Boverket: Färre mindre kommuner har bostadsbrist
En stor majoritet av landets kommuner har fortfarande stor bostadsbrist. Men för tredje året i rad minskar antalet kommuner med brist på bostäder. Det framgår av Boverkets bostadsmarknadsenkät.
I år anger 212 av landets 290 kommuner att det råder underskott på bostäder på bostadsmarknaden. Det är 28 kommuner färre jämfört med för ett år sedan, och 43 kommuner färre jämfört med 2017.
Det är nu också fler kommuner som uppger att de har en bostadsmarknad i balans. Totalt 66 kommuner, eller 23 procent, anger att bostadsmarknaden är i balans. Det är 20 fler än förra året. Det är främst små kommuner som rapporterar balans på bostadsmarknaden. Det är kommuner i storstadsregionerna och större högskolekommuner som uppger underskott på bostäder.
Av de kommuner som anger balans har Östersund störst folkmängd, med cirka 64.000 invånare. Åtta kommuner anger att de har överskott på bostäder.
Höga produktionskostnader är det främsta hindret för ett ökat bostadsbyggande, enligt kommunerna. Många anger också att bostadsbyggandet begränsas av att det är svårt för privatpersoner att få lån eller att lånevillkoren är för hårda.
Det allmännyttiga bostadsbeståndet ökade med närmare 9.600 bostäder under 2019 utifrån kommunernas bedömningar. Därmed tillkom 3,5 gånger så många allmännyttiga bostäder som året innan. Bland annat färdigställdes totalt drygt 10.200 nya bostäder. Samtidigt såldes cirka 2.350 och av dessa ombildades drygt 330 bostäder till bostadsrätter.