Kungsängen 15:1. Foto: Bonnier.

Bonnier köper för miljarden från Hemfosa i Uppsala

Bonnier Fastigheter köper en stor kontorsfastighet i centrala Uppsala av Hemfosa för en miljard kronor. Det är Bonniers andra förvärv i staden.

Kort efter sitt intåg i Uppsala slår Bonnier Fastigheter alltså till med ännu ett stort köp. Den aktuella fastigheten Kungsängen 15:1 ligger 400 meter från centralstationen utmed Fyrisån i korsningen av Östra Ågatan och Strandbogatan. Fastigheten är i princip fullt uthyrd och bland hyresgästerna finns Arbetsförmedlingen, Nordea, Bjerking, Telia och Uppsala läns landsting. Kvarteret som är uppfört i två etapper 1993 och 2003 består av sex huskroppar.

Den totala uthyrbara ytan uppgår till drygt 24.500 kvadratmeter och där finns även en byggrätt på runt 6.000 kvadratmeter. Därutöver finns 160 garageplatser och 40 parkeringsplatser.

– Fastigheten ligger i ett av Uppsalas bästa kontorslägen på promenadavstånd från centralstationen i ett område vars attraktivitet vi tror kommer att stärkas ytterligare i framtiden. Genom detta förvärv fortsätter vi vår satsning på att etablera oss som en betydande aktör på Uppsalas fastighetsmarknad, säger Tomas Hermansson, vd på Bonnier Fastigheter.

I början av maj gjorde bolaget sitt första köp i Uppsala, och det första utanför Stockholmsområdet. Bonnier förvärvade då kontorshuset Uppsala Entré från SPP. Fastighetsvärlden bedömde priset till strax under 700 miljoner kronor.

Jenny Lindholm, tillförordnad transaktionschef på Hemfosa, kommenterar försäljningen så här:

– Vi har lyckats genomföra en bra affär där vi avyttrar en kommersiell fastighet i en stark marknad. Med det kapital som frigörs genom försäljningen kan vi fokusera på nya investeringar som bidrar till en ökad intjäningsförmåga.

Hemfosas vd Jens Engwall berättade i april 2018 att bolaget övervägde att sälja den centrala fastigheten i Uppsala samt även planerade att avyttra stora fastigheter i Mölndal och Göteborg, läs mer här.

Läs gärna Fastighetsvärldens exklusiva personporträtt med Bonnierfamiljens frontperson, Carl-Johan Bonnier. Artikeln har rubriken ”Pressen på nya vinster”. Där berättar Bonnier bland annat om bolagets planerade offensiv inom fastigheter.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan