Borlänge vill sälja ännu ett paket fastigheter

Borlänge kommunkoncern förbereder nu för en ny gemensam försäljning av fastigheter. Det sker ungefär ett år efter försäljningen till SBB för 750 miljoner kronor. NAI Svefa har fått försäljningsuppdraget.

Fastigheterna som ska säljas nu:

Borlänge kommun

Fastigheterna Tjärna 79:15 och Plogen 2 (Plogstigen, Tjärna Ängar).

AB Stora Tunabyggen

Bostadsfastigheterna Plogen 1 (Plogstigen, Tjärna Ängar) och Palsternackan 2 (Allfarvägen och Betesgatan, Bullermyren).

Fastighets AB Hushagen

Kontorsfastigheterna Sigge 7 (Wasabryggeriet) och Röken 1 (Västra porten). Industrifastigheterna Åkaren 5 (Islingby) och Spettet 3 (Södra Backa).

Visa faktaruta

I december 2016 sålde Borlänge kommunkoncern en del av fastighetsinnehavet i centrala Borlänge till SBB, läs mer här. Då inkom 18 bud.

Försäljningen då och nu är en del i en långsiktig strategi utifrån kommunfullmäktiges tidigare beslut om att skapa intäkter för delfinansiering av nya investeringar under perioden år 2017–2021. Den här gången är delar av Hushagens, Tunabyggens och kommunens fastigheter aktuella för försäljning.

– Vi genomför de här försäljningarna för att kunna investera i tillväxt. Vi ökar med runt 400–500 nya invånare per år och har en offensiv investeringsplan de kommande åren. Vi behöver nya skolor, förskolor, äldreboenden, fler bostäder och bygga ut fjärrvärme, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Totalt handlar det om cirka 40.000 kvm bostäder, 5.000 kvm kontor (stor andel kommunala hyreskontrakt), 5.000 kvm industri och en ny skola som ska byggas.

Kommunkoncernen har tagit hjälp av extern kompetens, NAI Svefa, för att identifiera olika möjligheter att utforma en gemensam försäljningsprocess. Ett samlat försäljningspaket kommer presenteras i samband med kommunfullmäktige i december. Det var även NAI Svefa som var kommunens rådgivare vid försäljningen till SBB.

Den stundande försäljningen kommer att erbjudas marknaden i fyra budenheter, uppdelat efter segment. Intressenter kan förstås även lägga bud på helheten eller flera separata budenheter.

Tunabyggen planerar för att sälja fastigheter på Bullermyren och Tjärna Ängar. Totalt berörs 503 lägenheter på Allfarvägen 69-77, Betesgatan 12-14 och Plogstigen 2-24.

– Vår yttersta ambition är att hitta en framtida ägare som tar ett långsiktigt ansvar för drift och skötsel av fastigheten och för kontakterna med hyresgästerna. Vi kommer att vara noga med att, innan en försäljning sker, bedöma köparens seriositet och syn på långsiktighet. Berörda hyresgäster kommer att få information under processen, säger Olle Rigborn, ordförande i Tunabyggens styrelse. 

Fastighets AB Hushagens styrelse har beslutat att föreslå försäljning av fastigheter i centrala Borlänge, Islingby samt Södra Backa.

– Vi genomför den här försäljningen för att kunna fortsätta vår strategi med investeringar i nya projekt, säger Ronny Beyer, styrelseordförande för Fastighets AB Hushagen.

Borlänge kommun har under hösten berättat om att den nya Paradisskolan och tillhörande idrottshallkommer att ägas av en framtida extern part med kommunen som hyresgäst. När byggnaderna står färdiga är planen att kommunen hyr fastigheterna under 20 år. Hyresvillkor och köpesumman för marken bestäms i samband med den gemensamma försäljningen av olika fastigheter i kommunkoncernen.

Fler Nyheter från förstasidan

Micasa lägger ut fastigheter till försäljning

Ett stort bostadskvarter på Södermalm finns bland objekten.

Bolmgren lämnar NCC snabbt

Går till en konkurrent som vill utmana inom kommersiella lokaler.

Bildextra: Stadsrum satsar på nytt landmärke

Hotellbyggnad i 16 våningar, flera restauranger – precis vid vattnet.

C&W värvar från CBRE

Rekryterar välkänd medarbetare till transaktionsavdelningen.

Hufvudstaden utreder egen satsning på coworking

”Huvudspåret är att driva själva”, säger vice vd Bo Wikare.

AL öppnar för två vägar kring coworking

Vd Annica Ånäs berättar om bolagets strategi.

Slutsålt i Oscars Bageriet – men lyxiga penthouset kvar

Återstår: Lägenhet om 264 och en takterrass om 121 kvm. Se flera bilder.

Bostadsutvecklaren gör minusresultat på 650 miljoner

Levererar tungt bokslut – och söker bygglov på Irland.

180.000 kvm coworking i Stockholm

Konceptet växer snabbt. JLL jämför med andra europeiska städer.

Myndighet i slutval kring nytt kontor

Kan komma att lämna det centrala innerstadsläget. Beslut nära.

Vasakronan vann dragkamp om myndighet som lämnar

En av åtta myndigheter som utlokaliseras från Stockholm.

Köper central skamfläck

Duo förvärvar fastigheten som ligger nära Centralstationen.

Så vill Stena lyfta Fisksätra

Se flera biler på hur hur miljonprogramsområdet ska få ett lyft.

Lundbergs byggstartar

Nytt kontorshus om 13.500 kvm.

Tillbaka till förstasidan