Blytung vecka för fastighetsaktier

Den senaste börsveckan blåste det rejäl motvind för de noterade fastighetsbolagen och projektutvecklarna. Fastighetsaktier backade i snitt med nära –10 procent.

Annons

Av bolagen med ett börsvärde på 3 miljarder eller mer var det Corem som hade den största tillbaka gången med –15,6 %. Bolagen som följde närmast var Catena –13,9 %, K-Fast –13,4 % och NP3 med –12,6 %.

 • Utveckling vecka 18:
  –15,6% Corem
  –13,9% Catena
  –13,3% K-Fast Holding
  –12,6% NP3
  –11,0% Stendörren

Den senaste veckan drabbade kursnedgångarna ganska jämt över linjen, oberoende av vilket segment bolagen är inriktade på. Det var den allmänna börsoron som slog klorna i bolagens aktieutveckling.
Men tittar man på en lite längre period så är det tydligt att bolag med stort inslag av bostäder, samt bostadsutvecklarna, som tidigare gått så bra fått sig en rejäl törn nu.

Samhällsbyggnadsbolaget har haft ett kurstapp på 59 % i år och förra årets raket K-Fastigheter har tappat nästan 57 %. De stora bostadsutvecklarna JM och Bonava har haft en tillbakagång på 50 % respektive 43 % sedan årsskiftet. Affärsvilliga Stenhus har tappat 55 % av sin kurs i år, vilket tydligt då inverkat på de affärer man velat göra och där betalning med den egna aktien är ett ofta använt inslag.

 • Utveckling sedan årsskiftet:
  –59,4% SBB
  –56,6% K-Fast Holding
  –55,0% Stenhus
  –50,0% JM
  –47,6% K2A
  –46,3% Corem
  –43,0% Bonava

Av de stora kontorstunga bolagen är det endast Corem som finns med bland de stora kursförlorarna så här långt i år. Bolaget har tappat –46 % i år, och den senaste veckan var den värsta perioden för bolaget.
Kontorsbolagen hade sina kraftigaste nedgångar redan för två år sedan, vilket många sedan plockade tillbaka men även de har nu värderats ned av börsen igen under de senaste månaderna. Dock inte lika kraftigt som bolagen med stora bostadsinnehav.

Tittar man däremot på hur börsen värderar substansen i bolagen så är det bland kontorsägarna de största rabatterna finns. Enligt Sedis sammanställning (se hela listan här) handlas både Atrium Ljungberg och Hufvudstaden med 40 % rabatt, Annehem med 39 % rabatt och Fabege med nära 37 % rabatt. Största rabatten har dock Samhällsbyggnadsbolaget med 43 %. Bolaget har blivit mycket omskrivet i samband med den ”blankningskampanj” man blev utsatt för i vintras.

 • Bolagen med störst rabatt på substans:
  43% SBB
  40% Atrium Ljungberg
  40% Hufvudstaden
  39% Annehem
  37% Fabege

Fastighetsaktier har en tendens att kortsiktigt samvariera mer med börsens rörelser än med värdeutvecklingen på den reguljära fastighetsmarknaden. Samtidigt har den möjlighet att snabbare reagera på ändrade förutsättningar finansiellt och i efterfrågan på bostäder och lokaler. I den expertpanel som i utgåva 3 av Fastighetsvärlden uttalar sig om olika ekonomiska trender finns det flera resonemang kring hur de noterade fastighetsbolagen kommer att påverkas. Generellt är åsikten att bolagen är väl förberedda på en ränteuppgång och att den dessutom inte kommer att bli så hög som många fruktar.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan