Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Kanadensiska Brookfield vill följa upp det stora jv-förvärvet från SBB med fler köp i Norden. Det uppger bolaget för Fastighetsvärlden.

SBB:s tänkta storaffär med ett fastighetsvärde om 9 miljarder med en utländsk instituton avbröts i sista stund. Enligt uppgift till FV var det SBB som tog det beslutet.

In steg istället jätten Brookfield som därmed räddade SBB:s nödvändiga avyttring – och som såg till att volymen blev nästan 150 procent större (49 procent av det totalt underliggande fastighetsvärdet i affären). Avyttringen har av SBB sett som viktig för att behålla en god rating.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Brookfield endast funnits med i skarpa diskussionerna i några veckor, så det rör sig om en blixtaffär på alla sätt. Första direktsamtalet ägde rum för tre veckor sedan. Det kanadensiska bolaget har funnits med i preliminära diskussioner sedan i början av oktober.

Brookfield, med huvudkontor i Toronto, har tillgång till mycket kapital, har stor erfarenhet av liknande tillgångar och har en förmåga att agera snabbt när det behövs. Så det blev en perfekt match för SBB.

Företrädare för Brookfield uppger för FV att man gärna ökar fastighetsbeståndet i Sverige ytterligare.

Brookfield äger idag tillgångar för ungefär 5 miljarder dollar i Norden, där merparten är annat än fastigheter (bolaget gjorde nyligen en affär med partnership med Alecta för Telias telecom towers).

Bolaget har utökat sin närvaro i Europa och har under de senaste åren även börjat följa Norden allt ner och ser regionen som attraktiv för fler investeringar.

Brookfield har en långsam placeringshorisont och utesluter inte heller fler förvärv inom social infrastruktur, liknande jv-köpet från SBB. Några uttalade volymmål finns inte.

Fastighetsvärlden kan berätta att i Sverige finns Brookfield med på delar av det logistikbestånd som Panattoni förvärvade från Kilenkrysset i den rekordstora markaffären i juni.Strax därefter köpte Brookfield två av utvecklingsfastigheterna. Det var Brookfields allra första fastighetsaffär i Sverige. Logistikaffären gäller Rosersberg (nära Arlanda) och Strängnäs, totalt en markyta om över 600.000 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

“Årets förhandlingar är oerhört tuffa”

Hyresgästföreningens förbundschef berättar om de svåra förhandlingarna.

Listor: Årets hyreshöjningar och yrkanden

Ovanligt många hyresförhandlingar är inte klara.

Hett, hett – men nu lite osäkert kring logistik

Succésatsning som skapat hela 4.600 arbetstillfällen.

Svefa förvärvar Set Up

Tagit en marknadsledande position.

Hyror för privatägda värdar i Stockholm klara

Avtal gäller 100.000 lägenheter.

Hit flyttar AMF sitt nya kontor – ”del av staden”

Vd Thomas Erséus berättar hur bolaget har tänkt.

Experter skapar ny podd för fastighet och finans

Hur ser betalningsviljan ut för fastigheter på direktmarknaden och vem är det som har högst blodtryck i fastighetsbranschen just nu? Ny podd går på djupet med stort och smått.

Hon blir ny vd för Niras

Blir ansvarig för 240 medarbetare.

Bilder: Förslag om 30 våningar vann

Landmärke förändras. 68 arkitektteam lämnade förslag.

Börsbolag redo att sälja mitt på Östermalm

Nästan 12.000 kvm. Läge som kan attrahera flera investerargrupper.

Tänkt storspelare gör första större förvärvet

Investerar i närheten av slottsmiljö.

Realplay

Kista är en nyckelfråga för Ericsson

Samverkansprojektet Kista Limitless har nu varit igång i drygt ett år. Under det året har man satt igång en rad aktiviteter samtidigt som de långsiktiga planerna fortsätter att mejslas fram.

Klart: Så mycket höjs hyrorna i Stockholm

Beslutet rör 77.000 lägenheter.

Nya Neobo noteras 10 februari

Det nya bolagen blir ett av det största renodlade noterade bostadsbolagen i Sverige.

Tillbaka till förstasidan