Branschens båda jättar väljer LEED

Vid Fastighetsdagen i tisdags medverkade Skanskas Johan Karlström och Vasakronans Fredrik Wirdenius i en gemensam programpunkt kring ”Gröna Fastigheter”. Båda bolagen har gått i bräschen och VD:arna konstaterar att det finns oerhört mycket kvar att göra för att pressa ner energiförbrukningen, både när det gäller insatser från politiker och enskilda fastighetsägare. Att få en fastighet märkt ”Green Building” anser de båda är för lätt och Karlström tycker att benämningen känns ”urvattnad sedan länge”. Även Vasakronans hus har oftast stor marginal till kraven som ställs. Skanska väljer därför certifiera enligt LEED istället och det lutar åt att Vasakronan följer efter.

Green Building-märkning upplevs som ”urvattnat”. Vid Fastighetsdagen i tisdags medverkade Skanskas Johan Karlström och Vasakronans Fredrik Wirdenius i en gemensam programpunkt kring ”Gröna Fastigheter”. Båda bolagen har gått i bräschen och VD:arna konstaterar att det finns oerhört mycket kvar att göra för att pressa ner energiförbrukningen, både när det gäller insatser från politiker och enskilda fastighetsägare.

– Politikerna i USA trycker till exempel på, på ett annat sätt. I vissa stater får man skatterabatter när man bygger för ett hållbart samhälle och i andra får man inte ens bygglov om man inte bygger grönt, säger Karlström.

Att få en fastighet märkt ”Green Building” anser de båda är för lätt och Karlström tycker att benämningen känns ”urvattnad sedan länge”. Även Vasakronans hus har oftast stor marginal till kraven som ställs.

– Våra fastigheter ligger idag 26 procent under snittet i energiförbrukning och vårt mål är 50 procent. Det går att göra oerhört mycket även i det befintliga beståndet. Vi har byggt om gamla fastigheter som numera har lägre energiförbrukning än många från nyproduktion.

Vi når 70 kWh per kvadratmeter** i gamla fastigheter. Vi jobbar hårt med att konvertera fulhus till finhus, säger Wirdenius.

Johan Karlström konstaterar att Sverige ligger efter USA i arbetet, men före till exempel länderna i södra Europa.

– Vi som är ett stort företag ska ta vårt ansvar. Vi ska vara en föregångare i samhället. Samtidigt blir de anställda stolta över att jobba hos oss när de ser att arbetet ger resultat. Det blir win-win. Vi har inte råd att inte göra detta.

På marknaden finns idag nästan en djungel av certifieringssystem för att märka hur ”gröna” husen är. Skanska sätter ner foten och väljer tydligt LEED. Allt för att förenkla för internationella aktörer. Med stor sannolikhet får bolaget sällskap av Vasakronan och i så fall har nästan fastighetsbranschen i Sverige i stort gjort sitt val.

– Att det finns så många olika märkningar för certifieringar är ett problem. Utländska investerare måste känna igen våra system. Det lutar mot att vi går mot LEED, säger Wirdenius och konstaterar att kraven på ”gröna” hus successivt höjs från hyresgästernas håll och att det även är en ”otrolig morot” att arbeta med frågan eftersom det finns stora pengar att tjäna genom ett starkare driftnetto.

Han tror att det på sikt kommer att ske en mer tydlig värdering av ”gröna hus”.

–  Många hyresgäster har satt ämnet högt på listan. Man vill inte finnas i fulhus längre. När det gett utslag på hyresmarknaden ger det effekt på transaktionsmarknaden. När sedan efterfrågan blir tillräckligt stor måste värderarna sätta olika värden, säger Wirdenius.

Fastighetsvärlden Idag  2009-05-13

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan