
Bostadskrasch kan hota tunnelbaneprojekt
Överenskommelsen om en utbyggd kollektivtrafik i Stockholm är villkorad av att 100.000 nya bostäder byggs. En bostadskrasch skulle kunna sätta uppgörelsen i gungning.
I våras presenterade Sverigeförhandlingen en historisk satsning på kollektivtrafik i Stockholm. Avtalet som slöts med landstinget och flera kommuner innebar att en ny tunnelbanelinje ska byggas mellan Älvsjö och Fridhemsplan, att Roslagsbanan förlängs, Spårväg syd byggs ut och att Hagalund får en tunnelbanestation.
Motprestationen är att kommunerna Stockholm, Huddinge, Vallentuna, Österåker, Täby och Solna tillsammans ska bygga totalt 100.000 nya bostäder.
Nu har samtidigt avmattningen på bostadsmarknaden som känt gjort att en del bostadsutvecklare börjat skjuta upp projekt. Om utvecklingen fortsätter skulle det kunna innebära problem för kollektivtrafikssatsningen.
– Det finns en sådan risk, men vi tror inte att den är särskilt stor, säger Niklas Lundin, huvudsekreterare för Sverigeförhandlingen.
De fyra kollektivtrafikprojekten kostar totalt 25,1 miljarder kronor. Staten bidrar med 63 procent av den kostnaden, en utgift som delvis finansieras genom utökad trängselskatt. Slutbetalningen sker först när bostäderna är klara.
– Det här är en uppgörelse som gäller på väldigt lång sikt. Marknaden går upp och ner och det är något som kommunerna bör ha tagit med i sina beräkningar, säger Niklas Lundin.
Kollektivtrafikutbyggnaden ska påbörjas senast år 2026.