Brinova köper för 1 miljard främst från Mälö Fastigheter

Genomför nyemission. Brinova Fastigheter har ingått avtal om tre separata förvärv i Eslöv respektive Kävlinge och Vellinge av totalt sju fastigheter till ett totalt underliggande fastighetsvärde om cirka 960 miljoner kronor.

Affären i Eslöv avser fem fastigheter med en total yta om 47.641 kvm. Fastighetsbeståndet består av 455 bostäder samt samhällsfastigheter om 10.713 kvm. Säljare är Mälö Fastigheter som ingår i i SFMH koncernen (Stockholm Finacial Management Holding) som i sin tur äger 55 procent av SFEFA AB som förvaltar Mälös fastigheter.Förvärvet sker genom förvärv av samtliga aktier i fastighetsägande bolag. Brinova betalar preliminärt cirka 265 mkr och marknadsvärdet är 685 mkr, samtidigt betalar Brinova skulder om cirka 108 mkr. Nuvarande bankskulder i de fastighetsägande bolagen om 315 mkr löses inte på tillträdesdagen. Tillträde är planerat till den 29 november 2016.

Berörda fastigheter:

Beteckning Kvm Segment
Bergagården 28 600 kvm Bostäder
Sädesärlan 3 5 300 kvm Bostäder
Piggvaren 4 4 300 kvm Vård
Dannemannen 33 4 300 kvm Vård och förskola
Gjutaren 15 3 000 kvm Vård

 

Brinova har även ingått avtal om att förvärva två fastigheter i Vellinge och Kävlinge med en total yta om 6.896 kvm och ett underliggande fastighetsvärde om cirka 275 miljoner kronor samt ett bedömt hyresvärde om 15 miljoner kronor.

Fastigheten i Vellinge om 3.477 kvm uthyrbar yta är under produktion och beräknas vara inflyttningsklar i april 2017 . Fastigheten är fullt uthyrd till Attendo med ett 15-årigt hyresavtal. Säljare är Backastad Omsorg AB och ER-HO Förvaltning Försäljning 3 AB.

Fastigheten i Kävlinge om 3.419 kvm uthyrbar yta består av ett LSS-boende samt bostäder. Säljare är Backastad Omsorg AB och ER-HO Förvaltning Försäljning 2.

Samtidigt meddelar bolaget att man genomför en nyemission om 210 miljoner kronor med företrädesemission av B-aktier samt en nyemission utan företrädesrätt om cirka 48 miljoner kronor.

I och med affären ökar Brinovas fastighetsvärde från 1,8 miljarder kronor till 2,8 miljarder kronor och hyresvärde från 152 miljoner kronor till 220 miljoner kronor samt att den uthyrbara ytan ökar från 136 885 kvm till 191 422 kvm.

Förvärvet i Eslöv finansieras genom en kombination av befintliga likvida medel, nya banklån och en utställd revers till säljaren, där reversen uppgår till cirka 150 miljoner kronor och avses refinansieras med likvida medel från företrädesemissionen.

Brinovas tre största aktieägare, Backahill, Balder och ER-HO Förvaltning, vilka tillsammans representerar 93,4 procent av rösterna och 71,9 procent av aktiekapitalet, har förbundit sig att teckna sina pro rata-andelar i företrädesemissionen, motsvarande totalt cirka 151 miljoner kronor.

– Vi är mycket positiva till att så snart efter noteringen på Nasdaq First North Premier kunna genomföra dessa förvärv som är en del i tillväxten mot vårt mål om fyra miljarder i fastighetsvärde 2018. Den ökade geografiska spridning som förvärven medför passar väl med vår strategi att etablera bolaget som en betydande aktör på den sydsvenska fastighetsmarknaden, säger Per Johansson, VD för Brinova.

Brinova som noterades 30 september på First North lämnade samtidigt sin delårsrapport för de tre första kvartalen. Hyresintäkter uppgick till 75 miljoner kronor under tre första kvartalen och förvaltningsresultatet uppgick till 22 miljoner kronor.

Fastighetsvärlden 2016-11-22

Fler Nyheter från förstasidan

Köper i skuggan av jätte

Betalar 300 miljoner för nyutvecklad gränshandel.

Villkoren för Titania klara

Inför teckningsperioden har man nu satt teckningskursen. Totalt tar bolaget in högst 430 miljoner före emissionsomkostnader.

Misslyckande blir stor markanvisning

Ska bygga i södra Stockholm. 160 bostäder ingår.

Förvärvar i Florida

Svenskt bolag köper kontorsfastighet norr om Miami.

Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Wallenstam 08-säljer till SBB för över miljarden

Överraskande försäljning. Fastigheter i Gröndal och Sundbyberg.

Bildextra: JM bygger spektakulärt

26 våningar högt. Totalt 157 bostäder. Priset högst upp: Över 15 miljoner kronor.

SBB får sin första markanvisning i Stockholm

Ser stora utvecklingsmöjligheter intill sitt bestånd i huvudstaden.

Han pekas ut som ny bostadsminister

Flera personer med insyn i både socialdemokraterna och bostadsmarknaden uttalar sig för Fastighetsvärlden.

Klart: Domen mot näringslivstopparna

Det blir påföljden för Nilsson och Olofsson.

FV-film: Mäktiga satsningen Space

Nytt innehåll mitt i Stockholm. Se Fastighetsvärldens producerade film från Space. 

Bilder: Så är nya Space

FV har besökt de häftiga lokalerna om 7.500 kvm inför öppning. Följ med in!

”Ursprungliga målet uppnås på riktigt nu”

Avgående vd:n Mats Hederos om storsatsningen.

Bilder: Se förändringen – öde i 4.624 dagar

Bilder från när Hötorgsskraporna och Sergels torg började växa fram.

Tillbaka till förstasidan