Branschens båda jättar väljer LEED

Vid Fastighetsdagen i tisdags medverkade Skanskas Johan Karlström och Vasakronans Fredrik Wirdenius i en gemensam programpunkt kring ”Gröna Fastigheter”. Båda bolagen har gått i bräschen och VD:arna konstaterar att det finns oerhört mycket kvar att göra för att pressa ner energiförbrukningen, både när det gäller insatser från politiker och enskilda fastighetsägare. Att få en fastighet märkt ”Green Building” anser de båda är för lätt och Karlström tycker att benämningen känns ”urvattnad sedan länge”. Även Vasakronans hus har oftast stor marginal till kraven som ställs. Skanska väljer därför certifiera enligt LEED istället och det lutar åt att Vasakronan följer efter.

Green Building-märkning upplevs som ”urvattnat”. Vid Fastighetsdagen i tisdags medverkade Skanskas Johan Karlström och Vasakronans Fredrik Wirdenius i en gemensam programpunkt kring ”Gröna Fastigheter”. Båda bolagen har gått i bräschen och VD:arna konstaterar att det finns oerhört mycket kvar att göra för att pressa ner energiförbrukningen, både när det gäller insatser från politiker och enskilda fastighetsägare.

– Politikerna i USA trycker till exempel på, på ett annat sätt. I vissa stater får man skatterabatter när man bygger för ett hållbart samhälle och i andra får man inte ens bygglov om man inte bygger grönt, säger Karlström.

Att få en fastighet märkt ”Green Building” anser de båda är för lätt och Karlström tycker att benämningen känns ”urvattnad sedan länge”. Även Vasakronans hus har oftast stor marginal till kraven som ställs.

– Våra fastigheter ligger idag 26 procent under snittet i energiförbrukning och vårt mål är 50 procent. Det går att göra oerhört mycket även i det befintliga beståndet. Vi har byggt om gamla fastigheter som numera har lägre energiförbrukning än många från nyproduktion.

Vi når 70 kWh per kvadratmeter** i gamla fastigheter. Vi jobbar hårt med att konvertera fulhus till finhus, säger Wirdenius.

Johan Karlström konstaterar att Sverige ligger efter USA i arbetet, men före till exempel länderna i södra Europa.

– Vi som är ett stort företag ska ta vårt ansvar. Vi ska vara en föregångare i samhället. Samtidigt blir de anställda stolta över att jobba hos oss när de ser att arbetet ger resultat. Det blir win-win. Vi har inte råd att inte göra detta.

På marknaden finns idag nästan en djungel av certifieringssystem för att märka hur ”gröna” husen är. Skanska sätter ner foten och väljer tydligt LEED. Allt för att förenkla för internationella aktörer. Med stor sannolikhet får bolaget sällskap av Vasakronan och i så fall har nästan fastighetsbranschen i Sverige i stort gjort sitt val.

– Att det finns så många olika märkningar för certifieringar är ett problem. Utländska investerare måste känna igen våra system. Det lutar mot att vi går mot LEED, säger Wirdenius och konstaterar att kraven på ”gröna” hus successivt höjs från hyresgästernas håll och att det även är en ”otrolig morot” att arbeta med frågan eftersom det finns stora pengar att tjäna genom ett starkare driftnetto.

Han tror att det på sikt kommer att ske en mer tydlig värdering av ”gröna hus”.

–  Många hyresgäster har satt ämnet högt på listan. Man vill inte finnas i fulhus längre. När det gett utslag på hyresmarknaden ger det effekt på transaktionsmarknaden. När sedan efterfrågan blir tillräckligt stor måste värderarna sätta olika värden, säger Wirdenius.

Fastighetsvärlden Idag  2009-05-13

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under torsdagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Tillbaka till förstasidan