
Branschorganisationen om hur coworkingen mår
Maria Svensson Wiklander, ordförande för branschorganisationen för coworking, SOCK, anser att branschen mår bra och att bilden i media är vinklad mot de fåtal som haft det tufft. Hon tror stenhårt på att kommunikationen och relationerna med fastighetsägare måste bli bättre. Och menar att nederlag inte behöver vara just nederlag.
Maria Svensson Wiklander, är grundare och delägare av Gomorron Östersund, coworking i just Östersund. Men hon är också ordförande i Sveriges organisationen för coworking och kontorshotell, SOCK, en organisation som bildades den 22 oktober 2024.
I dag har organisationen ett 50-tal medlemmar, men man hoppas nå fler inom en snar framtid. Det är en relativt ung bransch, men 2022 fanns det hela 630 aktörer. För att nå fler är opinionsbildning och policypåverkan viktigt, enligt Maria Svensson Wiklander.
– Det är en viktig del som medlemmarna vill att vi ska jobba med. Eftersom vi är en bransch som inte har en SNI-kod är det ju det första steget. Andra steget är att kunna påverka och bli en del av innovationssystem och stödsystem, och få en pärm hos kommuner och region så hur de ska förhålla sig till oss. Det är svårt i dag som entreprenör att få regionalt stöd eller projektmedel för att utveckla verksamheterna. Om man jämför med andra typer av verksamheter blir den en ganska ojämlik situation.
– Det är jätteviktigt att vi når ut till beslutsfattare på alla nivåer; både på regeringsnivå och på regional och kommunal nivå som får störst påverkan.
Branschorganisationen har identifierat fem områden där arbeten behöver ske. Dels handlar det om förhållandet till fastighetsbranschen.
– Relationen till fastighetsägarna är otroligt viktig och är en viktig del av vår affärsmodell. Det kan ge oss möjlighet att få bättre villkor baserat på ömsesidig förståelse. Det finns många aktörer som är duktiga på det och som har en bra relation med fastighetsägarna, och de ställena går ofta väldigt bra.
– Vi coworkingaktörer behöver bli bra på att bygga relationer med fastighetsägarna. Vi behöver berätta vad vi gör, och det har vi också börjat med. Vi har haft en dialog med de stora fastighetsbolagen och de är glada över att vi formar en branschorganisation – när vi utvecklas kommer de att gynnas. Man kommer närmare varandra på en strukturell nivå.
En annan del handlar som tidigare nämnts om kommunikation, och då handlar det om vad branschen är för något.
– Vi behöver definiera vad vi pratar om när vi pratar om coworking. Vi är ju öppna för både kontorshotell och coworking. Vad är det vi har gemensamt och vad är det som skiljer oss åt. Vi håller på att göra den kartan, vilka olika typer det finns, och det har vi kommit ganska långt med. Utifrån den kartan kommer vi kunna kommunicera på ett bra sätt, mot våra medlemmar som i sin tur kan använda den för att kommunicera, men även i extern kommunikation mot exempelvis beslutsfattare i olika positioner som vd:ar.
Utöver det är juridiken en viktig del, exempelvis hur man ska beskattas.
– Det är mycket gråzoner så vi har tagit in en jurist. Vi vill kunna få ut enkel information till våra medlemmar. Det kan handla om att det är skillnad på flexplatser och fasta platser, momsskatt för medlemmar, brandskydd och vem som är ansvarig för vad. Tillgänglighet och försäkringsfrågor. Det är komplicerat.
Hon fortsätter:
– I en ny bransch finns det också ofta många oklarheter och frågetecken. För oss rör sådana frågor till exempel juridik, försäkring och så vidare. När man öppnar ett nytt ställe är det en djungel att försöka få reda på vad som gäller. Vi måste bena ut det för att det ska bli enklare för coworkingaktörer att veta vad som gäller för vår bransch.
När kommer ni ha kunnat göra skillnad som märks för medlemmarna?
