Bolaget som inte höjer hyran alls – för andra året i rad

Med ett lägenhetsbestånd på drygt 500 lägenheter har allmännyttiga Sävebo på småländska höglandet beslutat sig för att inte höja hyrorna. Vd Urban Blücher ser hellre att uthyrningsgraden är fortsatt hög än att hyran höjs med några hundralappar.

Visa faktaruta

Många fastighetsägare i Sverige har yrkat på en historisk hög hyreshöjning inför 2023 års hyresförhandling – uppåt tio procent, vilket har lett till en del segdragna förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Ett bostadsbolag som går mot strömmen är Sävebo, i den småländska kommunen Sävsjö i Region Jönköpings län. De höjer inte hyrorna alls under 2023.

– Vi har märkt under de senaste två-tre åren att uthyrningsläget blir allt tuffare. Som det ser ut i dag har vi tre vakanta lägenheter, i de mindre orterna i kommunen, så vi har i princip fullt uthyrt. Men de andra tre större bostadsbolagen i Sävsjö kommun har det tuffare, säger Urban Blücher, vd för Sävebo.

Hur kommer det sig då att Sävebo inte yrkar på en hyreshöjning, när andra yrkar på upp till tio procent? Det är dessutom andra året i rad de skippar en höjning.

– Vi har hela tiden jobbat med bundna lån och bundna elpriser. I det korta perspektivet sitter vi inte illa till. Vi anser att det är viktigare att vi håller en hög uthyrningsgrad än att vi har högre hyror. Dessutom har vi redan en något högre hyra än vad de andra bostadsbolagen i Sävsjö kommun har.

2022 låg Sävebos bindningsgrad vad gäller elen på nästan 100 procent, men den kommer att förändras åren framåt. Prognosen för 2023 är att den ligger på 75 procent, för 2024 på 65 och för 2025 på 25 procent.

– Det klingar ju ut så klart. Jag jobbar med flerårskalkyler och vi ser ju att när vi kommer fram till 2026-2027, om det inte har hänt något, kommer det bli tufft för oss. Resultatmässigt, men inte likvidmässigt.

Ser ni en risk att hyresgästerna flyttar om ni höjer hyrorna?

– Ja, eftersom de andra hyresvärdarna har vakanser. Det går snabbt om man får ett par tomma lägenheter, då rinner pengarna i väg rätt fort.

Varför är ni det enda bostadsbolaget som inte yrkar på en höjning?

– Jag har svårt att svara för de andra bolagen, men jag kan ju tycka att man stirrar sig blind på procenten i hyresförhandlingssystemet, i stället för att titta på det enskilda bolaget och vilken hyresnivå man har. Det kan ju vara så att ett bolag ligger på 1.100 kronor kvadratmetern och ett annat ligger på 1.000 – det kan ju vara väldigt stor skillnad. Ändå sitter man och förhandlar om procent i stället för kronor och ören.

Urban Blücher har arbetat med fastigheter i över 25 år. Han har tidigare varit vice obeståndschef på SBAB, projektledare och delägare på Colliers och försäljningsansvarig på Heimstaden. På Sävebo har han varit vd sedan 2016.

– Jag har rekonstruerat hundratals bolag och föreningar och har hela tiden jobbat med de här flerårskalkylerna. Jag känner mig rätt så lugn med våra ställningstagande om vad som är bäst för Sävebo.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Lars Göran Bäckvall avliden

Medgrundaren till NP3 och tillika styrelseledamoten i bolaget och i Emilshus har avlidit.

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Tillbaka till förstasidan