Ankaret säljer hela sitt bestånd. Fyra fastigheter i centrala Helsingborg ingår.

Brinova köper fyra i centrala Helsingborg för 437 mkr

Brinova har tecknat avtal om förvärv av fyra anrika cityfastigheter i Helsingborg. Priset är 437 miljoner och lokalytan 12.300, vilket motsvarar 35.500 kr/kvm. Säljer gör Ankaret som därmed avyttrar hela sitt bestånd. Brinova betalar delvis med egna aktier.

Annons

Förvärvet finansieras delvis genom emission av egna aktier i Brinova.

Affären gäller fastigheterna Göta 1, Fiskaren 27, Magnus Stenbock 8 och Norden 9. De består främst av vård, kontor, utbildning och hyresbostäder. Hyresvärdet uppgår till 26 miljoner kronor.

Genom affären avyttrar Fastighets AB Ankaret, som ägs av familjen Bengtsson, hela sitt fastighetsbestånd.

Den senast inköpta av de fyra fastigheterna är Magnus Stenbock 8 som förvärvades hösten 2016. 2014 sålde bolaget fastigheten Terminalen 3 till Wihlborgs.

Per Johansson, vd vid Brinova:

– Fastigheterna blir ett utmärkt tillskott till Brinovas fastighetsportfölj i Helsingborg, vilket ger oss en utökad plattform i kommunen. Genom att de förvaltas av den befintliga organisationen ger det även ett betydande tillskott till vårt förvaltningsresultat.

Om de aktuella fastigheterna:

Fastigheten Göta 1 ligger mitt i centrala Helsingborg mitt emot centralstationen, på Järnvägsgatan 13. Den uppföres under åren 1873–75 som Hotel d’Angleterre. 1904 inrymdes Helsingborgs första biograf i källaren. Det är en typisk cityfastighet med butiker och restaurang på markplan men den största ytan förhyrs av en gymnasieskola.

Fastigheten Fiskaren 27 ligger på Drottninggatan 62, vid konserthuset. Fastigheten inrymmer främst vård i form av tandläkarmottagningar och av hyresbostäder. Fastigheten är ritad av arkitekten Anders Tengbom och kallas ofta Tandläkarehuset.

Fastigheten Magnus Stenbock 8 ligger Kullagatan 6, Helsingborgs citys shoppingstråk. I markplan är det butiker och de övre våningarna består av, förutom befintliga hyresbostäder, kontorslokaler som ska omvandlas till hyresbostäder. Uppfördes under åren 1879–80.

Fastigheten Norden 9 ligger mitt på Stortorget, så centralt det går att komma i Helsingborg. I markplan består hyresgästerna främst av en banklokal. Övriga ytor är kontor. Kallades förr ”Flyborgska huset”. Adressen är Stortorget 9. Byggnaden uppfördes under åren 1869–70.

Förvärvet finansieras med kreditfaciliteter samt emission av egna aktier i Brinova. Styrelsen har därför med stöd bemyndigande från årsstämman den 5 maj 2021, beslutat om emission av 4.816.063 aktier av serie B i Brinova riktad till säljaren av fastighetsbolagen, Bevaclean Aktiebolag, som kontrolleras av familjen Bengtsson. Teckningskursen uppgår till 45,639 kr per aktie och är baserat på ett vägt genomsnittspris med en rabatt om tre procent. Priset motsvarar en premie om cirka 1,5 procent mot stängningskursen på Nasdaq Stockholm den 14 september.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan