Botrygg köper Storvreta centrum

Botrygg har köpt fem fastigheter i Storvreta centrum av Uppsala kommun.

Annons

Nu är det klart vem som ska utveckla Storvreta centrum, 15 kilometer utanför Uppsala. Botrygg, som ägs av familjen Cocozza, köper fem fastigheter av Uppsala kommun och utifrån en gemensam vision för Storvreta inleds nu en utvecklingsprocess för området, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Det överenskomna fastighetsvärdet för fastigheterna är 80 miljoner kronor plus tilläggsköpeskilling för utvecklingen av tre av fastigheterna när ny detaljplan vunnit laga kraft. Det sammanlagda värdet på fastigheterna kan komma uppgå till 110 miljoner kronor.

I köpet ingår 650 kvm bostäder, ett bibliotek om 940 kvm, vårdfastigheter om 1.150 kvm, en förskola om 920 kvm samt närservice om 600 kvm. Det finns även cirka 40 kvm vakant yta för handel i centrumet..

Botrygg kommer att tillträda fastigheterna den 15 juni. Ernst & Young och WSP har varit rådgivare i samband med transaktionen.

Uppsala kommunfullmäktige beslutade den 29 april 2019 att avyttra de fem berörda fastigheterna i Storvreta centrum. Försäljningsprocessen har pågått under en tid för att finna en aktör som vill vara med och utveckla Storvreta långsiktigt. Anbudsprocessen har lagt särskild vikt vid köparens vision för området, något som de också avtalsmässigt åtar sig att förverkliga.

– Det finns ett stort behov av att utveckla Storvreta centrum. Jag bedömer att Botryggs utvecklingsplaner kommer att stärka Storvretas positiva kvaliteter som bostadsort och bredda den kommersiella servicen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fram till 2040 kan det byggas cirka 2.000 nya bostäder och flera nya områden för verksamheter i Storvreta.

– På Botrygg ser vi Storvreta som en mycket intressant tätort och ser fram emot den kommande processen och utvecklingen av området. I Uppsala har vi nu 175 hyresrätter i pågående produktion och kommer påbörja ytterligare 155 i år, säger Botryggs vd, Adam Cocozza.

På de fastigheter som Botrygg förvärvar ligger idag bland annat vårdcentralen, biblioteket, förskolan och centrumbyggnaden samt fastigheten mitt emot centrumbyggnaden som idag används som parkeringsplats. För en långsiktigt hållbar tillväxt av Storvreta inleds nu en utvecklingsprocess som involverar ett omtag avseende detaljplanen för området.

I tidsplanen framgår att samråd kommer ske under hösten 2021.

– De flesta Storvretabor har en relation till dessa fastigheter och det är därför viktigt för oss att lyssna in de boendes perspektiv, säger Erik Pelling (S).

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Konkursad klädkedja får ny ägare

Två butiker räddas av växande modekedja, två återstår, och en har lagts ner.

Här vill Nordfeldt bygga 200 bostäder

Vill knyta ihop område i nordvästra Stockholm med nya bostäder.

Regeringen höjer rot-avdraget

Kraftig, men temporär, ökning inför vårbudgeten.

Ingen dans för Balder

Prestigeprojekt drar ut på tiden och nu slopas planer på ny danslokal – i alla fall tillfälligt.

Konkurs i ökänt hotell

Ingick i Oscar Properties paketdeal med Erik Selin. Nu lägger operatören ner verksamheten.

Realy rekryterar förvaltningschef

Snabbväxande Realy Bostad tar kompetens från Einar Mattsson.

Vill vara bäst på det oväntade

FV Fokus. FV frågar ut Johanna Munck af Rosenschöld vd på Strategisk Arkitektur. Om att använda workshops och dialog som verktyg. Vad man bör tänka på när man handlar arkitekttjänster. Om att vara relevant i en digitaliserad framtid

Affärsanalys

Förynglingen av Fabege

Transaktionsmarknaden i Stockholm har åter god fart. Här analyserar Eric Rusk på Savills en affär på Östermalm.

Miljardbolag i konkurs

Fastighetsvärlden berättar om beståndet.

Tar över 1.400 kvm vid Stureplan

Ska etablera två restauranger och vinbar där konkurrenten gick bet.

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Castellum hyr ut i Bromma

Summerar uthyrningar om 3.800 kvm.

Hydda förvärvar Accessy

Konsolidering i proptech-området när Acccessy, som grundats av bland andra Vasakronan, Castellum och Fabege, förvärvas av Hydda.

Som väntat – räntan lämnas oförändrad

Efter sex sänkningar på raken – inga nya i sikte.

Tillbaka till förstasidan