Bröd & Salt gör en rockad tillsammans med en butiksägare på Östermalm i Stockholm. Den 1 januari tar kafékedjan över lokalen efter den klassiska lampbutiken City-El i korsningen Karlavägen/Nybrogatan, och lampbutiken flyttar in i grannlokalen där Bröd & Salt planerade att öppna.
– Vi har väntat på det här läget i säkert fem år, säger Annelie Vest, marknadschef på Bröd & Salt till FV.
Fastighetsvärlden har tidigare skrivit att Bröd & Salt ska öppna på Karlavägen 50, i närheten av korsningen mot Nybrogatan i fastigheten Flundran 12 som ägs av en brf. Lokalen huserade tidigare Picard.
Nu är planerna ändrade – kedjan flyttar in i grannlokalen, där den klassiska lampbutiken City-EL i dag ligger, och har gjort i mer än 30 år. Den butiken kommer att flytta till lokalerna dit det var tänkt att Bröd & Salt skulle flytta. Och kafékedjan tar alltså över hörnlokalen i korsningen.
– Vi har kollat på det här läget i säkert fem år, det är en drömhörna säger Annelie Vest, marknadschef på Bröd & Salt till Fastighetsvärlden.
Även nuvarande butiksägare Ulrika Hedlund är nöjd med beslutet att byta lokaler.
– Tajmingen var helt perfekt just nu – det blir skönt för mig att flytta in i en nyrenoverad butik med mindre lager. Och jag får samtidigt vara kvar i samma förening, på samma adress och på kära Östermalm. Det blev så bra för oss båda, säger hon.
Den totala ytan i hörnlokalen är om 400 kvm, fördelat på två våningar.
– Det här kan man nog säga blir vårt nästa flaggskepp, säger Annelie Vest.
Den 1 januari får kedjan tillträde och då påbörjas renovering av lokalen som ska bli extra tjusig. Enligt Annelie Vest kommer deras inredningsarkitekt Tina Marin göra butiken extra tjusig.
– Eftersom fastigheten ritades och uppfördes på 50-talet i en tidstypisk arkitektur av arkitekten Arvid Bjerke är ambitionen att inredningen ska samspela med byggnaden samtidigt som den ska vara väldigt representativ för Bröd&Salt. Bröd&Salt har en kombination av traditionellt hantverk och innovation, och därför jobbar vi med samma tänk i inredningen där vi exempelvis har många klassiska influenser som upprepningar och rytm i väggpanelerna samt ett mönstrat terrazzogolv vid serveringsdisken, säger Tina Marin.
Det nya kaféet kommer att vara just kafé och inte en coworkinganläggning – även om Bröd & Salt har expanderat inom det segmentet på senare tid. Öppningen sker under våren nästa år och blir kedjans 27:e öppning.
Kommer ni att öppna fler?
– Ja, det kan bli fler. Vi ska öppna någon till i Göteborg i alla fall och sedan får vi se, säger Annelie Vest.
I Göteborg har företaget ett kafé på Linnégatan 11. Enligt Annelie Vest får företaget mycket mejl från städer runt om i Sverige som vill att de ska etablera sig där, men det är en stor apparat att öppna i andra städer.
– Vi är en liten organisation på tio personer på kontoret. Men vi tutar på och vill fortsätta växa i Stockholm, och på sikt i fler städer i Sverige.
Det enda kaféet som Bröd & Salt har stängt under alla år är den som låg vid Flemingsberg station, vilken stängde för flera år sedan. Tvärtemot andra öppnade man fler under pandemin, hela 12 stycken under tre år.
– Det var nog då de flesta fick upp ögonen för oss. Vi körde vi i växel sju när andra tog det lugnt.
Hör fastighetsägare av sig till er?
– Ja, det händer ofta men flera av dem säger vi nej till. Vi vill egentligen bara ha A-lägen. Lindhagen är inte ett klassiskt Bröd & Salt-läge men vi tror på den. Det är ett stort flöde av människor.
För två år sedan köpte Bröd & Salt en stor industrilokal i Västberga, när man vuxit ur bagerilokalerna på Skeppsbron. Den är enligt Annelie Vest på några tusen kvadrat och en plats att växa på.
– Vi kan dubbla våra butiker nu och fortfarande baka i Västberga. Den investeringen är gjord och vi kan ha den lång tid framöver.
Vad kommer ni aldrig att göra på Bröd & Salt?
– Börja baka med bake off. Då är vi döda. Vad vi än hittar på kommer vi aldrig nalla på kvaliteten. Det ska vara purfärskt.