– Ganska fort faktiskt. Det är tacksamt när man startar något nytt, det finns ju ingenting. Och allt som vi tar fram blir en tillgång. Vi kan lägga upp mallar, information kring juridik och så vidare för våra medlemmar fortlöpande och det gör stor skillnad för medlemmarna. Och på ett års sikt kommer vi kunna vara produktiva, vilket i sig kan växa medlemsbasen.
Hur mår branschen i dag?
– Den mår ganska bra. Det har ju framställts en bild i media som är ganska vinklad mot de fåtal aktörer som hamnat i rekonstruktion eller likvidation. Jämför man mot en annan bransch och två aktörer skulle gå omkull så är det ingen big deal. Det säger ingenting om branschen.
– Enligt forskningen är vi en ganska konjunkturokänslig bransch. Vi ser inte så mycket tapp i antalet medlemmar i en lågkonjunktur. De senaste årens indexhöjningar har så klart påverkat, framför allt i Stockholm. Stockholm har också haft det kämpigare än på andra håll. Det slår ju ganska hårt om du får en hög procentuell ökning på redan höga kvadratmetersummor.
Återigen handlar det om vilken relation aktörerna har till fastighetsägarna, enligt Maria Svensson Wiklander, och om fastighetsägarnas förståelse för verksamheten.
– Det finns fina exempel på välmående coworking, och de har ofta en bra relation till fastighetsägarna. Men eftersom det är en ung bransch är ju affärsmodellen under utveckling, och den kommer att fortsätta att utvecklas.
– Vi ser ju också att fastighetsägare testar det här konceptet. De tittar väldigt mycket på coworkingbranschen för att se hur de kan flytta sig från kvadratmeterpris till en mer tjänstefierad produkt.
Är det ett problem för branschen att fastighetsägarna startar coworking i egen regi?
– Kortsiktigt kan det nog vara en utmaning, för de sitter ofta på mer resurser än vad en enskild aktör gör. Men coworkingaktörer är väldigt bra på sin grej och det kommer att visa sig. En del fastighetsbolag kommer nog upptäcka att det inte är lönsamt för dem att driva coworking själva. De har ju ägare som de måste svara upp mot.
– Jag tror att de coworkingaktörer som driver enskilda ställen och gör det bra kommer att vara vinnare i det här. Vi är väldigt bra på att trolla med små resurser. Dessutom är coworkingaktörer ofta mångsysslare, och det är en konst i sig. Och det kommer nog många fastighetsägare att upptäcka när man försöker etablera egna koncept. Vissa kanske får snurr på det här och gör det bra. Vissa kommer snarare upptäcka att de gynnas av att samarbeta nära med coworkingaktörer.
Om det går dåligt för några bolag inom branschen, tror du att fastighetsägare kan dra öronen åt sig och sluta hyra ut till branschen?
– Jag vet att det finns oro bland fastighetsägare och att det är klart att man påverkas av det. Men jag tror inte att det innebär att man inte kommer att hyra ut till coworkingaktörer, utan snarare att man bli mer engagerad och verkligen ser till att veta vilken aktör man skriver avtal med. Jag tror inte att det är något dåligt utan att det snarare utvecklar fastighetsägarens roll till coworking, men också att coworkingaktörerna måste bli ännu bättre.
Hon menar att nederlag inte enbart behöver vara just det. Branschen behöver, precis som alla andra branscher, förfina och bli bättre.
– Det utvecklar branschen. Jag drar inte så stora växlar av det. Sådant här måste hända även om det är tråkigt för de som har det tufft. Det är ofrånkomligt. Tittar du bakåt i varenda bransch är det klart att sådana här lärandeprocesser finns.
Tror du att det kommer ske konsolideringar eller kommer man se fler samarbeten?
– Konsolideringar kommer garanterat ske. Det är ju inte ovanligt. Men det kommer fortsätta att finnas fristående aktörer. Vad gäller fler samarbeten tror jag att man kommer se försök till det. Sedan är jag inte övertygad om att det är rätt för kunden – det kommer att utkristallisera sig vad kunden vill ha. Finns behovet av att kunna pendla över stora delar av Sverige? Men det är bra över lag att coworkingaktörer samarbetar för då lär man sig mycket av varandra. Det finns inget att förlora på samarbeten.