Fastigheten Barnägen 6 på Södermalm. Här är Spotify stor hyresgäst.

Blackstone köper från Angelo Gordon på Södermalm

Jätten Blackstone förvärvar kontorsfastigheten Barnängen 6 om 12.300 kvm på Södermalm i Stockholm. Säljer gör Angelo Gordon. I fastigheten är bland annat Spotify hyresgäst. Blackstone äger sedan tidigare ett större kontorshus på Södermalm.

Angelo Gordon, tillsammans med sin nordiska partner Scius Partners, förvärvade fastigheten så sent som våren 2019 från AFA Fastigheter. FV bedömde då priset till 550–600 miljoner kronor.

Priset nu är hemligt. Duon Angelo Gordon/Scius har gjort stora investeringar för att höja standarden på lokalerna. Man har även bland annat hyrt ut 3.700 kvm till Spotify, och enligt obekräftade uppgifter till FV kan streamingjätten vara på väg att utöka sin förhyrning. FV bedömer att köpeskillingen nu uppgår till 900–1.000 miljoner kronor. Alltså en värdeuppgång på cirka 65 procent.

Förvärvet av Barnängen 6 görs av Blackstone Property Partners Europe (BPPE). BPPE är Blackstones europeiska corefond som kan äga och förvalta tillgångar utan bortre tidsgräns. Fondens fokus är på högkvalitativa och välbelägna fastigheter inom logistik, bostäder samt kontor över hela Europa.

Fastigheten har adressen Barnängsgatan 21/Nackagatan 6, vilket är  på östra Södermalm. Vid Vintertullstorget kommer det att bli en ny tunnelbanestation, Hammarby kanal, när den nya blå linjen till Nacka står klar. Avståndet från fastigheten Barnängen 6 till den nya tunnelbanestationen blir cirka 700 meter.

Fastigheten är belägen i den tech-intensiva delen av Södermalm och har en påtaglig loftkänsla, generös takhöjd, en öppen planlösning samt fönster som går från golv till tak. Fastigheten är i praktiken uthyrd tillfullo, med Spotify som största hyresgäst.

Scius kommer att förbli ansvariga för fastighetsförvaltningen.

Savills och Linklaters fungerade som rådgivare för Angelo Gordon. Catella, Roschier och PwC fungerade som rådgivare för Blackstone.

Michael Swank, Senior Managing Director, Blackstone:

– Barnängen 6 är belägen i ett av Stockholms mest dynamiska och populära områden. Denna transaktion visar på vår långsiktiga tro på högkvalitativa kontorsfastigheter i Stockholm, där efterfrågan på moderna och flexibla kontorslösningar fortsätter att växa.

Mikael Freudmann, CEO, Scius:

– Vi är glada över möjligheten att fortsätta förvalta denna unika Södermalmsfastighet och att få finalisera det omfattande arbete vi har utfört tillsammans med Spotify för att utforma deras framtida kontor.

Blackstone har under de senaste två åren hållit ett högt förvärvstempo i Sverige, bland annat har bolaget, för olika fonder, köpt fastigheter inom lättindustri och logistik, för över 20 miljarder kronor.

Blackstone har även köpt kontorsfastigheter i Sverige, bland annat på Södermalm. Våren 2019 köpte bolaget en större fastighet där från AFA Fastigheter för hela 2 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden har sökt Scius Partners för frågor angående affären.

Fler Nyheter från förstasidan

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Tillbaka till förstasidan