntebärande tillgångar, aktier och fastigheter. Det här är ett område med god tillväxt och investeringen ger oss en attraktiv avkastning till låg risk.”

Michael Kjeller, vice VD och chef Kapitalförvaltning och hållbarhet:

– Investeringen är ett led i vår ambition att ge våra kunder så god riskjusterad avkastning som möjligt. BREC III är en väl etablerad fond som lämnar säkerställda lån för fastighetsfinansiering. De har också bra ambitioner i sitt hållbarhetsarbete och arbetar löpande med att höja nivån. Exempelvis har ett ramverk för gröna lån tagits fram.”

Aage Schanning Executive Vice President och Finansdirektör på KLP:

– Som Norges största pensionsfond med stort fokus på miljö och ansvarsfulla investeringar, så är vi från KLPs sida mycket positiva till Brunswick Real Estate Capitals tredje kreditfond och dess gröna ramverk. Vi välkomnar i synnerhet initiativet med incitament för att driva miljömässiga förbättringsåtgärder i befintliga byggnader. Vi ser fram emot vårt fortsatta samarbete med Brunswick och är förväntansfulla över att följa den gröna resan mot framtiden.

Fler Nyheter från förstasidan

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Universitetsstaden fortsätter att växa

Planerar kontor, bostäder och kongresscentrum.

Förhandlar om miljardaffär

FV berättar vad som ingår i affären.

Redo sälja på Kungsholmen

Unik projektmöjlighet i stenstaden.

Tema Bostad

Om projektets ekonomi spräcks vid ett ”stålbad”

Så kan utvecklingsprojekt och affärer i form av forward purchase/funding komma att påverkas av det osäkra läget.

Starkt Balder nära 200 mdr

Selin: ”Om inflationen blir permanent högre och räntorna bara höjs en aning, skulle det kanske till och med vara positivt”.

Omvandlar butik – hyr ut 500 kvm

Nygammalt koncept intar central galleria.

Glädjefnatt för fastighetsaktier

Efter en vecka med främst en dyster utveckling för fastighetsaktier bjöd onsdagen på starka uppgångar för väldigt många bolag.

Tillbaka till förstasidan