Boindex fortsätter ner för tredje kvartalet i rad

Högre bostadspriser i kombination med högre bolåneräntor gjorde det svårare för många att köpa en bostad under årets första kvartal. Det visar Swedbank Boindex, som sjunker för tredje kvartalet i rad.

Annons

Swedbanks sammanvägda Boindex sjönk med fyra enheter till 107 under det första kvartalet 2022. Hushållen behöver nu lägga i genomsnitt 28 procent av sin disponibla inkomst på boendeutgifter om de köper en bostad idag.

– Högre bostadspriser i kombination med högre bolåneräntor gör det svårare för hushållen att köpa en bostad. Fortsätter ränteuppgången ökar sannolikheten för lägre bostadspriser, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Kraftig ökning av boendeutgifter
Boendeutgifterna för den som köpte ett småhus under det första kvartalet steg kraftigt. Tio procent högre småhuspriser och 0,09 procentenheter högre ränta gjorde att boendeutgifterna steg med 17 procent. Den kraftiga ökningen beror på att högre bostadspriser påverkar både ränteutgifter och amorteringar.

– Lägre räntor har tidigare balanserat effekten av stigande bostadspriser. Men när räntorna stiger samtidigt som bostadspriserna också stiger blir effekten kännbar. Det är nu hög tid att se över sina lån och bedöma hur räntekänslig man är, säger Arturo Arques.

Hushållen är mycket räntekänsliga
Med höga bostadspriser följer en hög skuldsättning och räntekänslighet. Riksbankens förändrade syn på räntan och Swedbanks ränteprognos om 1,5 procentenhet högre ränta om ett år innebär att månadskostnaden för bolåneräntan kommer öka med nästan 100 procent om prognosen blir verklighet. För sammanboende i småhus och bostadsrätt innebär det ökade kostnader på i genomsnitt 2 000 till 2 700 kronor i månaden. I Stockholm stad skulle det innebära 4 400 till 5 500 kronor i ökade räntekostnader per månad.

Bostadsrättshavare riskerar en dubbelsmäll
Stigande bolåneräntor och högre räntor för bostadsrättsföreningar innebär att många bostadsrättshavare riskerar att drabbas av högre månadsavgifter. En förening med en normal skuldsättning på 6 000 kronor per kvadratmeter boyta behöver höja månadsavgiften med 560 kronor per månad för en lägenhet på 75 kvadratmeter. En nyproducerad bostadsrättsförening med dubbelt så hög skuldsättning behöver höja avgiften med 1 200 kronor i månaden.

– Högre ränta riskerar att drabba bostadssättshavare i storstäder extra hårt. Att ha stora lån både privat och i bostadsrättsföreningen är ingen bra kombination. Rådet till alla som bor i en bostadsrättsförening är att läsa årsredovisningen noga och ta hänsyn till föreningens lån när man bestämmer sig för om man ska binda räntan eller inte på sina egna bolån, säger Arturo Arques.

Fler Nyheter från förstasidan

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

KI: Dröjer till 2026 innan lågkonjunkturen är över

Tror på flera räntesänkningar ner till 2,25, sen stannar styrräntan på den nivån.

Tillbaka till förstasidan