Kursutvecklingen skiljer sig radikalt för börsens nya

Sju nya fastighetsbolag har börslistan begåvats med under 2021. Kursutvecklingen skiljer sig radikalt åt mellan dem.

Annons

Helt nya på börsen är förresten inte samtliga, bland de sju bolagen (små enfastighetsbolag etc borträknade) är det två som skiljer ut sig genom att i det ena fallet vara en avknoppning och det andra fallet ett omvänt förvärv, Odd Molly/Logistea respektive Randviken/Raysearch. Ett bolag, Aros, har tidigare haft sin preferensaktie noterad.

På så kort sikt är det svårt att dra några särskilda slutsatser, men sneglar man även på förra årets noteringar så är det de som satsat stort som haft riktigt god utdelning via kursutvecklingen.

Allra bäst av Arlandastad Group, Aros, Klarabo, Nivika och Titania har det gått för bostadsbolaget Klarabo som haft en kursuppgång om 39 procent från teckningskursen. Arlandastad Group har endast haft en procents utveckling. Samtidigt kan ju utvecklingen mot teckningskursen bero på nivån som den senare lades på. Aros som noterade sin stamaktie i somras har haft en kursutveckling om 14 procent lika mycket som minstingen i sammanhanget, Titania, har haft sedan sin notering i början av december.

Nivika som noterades ungefär samtidigt som Klarabo, vid månadsskiftet november-december, har så här långt endast rört sig 4 procent upp. De har hunnit att göra affärer för  drygt 300 miljoner sedan dess medan Klarabo endast kommunicerat en affär på 28 miljoner samt ett mindre vindsinredeningsprojekt.

Arlandastad har hunnit köpa mark för 150 mkr och Aros förvärvat flera projekt för bostadsutveckling.

Uppdelningen av det tidigare Odd Molly i en modedel och en fastighetsdel har förberetts under något år. När Logistea började noteras i november låg kursen initialt på 35 kronor, långt ovanför bolaget substansvärde och åkte snabbt rutchkana ned till 23 kronor för att därefter snabbt vända upp till över 30 kronor. Både den initiala kurssättningen samt den nu kring årsskiftet kommer sig av betydande förvärv det senaste året, ofta med betalning via egna aktier och därmed ökande kassaflöde i bolaget. Den senaste rusningen kom när det blev känt att man förhandlats sig till ett villkorat hyresavtal rörande 380.000 kvm  uthyrbar area för en ny batterifabrik.

Randviken som började göras om från proptechbolag till fastighetsbolag med liten proptechverksamhet har haft en liknande utveckling. Först stora kursrörelser vid själva transformationen för att några månader senare stabilisera sig kring 50 kronor och därefter lyfta till de 77-78 kronor som gäller idag. Under hösten har bolaget förvärvat fastigheter för omkring 2,8 miljarder.

Det kan skönjas en tydlig uppskattning kring de bolag som visat tydlig investeringsvilja, även om omgörningen av både Logistea och Randviken verkar ha bjudit på svårigheter i värderingen av aktierna i respektive bolag.

Än tydligare blir det om tre introduktioner från 2020 betraktas. Fortinova, Genova och Stenhus. Bostadsbolaget i väst, Fortinova, har hunnit göra  investeringar för ungefär 1,5 miljarder sedan de noterade och har sett en uppgång i aktiekursen om 46 procent. Genova som är mer projektintensiva på bostadssidan men även investerar i kommersiella fastigheter har sedan de noterade sin stamaktie sommaren 2020 investerat drygt 2 miljarder och haft en kursökning om 106 procent.

De ligger båda rejält efter Stenhus som haft en kursökning om 200 procent sedan hösten 2020. När de då gick till börsen var det med ett bestånd värt nära 1,4 miljarder. Offensiva affärer samt värdetillväxt har inneburit att det inom kort ser ut att passera 7 miljarder.

Så här långt är det helt tydligt att snabb tillväxt premierats det senaste året.

Stenhus Fastigheter i Norden ringdes in på börsen 24 november 2020. På bilden från vänster: Tomas Georgiadis (CFO), Erik Borgblad (styrelseledamot), Frank Roseen (styrelseledamot), Mikael Nicander (vVD), Mattias Leksell (projekt- & hållbarhetschef) och Elias Georgiadis (VD). Saknas på bilden gör: Rickard Backlund (styrelseordförande) och Malin af Petersens (styrelseledamot). Foto: Matthias Edwall
Arlanda Stad Group.
Bild från inringningen av Klarabo.
Aros har ringts in på börsen. vd Magnus Andersson och CFO Ken Wendelin drog i börsklockan. Foto: Love Strandell
Titania noteras på Nasdaq. Foto : Rickard Kilström

 

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan