Foto: Fastighetsvärlden

Brf:er – het och sval marknad samtidigt

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar fortsatt stigande bostadspriser i maj, både på villor och bostadsrätter i riket och alla tre storstäder. Efterfrågan har ökat samtidigt som utbudet fortsätter att ligga på en nästa dubbelt så hög nivå som vanligt. Det är en splittrad marknad, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Annons

Senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både villor och bostadsrätter i riket steg i april, med 1,6 % på bostadsrätter och 1,2 % på villor. På tre månader har nu bostadsrättspriserna stigit med 5,1 % medan villapriserna stigit med 3,3 %.

Under maj förmedlade Fastighetsbyrån 16 % fler bostäder än maj 2023. Men samtidigt som priser och antal försäljningar stiger ligger utbudet fortsatt på en väldigt hög nivå. Det totala utbudet på Hemnet ligger nu på nästan 59 000 bostäder (succession). Under perioden 2015 till 2022 har det legat mellan 25 000 och 35 000 stycken under samma tid på året.

– Det är en splittrad marknad vi har nu. Å ena sidan ser vi ökad efterfrågan, mer positiva konsumenter, budgivningar och stigande priser. Vi ser även en tydlig ökning i antal avslutade affärer. Å andra sidan har vi fortsatt ett extremt stort utbud och vi ser inte att det sjunker. Det innebär att det är mycket som fortfarande inte säljs på marknaden, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

– Det är lite svårt att förstå marknaden just nu när inte det normala förhållandet mellan utbud och efterfrågan gäller. Det kan såklart vara frustrerande för många säljare och köpare. Egentligen vore det bra om vi kunde få både ett minskat utbud och mer stabila priser, fortsätter Engström.

Svensk Fastighetsförmedling uppger man att det nu råder en balans mellan säljare och köpare för första gången på länge.

Kommentarer från Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling:

– Thedéen-effekten sätter ytterligare fart på bostadsmarknaden. Sedan Riksbanken genomförde sin första sänkning av styrräntan på många år i början av maj, är det allt fler intressenter som är ute och letar bostad, säger Erik Wikander, vVD Svensk Fastighetsförmedling.

– De senaste tre månaderna har antal bostadsrättsförsäljningar ökat med 12 procent och antal villaförsäljningar med närmare 18 procent jämfört med samma period 2023 och vi kan nu jämföra marknadstrycket med ett normalår. Extra tydligt är ökningen av spekulanter och budgivare i maj, säger Wikander.

”Bostadspriserna fortsätter öka – men planar snart ut”, skriver SkandiaMäklarna i en rubrik till den senaste statistiken.

– Efter en mer försiktig bostadsmarknad föregående år ser vi nu att såväl antalet transaktioner som priser har ökat rejält. Prisuppgångarna bygger dock mycket på förväntade räntesänkningar och om utfallet från Riksbanken ser annorlunda ut kommer det även visa sig på bostadspriserna. Nu när utbudet är betydligt större än vad det varit under det senaste året, och det finns fler bostäder att välja på, kan priserna inte pressas upp i samma takt framöver som de senaste månaderna, säger Andreas Moritz, vd SkandiaMäklarna.

I maj steg bostadsrättspriserna i centrala Stockholm med 1,4 % och med 1,7 % i Stor-Stockholm. Villa-priserna i Stor-Stockholm steg med 1,1 % i maj.

– Vi märker en större köpvilja sedan räntebeskedet, vilket möts upp av ett sedvanligt ökat utbud under senvåren. Köpviljan överstiger dock utbudet vilket leder till högre budpremier och slutpriser. Vi ser även framför oss att marknaden kommer att innehålla fler affärer under sommarmånader än historiskt. Fler väljer att sälja sin bostad först, vilket ökar incitamenten att köpa ny bostad och agera på ”samma marknad”, säger Felipe Osario Åström, fastighetsmäklare Fastighetsbyrån Södermalm.

– Vi känner igen siffrorna i statistiken. Marknaden har ”piggnat till” efter räntesänkningen. Dock är det inga stora förändringar utan snarare en mer positiv ton, några fler köpare som vågar slå till och lite mer budgivning på bra bostäder. Där vi ser störst skillnad är på de dyrare bostäderna, främst villorna här i Bromma från 16 miljoner och uppåt. Där är priserna nästan tillbaka till toppnivåer, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan