Sju branschprofiler om Bicky

Fastighetsvärlden kontaktade en handfull fastighets- och hotellprofiler som kände Bicky Chakraborty för att höras om deras minne av honom:

Annons

Elite Hotels grundare och ägare Bicky Chakraborty avled under helgen efter en tids sjukdom. Läs FV:s huvudtext här. Nedan några kommentarer om Chakraborty:

Liia Nou och Anders Berg, Pandox:

”Det är mycket tråkiga nyheter. Det är svårt att göra Bickys livsverk rättvisa i ett kort citat. Bicky var en sann entreprenör på många sätt. Han förvandlade tomma studentrum till bra hotellbusiness under sommaren redan på 60-talet. Han hade ett öga för rivningshotade historiska byggnader som han utvecklade till förstklassiga hotell som Knaust, Mollberg och Savoy. Bicky var en stor inspiration för hotellbranschen, en omtänksam och närvarande ledare med ett långsiktigt perspektiv. Det är tidlösa värden. Vi kommer att sakna honom.”

Petter Stordalen, Choice:

”Bicky var en legendarisk entreprenör och hotelier och en av de stora på den nordiska hotellmarknaden.

Med hans klokskap och sinne för business så byggde han upp ett mycket framgångsrikt företag. 

Jag har haft förmånen att genom åren lära känna Bicky genom många och långa samtal och en god vänskap byggd på ömsesidig respekt för varandra. Jag kommer sakna honom. Mina tankar finns hos familjen.”

Tomas Ingemarsson, Afa Fastigheter:

”Bicky var en stor entreprenör som jag och AFA har haft ett mycket gott samarbete med sedan ca 25 år tillbaka. Vi har tillsammans utvecklat flera av Elites hotel och alltid haft trevliga och utvecklande diskussioner. Bicky kunde se och ha synpunkter på både det lilla och det stora.

Jag uppskattade också hans humanitära sida och jag har lärt mig mycket av honom. Jag kommer att sakna honom och tänker nu på hans närmaste i familjen och inom Elite hotels.”

Hans Åke Petersson, vd Annordia:

”Bicky Chakraborty personifierade service ut i fingerspetsarna och byggde under 40 år upp en framgångsrik hotellkedja där förstklassig service står i centrum. Tradition, kvalitet och flärd är andra ord som ligger nära tillhands för att beskriva både Elite Hotels och Bicky. 

Hans betydelse för svensk hotellnäring går inte att överskatta, inte minst för alla de gamla stadshotell som räddades undan rivningshot eller omvandling. Idag står de kvar, vackra och välskötta, och ger glädje till mängder av människor. Bicky kommer att vara mycket saknad.”

Jonas Siljhammar, vd Visita:

”Bicky var en fantastisk entreprenör som med stort mod, driv och engagemang startade och utvecklade en av Sveriges ledande hotellkedjor. Han var en respekterad företagsbyggare som inspirerat en hel bransch.”

Erik Sällström, Lerstenen: 

”Jag fick beskedet under förmiddagen från Elites vd David. En otrolig människa finns inte med oss längre. Några timmar senare passerade jag Elite Plaza i Stockholm på väg till ett möte och jag stannade några minuter och bara tittade in. Då kändes det väldigt sorgligt men fick mig också att minnas och tänka på alla möten och samtal vi haft där inne. Affärsmöten men också bara helt vanliga samtal över en kopp kaffe. Jag värdesätter de minnena högt.

Bicky var så klart en fantastisk entreprenör och drivkraft men framför allt en väldigt speciell person. Jag minns så väl första gången jag träffade honom. Jag var förberedd på en tuff affärsman i bästa kostym men möttes av en superglad, skämtsam och väldigt inbjudande person. Och så fortsatte han att vara vid varje tillfälle.

Ett annat minne som säger en hel del var när vi hade varit på resa en dag och var lite väl sena hem, så skickade han med en flaska bubbel till min sambo. Det var uppskattat kan man lugnt säga.

Vi har under lång tid haft ett framgångsrikt och givande samarbete med Elite med enbart positiva saker att säga om den relationen, som vi hoppas och tror kommer fortsätta en lång tid framöver.”

Scandic:

”Det är med stor sorg vi tagit del av det beskedet om Bicky Chakrabortys bortgång. Han var en av de starkt lysande personligheterna i den svenska hotellbranschen och har under sitt liv som hotellentreprenör byggt upp en respekterad verksamhet. Våra tankar går till hans familj, vänner och medarbetare.”

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Tillbaka till förstasidan