Borlänge vill sälja ännu ett paket fastigheter

Borlänge kommunkoncern förbereder nu för en ny gemensam försäljning av fastigheter. Det sker ungefär ett år efter försäljningen till SBB för 750 miljoner kronor. NAI Svefa har fått försäljningsuppdraget.

Fastigheterna som ska säljas nu:

Borlänge kommun

Fastigheterna Tjärna 79:15 och Plogen 2 (Plogstigen, Tjärna Ängar).

AB Stora Tunabyggen

Bostadsfastigheterna Plogen 1 (Plogstigen, Tjärna Ängar) och Palsternackan 2 (Allfarvägen och Betesgatan, Bullermyren).

Fastighets AB Hushagen

Kontorsfastigheterna Sigge 7 (Wasabryggeriet) och Röken 1 (Västra porten). Industrifastigheterna Åkaren 5 (Islingby) och Spettet 3 (Södra Backa).

Visa faktaruta

I december 2016 sålde Borlänge kommunkoncern en del av fastighetsinnehavet i centrala Borlänge till SBB, läs mer här. Då inkom 18 bud.

Försäljningen då och nu är en del i en långsiktig strategi utifrån kommunfullmäktiges tidigare beslut om att skapa intäkter för delfinansiering av nya investeringar under perioden år 2017–2021. Den här gången är delar av Hushagens, Tunabyggens och kommunens fastigheter aktuella för försäljning.

– Vi genomför de här försäljningarna för att kunna investera i tillväxt. Vi ökar med runt 400–500 nya invånare per år och har en offensiv investeringsplan de kommande åren. Vi behöver nya skolor, förskolor, äldreboenden, fler bostäder och bygga ut fjärrvärme, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Totalt handlar det om cirka 40.000 kvm bostäder, 5.000 kvm kontor (stor andel kommunala hyreskontrakt), 5.000 kvm industri och en ny skola som ska byggas.

Kommunkoncernen har tagit hjälp av extern kompetens, NAI Svefa, för att identifiera olika möjligheter att utforma en gemensam försäljningsprocess. Ett samlat försäljningspaket kommer presenteras i samband med kommunfullmäktige i december. Det var även NAI Svefa som var kommunens rådgivare vid försäljningen till SBB.

Den stundande försäljningen kommer att erbjudas marknaden i fyra budenheter, uppdelat efter segment. Intressenter kan förstås även lägga bud på helheten eller flera separata budenheter.

Tunabyggen planerar för att sälja fastigheter på Bullermyren och Tjärna Ängar. Totalt berörs 503 lägenheter på Allfarvägen 69-77, Betesgatan 12-14 och Plogstigen 2-24.

– Vår yttersta ambition är att hitta en framtida ägare som tar ett långsiktigt ansvar för drift och skötsel av fastigheten och för kontakterna med hyresgästerna. Vi kommer att vara noga med att, innan en försäljning sker, bedöma köparens seriositet och syn på långsiktighet. Berörda hyresgäster kommer att få information under processen, säger Olle Rigborn, ordförande i Tunabyggens styrelse. 

Fastighets AB Hushagens styrelse har beslutat att föreslå försäljning av fastigheter i centrala Borlänge, Islingby samt Södra Backa.

– Vi genomför den här försäljningen för att kunna fortsätta vår strategi med investeringar i nya projekt, säger Ronny Beyer, styrelseordförande för Fastighets AB Hushagen.

Borlänge kommun har under hösten berättat om att den nya Paradisskolan och tillhörande idrottshallkommer att ägas av en framtida extern part med kommunen som hyresgäst. När byggnaderna står färdiga är planen att kommunen hyr fastigheterna under 20 år. Hyresvillkor och köpesumman för marken bestäms i samband med den gemensamma försäljningen av olika fastigheter i kommunkoncernen.

Fler Nyheter från förstasidan

De kan bli Årets konsulter 2018

Se vilka åtta ledande rådgivare som har chans att vinna i två olika klasser.

Wallenstam ska investera för 20 mdr på fem år

Under de kommande fem åren ska 20 mdr investeras i nyproduktion och förädling.

PP Pension säljer för 600 mkr

Fortsätter att avyttra bostäder på bra adresser. Har fortfarande en allokering mot fastigheter på höga 22 procent.

Arctic gör stort köp

48.000 kvm nybyggt i tre orter.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Fastighetsbeståndet taxerat till knappt 9,2 biljoner

Stockholmsområdet står för nästan en tredjedel.

Bra byggrätter lockar fortfarande

Försäljning av en stor byggrätt i sjöläge och inom tullarna är nära att genomföras.

Investeringsstödet försvinner vid årsskiftet

Sabos vd Anders Nordstrand: ”Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av”.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms ”billiga” hus

Missade målet. Satsningen ska utvärderas.

Pressad Oscar varslar och minskar kostnaderna

Oscar Engelbert om framtiden.

Alma tar in 2,5 miljarder till sin andra fond

Simon de Château berättar om investerarna och planerna. Bolaget ska även öppna ett nytt kontor.

Skanskas huvudkontor på Kungsholmen sålt

En av årets största transaktioner inom tullarna i Stockholm.

Förslag: Så kan citys sista ödefastighet fyllas

Arkitektfirma presenterar idé för bortglömd plats.

Tung doldis med som ägare i Tenzing Invest

En av de mer anonyma storägarna i flera tunga fastighetsbolag finns med bakom det nya investmentbolaget. Motiverar för Fastighetsvärlden.

Tillbaka till förstasidan