Borlänge vill sälja ännu ett paket fastigheter

Borlänge kommunkoncern förbereder nu för en ny gemensam försäljning av fastigheter. Det sker ungefär ett år efter försäljningen till SBB för 750 miljoner kronor. NAI Svefa har fått försäljningsuppdraget.

Fastigheterna som ska säljas nu:

Borlänge kommun

Fastigheterna Tjärna 79:15 och Plogen 2 (Plogstigen, Tjärna Ängar).

AB Stora Tunabyggen

Bostadsfastigheterna Plogen 1 (Plogstigen, Tjärna Ängar) och Palsternackan 2 (Allfarvägen och Betesgatan, Bullermyren).

Fastighets AB Hushagen

Kontorsfastigheterna Sigge 7 (Wasabryggeriet) och Röken 1 (Västra porten). Industrifastigheterna Åkaren 5 (Islingby) och Spettet 3 (Södra Backa).

Visa faktaruta

I december 2016 sålde Borlänge kommunkoncern en del av fastighetsinnehavet i centrala Borlänge till SBB, läs mer här. Då inkom 18 bud.

Försäljningen då och nu är en del i en långsiktig strategi utifrån kommunfullmäktiges tidigare beslut om att skapa intäkter för delfinansiering av nya investeringar under perioden år 2017–2021. Den här gången är delar av Hushagens, Tunabyggens och kommunens fastigheter aktuella för försäljning.

– Vi genomför de här försäljningarna för att kunna investera i tillväxt. Vi ökar med runt 400–500 nya invånare per år och har en offensiv investeringsplan de kommande åren. Vi behöver nya skolor, förskolor, äldreboenden, fler bostäder och bygga ut fjärrvärme, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Totalt handlar det om cirka 40.000 kvm bostäder, 5.000 kvm kontor (stor andel kommunala hyreskontrakt), 5.000 kvm industri och en ny skola som ska byggas.

Kommunkoncernen har tagit hjälp av extern kompetens, NAI Svefa, för att identifiera olika möjligheter att utforma en gemensam försäljningsprocess. Ett samlat försäljningspaket kommer presenteras i samband med kommunfullmäktige i december. Det var även NAI Svefa som var kommunens rådgivare vid försäljningen till SBB.

Den stundande försäljningen kommer att erbjudas marknaden i fyra budenheter, uppdelat efter segment. Intressenter kan förstås även lägga bud på helheten eller flera separata budenheter.

Tunabyggen planerar för att sälja fastigheter på Bullermyren och Tjärna Ängar. Totalt berörs 503 lägenheter på Allfarvägen 69-77, Betesgatan 12-14 och Plogstigen 2-24.

– Vår yttersta ambition är att hitta en framtida ägare som tar ett långsiktigt ansvar för drift och skötsel av fastigheten och för kontakterna med hyresgästerna. Vi kommer att vara noga med att, innan en försäljning sker, bedöma köparens seriositet och syn på långsiktighet. Berörda hyresgäster kommer att få information under processen, säger Olle Rigborn, ordförande i Tunabyggens styrelse. 

Fastighets AB Hushagens styrelse har beslutat att föreslå försäljning av fastigheter i centrala Borlänge, Islingby samt Södra Backa.

– Vi genomför den här försäljningen för att kunna fortsätta vår strategi med investeringar i nya projekt, säger Ronny Beyer, styrelseordförande för Fastighets AB Hushagen.

Borlänge kommun har under hösten berättat om att den nya Paradisskolan och tillhörande idrottshallkommer att ägas av en framtida extern part med kommunen som hyresgäst. När byggnaderna står färdiga är planen att kommunen hyr fastigheterna under 20 år. Hyresvillkor och köpesumman för marken bestäms i samband med den gemensamma försäljningen av olika fastigheter i kommunkoncernen.

Fler Nyheter från förstasidan

Oscar Properties byter försäljningschef

Ulrika Stålberg har utsetts till ny försäljningschef på Oscar Properties. Hon efterträder Malin Gangnor, som lämnar Oscar Properties. Ulrika Stålberg …

Stendörren gör offensiv i Västerås

Förvärvar bestånd med åtta fastigheter från Castellum på marknad där man tidigare haft endast en fastighet.

Rörelseresultatet halverat hos Skanska

Tar nedskrivningar om 1,3 miljarder i sin USA-verksamhet och kommer att lämna vissa verksamhetsområden.

Tobins resultat sjunker ihop som en misslyckad sufflé

Med endast två sålda lägenheter under det senaste kvartalet kämpat Tobin Properties minst sagt i motvind.

Prognos: 1.000 nya hotellrum behövs i Stockholm

Närmare 2.000 nya hotellrum blev färdigställda i Stockholm förra året. Många fler behövs.

Vecturas vd: "Bra att vi har breddat oss"

Aleris är en av systerbolaget Vecturas största kunder. Nu säljs omsorgsverksamheten.

Prime vill ur Karlstad för att få likviditet

Lägger ut fastighet i 100-miljonersklassen till försäljning.

Castellum visar fortsatt bra tillväxt

Stora investeringar samt värdetillväxt lyfter bolagets bestånd till ett värde om 87,5 miljarder.

Saab Kockums säljer till känd snabbväxare

Tidigare huvudkontor ska byggas om till skola i framtiden.

Nobbat Nobel Center kan bli politisk miljardsmäll

Den politiska kovändningen har skapat förtroendekris och den ekonomiska skadan kan bli stor.

Ny vändning kan lösa upp tumultet

En räddningsplan för Nobel Center är under utarbetande – en lösning med kort startsträcka.

Byggjätte kämpar så in i Norden

Norge, Finland och Danmark tynger resultatet för tredje kvartalet.

NCC tar stjärnsmäll på hela –1,6 miljarder

Nedskrivningar samt avsättningar för tvister och garantier på totalt 1.565 mkr belastar byggbolagets tredje kvartal och helårsresultatet lyser illrött.

Bostadsfrågan går från V till M i Stockholm

Ombildningar i ytterstaden är något som tillträdande bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholm hoppas på.

Tillbaka till förstasidan