Bolag delas efter syskons olika syn på framtiden

Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB delas i två delar med separata ägare. Hökerum Fastigheter blir en egen fristående koncern med Linda Ståhl och Viktor Ståhl som ägare. Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB består efter delningen av Hökerum Bygg AB, Villa Strömsfors AB och Hanssons Hus Entreprenad AB. Fredrik Ståhl är nu ensam ägare av bolaget.

– Vi har under en tid känt att vi syskon ser olika på framtiden för koncernen. Den insikten gjorde att vi för ett och ett halvt år sedan inledde en framtidsprocess. Den processen mynnade ut i ett beslut om att dela koncernen i två delar, säger Linda Ståhl som fram tills nu varit styrelseordförande i Familjen Ståhl Invest.

Uppdelningen av koncernen i två delar med separata ägare inleds den 25 april och delningen kommer att vara formellt genomförd i slutet av maj.

Hökerum Fastigheter, som förvaltar och utvecklar fastigheter, i främst Ulricehamn, Borås och Jönköping, bryts ur Familjen Ståhl Invest. Linda Ståhl och Viktor Ståhl kommer att driva den nya koncernen vidare.

Namnet Familjen Ståhl Invest i Ulricehamn AB kvarstår för den andra delen där Fredrik Ståhl blir ensam ägare. Bolaget innehåller efter delningen Hökerum Bygg, hotell- och konferensanläggningen Villa Strömsfors samt Hanssons Hus Entreprenad AB (75 procent ägarandel).

– Det blev tidigt i processen tydligt att jag och Linda har en gemensam syn på framtiden och Fredrik delvis en annan. Efter att vi kom dit har arbetet varit indelat i två faser. Den första fasen handlade om att dela koncernen på ett bra sätt, med inriktning på att båda delarna skulle vara välmående och starka bolag med riktigt bra framtidsmöjligheter. När det var gjort bestämde vi vilken part som skulle äga och driva respektive del, säger Viktor Ståhl som blir ny vd för Hökerum Fastigheter.

– Med bakgrund i att vi ville åt olika håll är båda parter nöjda med uppdelningen. Både jag och mina syskon kommer att med full kraft gå in det nya ägarskapet och har höga ambitioner med företagen var för sig, säger Fredrik Ståhl.

Sigvard Ståhl är en av grundarna till Hökerum Bygg och idag Senior Advisor i koncernen. Han säger så här om att barnen nu väljer att dela Familjen Ståhl Invest i två delar.

– Det viktigaste för mig är att Fredrik, Linda och Viktor har skött uppdelningen på ett för alla bra sätt och att familjen håller ihop utanför företagandet. Affärsmässigt tror jag faktisk, nu när det här har landat, att det kan bli en injektion och ett lyft för båda bolagen, säger Sigvard Ståhl.

Lars Karlsson är styrelsemedlem i Familjen Ståhl Invest sedan 2017 och har som en av få utanför familjen Ståhl varit med i processen.

– Syskonen har under snart tio år tillsammans drivit och utvecklat Hökerumkoncernen till en mycket framgångsrik koncern. Nu tar de nästa steg i generationsskiftet och delar upp företaget i två starka delar, som var för sig kan fortsätta utvecklingen genom att fokusera på sina respektive kärnverksamheter, säger Lars Karlsson.

Personalen i berörda bolag har informerats om förändringen vid ett personalmöte den 25 april.

Fler Nyheter från förstasidan

Stolpe ut för Oscar i kamp om stor myndighet

FV avslöjar vem som är nära att vinna kampen om stor hyresgäst. Kunde blivit mycket viktigt kassaflöde för Oscar Properties.

Klart: Han blir ny vd för Vonovias båda svenska bolag

Nu påbörjar Vonovia förändringsarbetet i sina svenska bolag. Blir boss över nästan 40.000 svenska bostäder.

Balder förvärvar Scandichotell

FV erfar att ett Scandichotell om totalt cirka 11.000 kvadratmeter byter ägare.

Familjen ökar sin dominans via nytt köp

Fick en ny chans efter att ha bommat affären i fjol.

El conquistador förvärvar för hela 1,6 miljard

Ökar ytterligare i favoritlandet. Affären omfattar 172.000 kvadratmeter uthyrningsbar area.

Superplanerna i Göteborg har havererat – djup oenighet

Bakslag för U-R-W:s planerade satsning på 10 miljarder. ”Pausar arenafrågan tills vidare”.

FFE:s toppmöte i Åre

Föreningen Fastighetsekonomernas årliga konferens i Åre. FV rapporterade löpande om höjdpunkterna från ”toppmötet”.

Castellums resultat ned kraftigt – för helåret 2019

Men utdelningen höjs per aktie – för 22:a året i rad.

Balders bolag ändrar metod: Värderar upp 5 miljarder

Läs om vad som ligger bakom den kraftiga uppskrivningen.

Går emot trenden – myndighet blir kvar i city till 2024

Mitt i Stockholms kommersiella centrum. FV berättar om hyresnivån.

Säljer jättefastigheten utanför Stockholm till Landia

Stort budintresse för den nästan 16.000 kvm stora fastigheten.

Antalet riksintressen ska minska

Bostadsminister Per Bolund berättar om orsaken.

Lämnar Skanska – blir Sverigechef på NCC

NCC gör sin tredje chefsrekrytering från Skanska – inom loppet av bara några månader.

Köper för halv miljard av SBB nära S:t Eriksplan

Möjlig projektfastighet. ”Ser goda möjligheter till att utveckla den till en samhällsfastighet”.

Tillbaka till förstasidan