Blytung vecka för fastighetsaktier

Den senaste börsveckan blåste det rejäl motvind för de noterade fastighetsbolagen och projektutvecklarna. Fastighetsaktier backade i snitt med nära –10 procent.

Av bolagen med ett börsvärde på 3 miljarder eller mer var det Corem som hade den största tillbaka gången med –15,6 %. Bolagen som följde närmast var Catena –13,9 %, K-Fast –13,4 % och NP3 med –12,6 %.

 • Utveckling vecka 18:
  –15,6% Corem
  –13,9% Catena
  –13,3% K-Fast Holding
  –12,6% NP3
  –11,0% Stendörren

Den senaste veckan drabbade kursnedgångarna ganska jämt över linjen, oberoende av vilket segment bolagen är inriktade på. Det var den allmänna börsoron som slog klorna i bolagens aktieutveckling.
Men tittar man på en lite längre period så är det tydligt att bolag med stort inslag av bostäder, samt bostadsutvecklarna, som tidigare gått så bra fått sig en rejäl törn nu.

Samhällsbyggnadsbolaget har haft ett kurstapp på 59 % i år och förra årets raket K-Fastigheter har tappat nästan 57 %. De stora bostadsutvecklarna JM och Bonava har haft en tillbakagång på 50 % respektive 43 % sedan årsskiftet. Affärsvilliga Stenhus har tappat 55 % av sin kurs i år, vilket tydligt då inverkat på de affärer man velat göra och där betalning med den egna aktien är ett ofta använt inslag.

 • Utveckling sedan årsskiftet:
  –59,4% SBB
  –56,6% K-Fast Holding
  –55,0% Stenhus
  –50,0% JM
  –47,6% K2A
  –46,3% Corem
  –43,0% Bonava

Av de stora kontorstunga bolagen är det endast Corem som finns med bland de stora kursförlorarna så här långt i år. Bolaget har tappat –46 % i år, och den senaste veckan var den värsta perioden för bolaget.
Kontorsbolagen hade sina kraftigaste nedgångar redan för två år sedan, vilket många sedan plockade tillbaka men även de har nu värderats ned av börsen igen under de senaste månaderna. Dock inte lika kraftigt som bolagen med stora bostadsinnehav.

Tittar man däremot på hur börsen värderar substansen i bolagen så är det bland kontorsägarna de största rabatterna finns. Enligt Sedis sammanställning (se hela listan här) handlas både Atrium Ljungberg och Hufvudstaden med 40 % rabatt, Annehem med 39 % rabatt och Fabege med nära 37 % rabatt. Största rabatten har dock Samhällsbyggnadsbolaget med 43 %. Bolaget har blivit mycket omskrivet i samband med den ”blankningskampanj” man blev utsatt för i vintras.

 • Bolagen med störst rabatt på substans:
  43% SBB
  40% Atrium Ljungberg
  40% Hufvudstaden
  39% Annehem
  37% Fabege

Fastighetsaktier har en tendens att kortsiktigt samvariera mer med börsens rörelser än med värdeutvecklingen på den reguljära fastighetsmarknaden. Samtidigt har den möjlighet att snabbare reagera på ändrade förutsättningar finansiellt och i efterfrågan på bostäder och lokaler. I den expertpanel som i utgåva 3 av Fastighetsvärlden uttalar sig om olika ekonomiska trender finns det flera resonemang kring hur de noterade fastighetsbolagen kommer att påverkas. Generellt är åsikten att bolagen är väl förberedda på en ränteuppgång och att den dessutom inte kommer att bli så hög som många fruktar.

Missa inte! Logistik & Fastigheter 2023

Den 8 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Logistik & Fastigheter 2023. Det äger rum på Elite Stadshotellet, Eskilstuna + Webbsänt.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan