Bolaget som inte höjer hyran alls – för andra året i rad

Med ett lägenhetsbestånd på drygt 500 lägenheter har allmännyttiga Sävebo på småländska höglandet beslutat sig för att inte höja hyrorna. Vd Urban Blücher ser hellre att uthyrningsgraden är fortsatt hög än att hyran höjs med några hundralappar.

Visa faktaruta

Många fastighetsägare i Sverige har yrkat på en historisk hög hyreshöjning inför 2023 års hyresförhandling – uppåt tio procent, vilket har lett till en del segdragna förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Ett bostadsbolag som går mot strömmen är Sävebo, i den småländska kommunen Sävsjö i Region Jönköpings län. De höjer inte hyrorna alls under 2023.

– Vi har märkt under de senaste två-tre åren att uthyrningsläget blir allt tuffare. Som det ser ut i dag har vi tre vakanta lägenheter, i de mindre orterna i kommunen, så vi har i princip fullt uthyrt. Men de andra tre större bostadsbolagen i Sävsjö kommun har det tuffare, säger Urban Blücher, vd för Sävebo.

Hur kommer det sig då att Sävebo inte yrkar på en hyreshöjning, när andra yrkar på upp till tio procent? Det är dessutom andra året i rad de skippar en höjning.

– Vi har hela tiden jobbat med bundna lån och bundna elpriser. I det korta perspektivet sitter vi inte illa till. Vi anser att det är viktigare att vi håller en hög uthyrningsgrad än att vi har högre hyror. Dessutom har vi redan en något högre hyra än vad de andra bostadsbolagen i Sävsjö kommun har.

2022 låg Sävebos bindningsgrad vad gäller elen på nästan 100 procent, men den kommer att förändras åren framåt. Prognosen för 2023 är att den ligger på 75 procent, för 2024 på 65 och för 2025 på 25 procent.

– Det klingar ju ut så klart. Jag jobbar med flerårskalkyler och vi ser ju att när vi kommer fram till 2026-2027, om det inte har hänt något, kommer det bli tufft för oss. Resultatmässigt, men inte likvidmässigt.

Ser ni en risk att hyresgästerna flyttar om ni höjer hyrorna?

– Ja, eftersom de andra hyresvärdarna har vakanser. Det går snabbt om man får ett par tomma lägenheter, då rinner pengarna i väg rätt fort.

Varför är ni det enda bostadsbolaget som inte yrkar på en höjning?

– Jag har svårt att svara för de andra bolagen, men jag kan ju tycka att man stirrar sig blind på procenten i hyresförhandlingssystemet, i stället för att titta på det enskilda bolaget och vilken hyresnivå man har. Det kan ju vara så att ett bolag ligger på 1.100 kronor kvadratmetern och ett annat ligger på 1.000 – det kan ju vara väldigt stor skillnad. Ändå sitter man och förhandlar om procent i stället för kronor och ören.

Urban Blücher har arbetat med fastigheter i över 25 år. Han har tidigare varit vice obeståndschef på SBAB, projektledare och delägare på Colliers och försäljningsansvarig på Heimstaden. På Sävebo har han varit vd sedan 2016.

– Jag har rekonstruerat hundratals bolag och föreningar och har hela tiden jobbat med de här flerårskalkylerna. Jag känner mig rätt så lugn med våra ställningstagande om vad som är bäst för Sävebo.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan