Blygsam svensk närvaro på tyska Expo Real

Den tyska jättemässan har inletts – Positiva omdömen. Den 16:e upplagan av den stora tyska fastighetsmässan Expo Real i München inleddes under måndagen och pågår till och med onsdag. Mässan har i år tidigarelagts en dag och inleds på måndagen för att helt koppla ihop med Oktoberfest som avslutades under söndagen.

Antalet svenskar som åker till Expo Real är betydligt färre än de som åker till franska mässan Mipim. Totalt rör det sig om drygt hundra besökare från Sverige, främst olika rådgivare och färre investerare men fler än förra året. Till Mipim bedömer Fastighetsvärlden att nästan 2.000 svenskar åker, varav cirka hälften väljer att registrera sig. Den stora skillnaden när det gäller mässan i södra Tyskland är att den inte lockar lika många svenska deltagare från kommuner som mässan vid den ofta soliga franska Rivieran. Göteborg har dock en mindre delegation på plats och egen monter.

Cityhold har samtliga sju anställda på plats i München.

– Vi har ett späckat schema. Vi ska träffa ett antal Reits-bolag för att se om de har något att sälja liksom några institutioner som är på säljsidan, plus att vi ska träffa några banker, säger Per Sjöberg vid Cityhold som anlände till München under måndagskvällen, och som söker förvärvsobjekt i London, Paris och några tyska orter.

– ExpoReal är som bekant annorlunda än Mipim. Det är mer organiserat. Dessutom är det förstås fler tyskar men betydligt färre besökare från Norden och Storbritannien jämfört med Mipim, säger Sjöberg som besökt ExpoReal de flesta år sedan 2004.

Henrik Jussi-Pekka vid Möller & Partner gjorde som de flesta av de svenska deltagarna och flög ner till München med Lufthansas morgonflyg.

– Det är första gången jag är på Expo Real. Vi bestämde oss för att åka hit efter att hört mycket bra saker om mässan och efter första dagen är vi väldigt nöjda. Det är en effektiv mässa med möten och mindre glamour och cocktailglas än i Cannes under Mipim där jag varit senaste tolv åren.

Han konstaterar dessutom att det erbjuds riktiga mässlokaler och inte en ”bunker” som i Cannes.

Safa Mahmoudi från advokatfirman Hannes Snellman besöker Expo Real för andra gången.

– Man måste planera mycket inför ett besök. Vid första besöket blev jag förvånad över hur uppstyrt allt var. Nu är jag förberedd och den första dagen har varit väldigt givande.

Han konstaterar att mässan är viktigt för en advokatbyrå som har mycket kontakter med tyska fonder men även tyska banker.

Erika Olsén på Tenzing har varit på Expo Real sedan 2004 och har som många andra bokat ett flertal möten.

– Det är en utmärkt mässa för att underhålla kontakter, men det viktiga arbetet börjar efteråt när man kommer hem och allt ska följas upp. Under Expo Real är det ofta korta möten och inte alltid helt lätt att veta hur intresserad någon egentligen är. En del kanske lyssnar mest för att ha något med sig hem till kontoret för att rapportera till kollegorna.

Hemsö är på plats med sju mässdeltagare, varav tre från det svenska kontoret. Per Berggren berättar att Expo Real är ett utmärkt ställe att träffa kunder och för att följa marknaden.

– Vi äger ju äldreboenden för cirka 1,4 miljarder i Tyskland. Marknaden där är fragmentiserad och vi är genom det innehavet en av de tio största ägarna av äldreboende. Vi ska träffa kunder, omförhandla hyresavtal och höra operatörernas bild av marknaden, säger Berggren.

Det är andra gången Berggren åker till Expo Real och om när Fastighetsvärlden ”tvingar” honom att välja mellan Expo Real och Mipim kommer svaret snabbt:

– Expo Real.

Läs mer om Expo Real i magasinet Fastighetsvärlden Nr 9/2012.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-09

Fler Nyheter från förstasidan

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Tillbaka till förstasidan