Bolag delas efter syskons olika syn på framtiden

Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB delas i två delar med separata ägare. Hökerum Fastigheter blir en egen fristående koncern med Linda Ståhl och Viktor Ståhl som ägare. Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB består efter delningen av Hökerum Bygg AB, Villa Strömsfors AB och Hanssons Hus Entreprenad AB. Fredrik Ståhl är nu ensam ägare av bolaget.

– Vi har under en tid känt att vi syskon ser olika på framtiden för koncernen. Den insikten gjorde att vi för ett och ett halvt år sedan inledde en framtidsprocess. Den processen mynnade ut i ett beslut om att dela koncernen i två delar, säger Linda Ståhl som fram tills nu varit styrelseordförande i Familjen Ståhl Invest.

Uppdelningen av koncernen i två delar med separata ägare inleds den 25 april och delningen kommer att vara formellt genomförd i slutet av maj.

Hökerum Fastigheter, som förvaltar och utvecklar fastigheter, i främst Ulricehamn, Borås och Jönköping, bryts ur Familjen Ståhl Invest. Linda Ståhl och Viktor Ståhl kommer att driva den nya koncernen vidare.

Namnet Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB kvarstår för den andra delen där Fredrik Ståhl blir ensam ägare. Bolaget innehåller efter delningen Hökerum Bygg, hotell- och konferensanläggningen Villa Strömsfors samt Hanssons Hus Entreprenad AB (75 procent ägarandel).

– Det blev tidigt i processen tydligt att jag och Linda har en gemensam syn på framtiden och Fredrik delvis en annan. Efter att vi kom dit har arbetet varit indelat i två faser. Den första fasen handlade om att dela koncernen på ett bra sätt, med inriktning på att båda delarna skulle vara välmående och starka bolag med riktigt bra framtidsmöjligheter. När det var gjort bestämde vi vilken part som skulle äga och driva respektive del, säger Viktor Ståhl som blir ny vd för Hökerum Fastigheter.

– Med bakgrund i att vi ville åt olika håll är båda parter nöjda med uppdelningen. Både jag och mina syskon kommer att med full kraft gå in det nya ägarskapet och har höga ambitioner med företagen var för sig, säger Fredrik Ståhl.

Sigvard Ståhl är en av grundarna till Hökerum Bygg och idag Senior Advisor i koncernen. Han säger så här om att barnen nu väljer att dela Familjen Ståhl Invest i två delar.

– Det viktigaste för mig är att Fredrik, Linda och Viktor har skött uppdelningen på ett för alla bra sätt och att familjen håller ihop utanför företagandet. Affärsmässigt tror jag faktisk, nu när det här har landat, att det kan bli en injektion och ett lyft för båda bolagen, säger Sigvard Ståhl.

Lars Karlsson är styrelsemedlem i Familjen Ståhl Invest sedan 2017 och har som en av få utanför familjen Ståhl varit med i processen.

– Syskonen har under snart tio år tillsammans drivit och utvecklat Hökerumkoncernen till en mycket framgångsrik koncern. Nu tar de nästa steg i generationsskiftet och delar upp företaget i två starka delar, som var för sig kan fortsätta utvecklingen genom att fokusera på sina respektive kärnverksamheter, säger Lars Karlsson.

Personalen i berörda bolag har informerats om förändringen vid ett personalmöte den 25 april.

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Tillbaka till förstasidan