Blygsam svensk närvaro på tyska Expo Real

Den tyska jättemässan har inletts – Positiva omdömen. Den 16:e upplagan av den stora tyska fastighetsmässan Expo Real i München inleddes under måndagen och pågår till och med onsdag. Mässan har i år tidigarelagts en dag och inleds på måndagen för att helt koppla ihop med Oktoberfest som avslutades under söndagen.

Antalet svenskar som åker till Expo Real är betydligt färre än de som åker till franska mässan Mipim. Totalt rör det sig om drygt hundra besökare från Sverige, främst olika rådgivare och färre investerare men fler än förra året. Till Mipim bedömer Fastighetsvärlden att nästan 2.000 svenskar åker, varav cirka hälften väljer att registrera sig. Den stora skillnaden när det gäller mässan i södra Tyskland är att den inte lockar lika många svenska deltagare från kommuner som mässan vid den ofta soliga franska Rivieran. Göteborg har dock en mindre delegation på plats och egen monter.

Cityhold har samtliga sju anställda på plats i München.

– Vi har ett späckat schema. Vi ska träffa ett antal Reits-bolag för att se om de har något att sälja liksom några institutioner som är på säljsidan, plus att vi ska träffa några banker, säger Per Sjöberg vid Cityhold som anlände till München under måndagskvällen, och som söker förvärvsobjekt i London, Paris och några tyska orter.

– ExpoReal är som bekant annorlunda än Mipim. Det är mer organiserat. Dessutom är det förstås fler tyskar men betydligt färre besökare från Norden och Storbritannien jämfört med Mipim, säger Sjöberg som besökt ExpoReal de flesta år sedan 2004.

Henrik Jussi-Pekka vid Möller & Partner gjorde som de flesta av de svenska deltagarna och flög ner till München med Lufthansas morgonflyg.

– Det är första gången jag är på Expo Real. Vi bestämde oss för att åka hit efter att hört mycket bra saker om mässan och efter första dagen är vi väldigt nöjda. Det är en effektiv mässa med möten och mindre glamour och cocktailglas än i Cannes under Mipim där jag varit senaste tolv åren.

Han konstaterar dessutom att det erbjuds riktiga mässlokaler och inte en ”bunker” som i Cannes.

Safa Mahmoudi från advokatfirman Hannes Snellman besöker Expo Real för andra gången.

– Man måste planera mycket inför ett besök. Vid första besöket blev jag förvånad över hur uppstyrt allt var. Nu är jag förberedd och den första dagen har varit väldigt givande.

Han konstaterar att mässan är viktigt för en advokatbyrå som har mycket kontakter med tyska fonder men även tyska banker.

Erika Olsén på Tenzing har varit på Expo Real sedan 2004 och har som många andra bokat ett flertal möten.

– Det är en utmärkt mässa för att underhålla kontakter, men det viktiga arbetet börjar efteråt när man kommer hem och allt ska följas upp. Under Expo Real är det ofta korta möten och inte alltid helt lätt att veta hur intresserad någon egentligen är. En del kanske lyssnar mest för att ha något med sig hem till kontoret för att rapportera till kollegorna.

Hemsö är på plats med sju mässdeltagare, varav tre från det svenska kontoret. Per Berggren berättar att Expo Real är ett utmärkt ställe att träffa kunder och för att följa marknaden.

– Vi äger ju äldreboenden för cirka 1,4 miljarder i Tyskland. Marknaden där är fragmentiserad och vi är genom det innehavet en av de tio största ägarna av äldreboende. Vi ska träffa kunder, omförhandla hyresavtal och höra operatörernas bild av marknaden, säger Berggren.

Det är andra gången Berggren åker till Expo Real och om när Fastighetsvärlden ”tvingar” honom att välja mellan Expo Real och Mipim kommer svaret snabbt:

– Expo Real.

Läs mer om Expo Real i magasinet Fastighetsvärlden Nr 9/2012.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-09

Fler Nyheter från förstasidan

Max Martin och Harald Mix köper i Lärkstaden – läs priset

Köper en mindre fastighet. Båda har sedan tidigare varsin fastighet i närheten.

Tuffa siffror i Tobins Q1-rapport

Vd:n: ”Det något ljusare marknadsläget syns ännu inte i våra siffror.”

Areim hyr ut 5.000 kvm

Den stora fastigheten i det centrala läget är till salu.

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Sällsynt sjukhusaffär för 1,4 mdr

Ett långt hyresavtal samt en nyligen genomförd renovering och tillbyggnad ligger bakom priset. Läs även om köparens tidigare bestånd och ägarbild.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Tillbaka till förstasidan