Kursutvecklingen skiljer sig radikalt för börsens nya

Sju nya fastighetsbolag har börslistan begåvats med under 2021. Kursutvecklingen skiljer sig radikalt åt mellan dem.

Helt nya på börsen är förresten inte samtliga, bland de sju bolagen (små enfastighetsbolag etc borträknade) är det två som skiljer ut sig genom att i det ena fallet vara en avknoppning och det andra fallet ett omvänt förvärv, Odd Molly/Logistea respektive Randviken/Raysearch. Ett bolag, Aros, har tidigare haft sin preferensaktie noterad.

På så kort sikt är det svårt att dra några särskilda slutsatser, men sneglar man även på förra årets noteringar så är det de som satsat stort som haft riktigt god utdelning via kursutvecklingen.

Allra bäst av Arlandastad Group, Aros, Klarabo, Nivika och Titania har det gått för bostadsbolaget Klarabo som haft en kursuppgång om 39 procent från teckningskursen. Arlandastad Group har endast haft en procents utveckling. Samtidigt kan ju utvecklingen mot teckningskursen bero på nivån som den senare lades på. Aros som noterade sin stamaktie i somras har haft en kursutveckling om 14 procent lika mycket som minstingen i sammanhanget, Titania, har haft sedan sin notering i början av december.

Nivika som noterades ungefär samtidigt som Klarabo, vid månadsskiftet november-december, har så här långt endast rört sig 4 procent upp. De har hunnit att göra affärer för  drygt 300 miljoner sedan dess medan Klarabo endast kommunicerat en affär på 28 miljoner samt ett mindre vindsinredeningsprojekt.

Arlandastad har hunnit köpa mark för 150 mkr och Aros förvärvat flera projekt för bostadsutveckling.

Uppdelningen av det tidigare Odd Molly i en modedel och en fastighetsdel har förberetts under något år. När Logistea började noteras i november låg kursen initialt på 35 kronor, långt ovanför bolaget substansvärde och åkte snabbt rutchkana ned till 23 kronor för att därefter snabbt vända upp till över 30 kronor. Både den initiala kurssättningen samt den nu kring årsskiftet kommer sig av betydande förvärv det senaste året, ofta med betalning via egna aktier och därmed ökande kassaflöde i bolaget. Den senaste rusningen kom när det blev känt att man förhandlats sig till ett villkorat hyresavtal rörande 380.000 kvm  uthyrbar area för en ny batterifabrik.

Randviken som började göras om från proptechbolag till fastighetsbolag med liten proptechverksamhet har haft en liknande utveckling. Först stora kursrörelser vid själva transformationen för att några månader senare stabilisera sig kring 50 kronor och därefter lyfta till de 77-78 kronor som gäller idag. Under hösten har bolaget förvärvat fastigheter för omkring 2,8 miljarder.

Det kan skönjas en tydlig uppskattning kring de bolag som visat tydlig investeringsvilja, även om omgörningen av både Logistea och Randviken verkar ha bjudit på svårigheter i värderingen av aktierna i respektive bolag.

Än tydligare blir det om tre introduktioner från 2020 betraktas. Fortinova, Genova och Stenhus. Bostadsbolaget i väst, Fortinova, har hunnit göra  investeringar för ungefär 1,5 miljarder sedan de noterade och har sett en uppgång i aktiekursen om 46 procent. Genova som är mer projektintensiva på bostadssidan men även investerar i kommersiella fastigheter har sedan de noterade sin stamaktie sommaren 2020 investerat drygt 2 miljarder och haft en kursökning om 106 procent.

De ligger båda rejält efter Stenhus som haft en kursökning om 200 procent sedan hösten 2020. När de då gick till börsen var det med ett bestånd värt nära 1,4 miljarder. Offensiva affärer samt värdetillväxt har inneburit att det inom kort ser ut att passera 7 miljarder.

Så här långt är det helt tydligt att snabb tillväxt premierats det senaste året.

Stenhus Fastigheter i Norden ringdes in på börsen 24 november 2020. På bilden från vänster: Tomas Georgiadis (CFO), Erik Borgblad (styrelseledamot), Frank Roseen (styrelseledamot), Mikael Nicander (vVD), Mattias Leksell (projekt- & hållbarhetschef) och Elias Georgiadis (VD). Saknas på bilden gör: Rickard Backlund (styrelseordförande) och Malin af Petersens (styrelseledamot). Foto: Matthias Edwall
Arlanda Stad Group.
Bild från inringningen av Klarabo.
Aros har ringts in på börsen. vd Magnus Andersson och CFO Ken Wendelin drog i börsklockan. Foto: Love Strandell
Titania noteras på Nasdaq. Foto : Rickard Kilström

 

Missa inte! Logistik & Fastigheter 2023

Den 8 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Logistik & Fastigheter 2023. Det äger rum på Elite Stadshotellet, Eskilstuna + Webbsänt.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 3.000 kvm på Vasagatan

Utmanare inom coworking når 20.000 nära centralstationen.

Babybjörn ut efter cybersatsning

Lämnar Solna för flytt västerut. Hyr 1.400 kvm i projektfastighet.

Så blir nya bostadsbolaget

Läs om beståndet, styrelsen och ledningsgruppen.

Lista: 30 hus som kan säljas

Uppdaterad avyttringsplan.

Topplista

Lista: 16 ledande juristerna

FV har sammanställt en lista över de mest framgångsrika advokatfirmorna, kopplat till fastighetsaffärer.

HFD: Cementas tidsbegränsade täkttillstånd ska stå fast

”Det är ett viktigt besked från domstolen idag”.

SBB-blankare har bränt sig

Ser ut att förlora mycket i kampen mot Batljans bolag.

Obos i offensiv – ny storägare i svensk byggjätte

Nordstjernan halverar sitt ägande i byggföretaget, satsar på andra branscher än bygg.

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Tillbaka till förstasidan