Börsens doldis Signatur siktar på 10 miljarder

Signatur Fastigheter, med bas i Malmö, är ett av de minsta börsnoterade fastighetsbolagen. Genom en handfull förvärv har bolaget nu nått 1,2 miljarder kronor i fastighetsvärde och målet är 2 miljarder vid årsskiftet.

– Vi har många affärer på gång som hunnit långt. Men vi är fortfarande för små. Vi måste bli större. En volym på runt 10 miljarder kronor vore önskvärt, men vi har ingen fastställd tidsplan ännu för den volymen. Det viktigaste är att vi gör rätt affärer, säger Dan Astrén, vd, grundare och storägare, till Fastighetsvärlden.

Fastighetsmixen är liknande den som finns i SBB, alltså samhällsfastigheter och bostäder. Kursutvecklingen har dock inte kopierat den i betydligt större SBB utan bolaget handlas under substans.

Mer än 90 procent av Signatur Fastigheters bestånd finns i Öresunds- och Stockholmsregionen. Merparten av tillväxten har ägt rum i det förstnämnda medan aktiviteten varit lägre i det sistnämnda som det skulle kunna vara aktuellt att sälja.

– Vi har ännu inte tagit något beslut kring Stockholm, men vi kommer inte sälja de båda detaljplaner som vi jobbar med. Vi har mycket att göra i Skåne och ser många affärsmöjligheter, på flera orter. Vi söker synergier för att nå en effektiv förvaltning, men vi vill egentligen inte låsa oss geografiskt.

Signatur Fastigheter har hittills i år köpt fastigheter för 260 miljoner kronor. Beståndet består av 43 fastigheter om totalt 55.000 kvm lokaler och bostäder. Hyresintäkterna är på cirka 64 miljoner kronor.

– Vi tappade lite fart i våra tillväxtplaner i början av pandemin, men nu är vi uppe i god fart igen.

Bolaget har fokus på kassaflödesfastigheter i form av bostäder och samhällsfastigheter i B- och C-lägen. Samhällsfastigheterna består av LSS-boenden, vårdcentraler och skolor

– Bostadsyielderna är låga, men samtidigt så finns värdeökningen där. Även samhällsfastigheter har blivit betydligt dyrare sedan vi började köpa, men jag tycker att vi fortfarande köper på bra nivåer, säger Dan Astrén.

Dan Astrén har sysslat med fastigheter i snart 20 år, både i Sverige och utomlands. Han har bland annat varit med och startat Svenska Investerings­­gruppen 2007. Det som idag är Signatur Fastigheter skapades 2014, men då under namnet SIG Invest AB.

Under hösten 2019 tog Signatur Fastigheter steget in på börsen genom ett omvänt förvärv av Deflamo som tillverkar nedbrytbart flamskyddsmedel. Storägare där var Peter Gyllenhammar som fortfarande minns kvar med en mindre ägarandel i Signatur. Signatur ägde vid tillfället 25 fastigheter till ett marknadsvärde av 620 miljoner kronor.

Dan Astrén är största ägare med 20 procent. Näst störst är Östersjöstiftelsen som kom in som ägare hösten 2020 i en riktad nyemission, genom 10 procent. Tredje störst är Tomas Magnusson (CIO inom bolaget) med 10 procent. Bland investerarna finns även fastighetsprofilen Johan Thorell som kom in på samma sätt som Östersjöstiftelsen.

Runt 40 procent av ägandet kan kopplas till de personer som var med och grundade bolaget.

Stockholmsbeståndet kom in i bolaget genom att ett jv-bestånd apporterades. Bolaget är fortsatt öppet för förvärv genom apportemissioner.

– Vi är öppna för att göra ytterligare förvärv på det sättet.

På projektsidan finns det fem projekt i Malmö och ett i Stockholm som står i fokus. I Malmö har staden nyligen antagit en ny detaljplan för Signaturs nyligen förvärvade fastighet vid Pildammsparken.

– Det är mycket glädjande att detaljplaneprocessen redan nu är slutförd och att vi kan starta förädlingsarbetet. Ambitionen är att konvertera fastigheten, som idag inhyser utbildningsverksamhet, till tre våningsplan med ett 70-tal lägenheter samt göra plats för vård och omsorg i bottenplanet. Hyresintäkterna skulle därmed kunna mer än fördubblas från dagens nivå, till cirka 10 miljoner kronor, säger Dan Astrén, vd Signatur Fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Klart: Tar över efter historisk McDonalds på Kungsgatan

Stenhård konkurrens i närområdet.

Areim och Holmströmgruppen in i Ankarhagen

32 fastigheter om totalt nästan 100.000 kvm lokaler.

Alla vinnare i Sweden Green Building Awards 2021

Läs om de nio olika vinnarna,

FV avslöjar: Planerar sälja för 2 miljarder i city

Stundande storaffär. Det största testet på kontorsmarknaden i Stockholms innerstad på flera år. Stort intresse.

Diös laddar upp med 810 miljoner i Skellefteå

Förvärvar fem centralt belägna fastigheter om 40.000 kvm.

"Begreppet coworking är en fluga"

Kontor eller coworking? Diskussion på FV:s seminarium på Space.

”Staden och kontoren leder till kreativitet”

Enormt många frågetecken i luften, men det andas optimism. Bildextra från branschens stora kontorsdag.

Tillbaka till förstasidan