Fastigheten Barnägen 6 på Södermalm. Här är Spotify stor hyresgäst.

Blackstone köper från Angelo Gordon på Södermalm

Jätten Blackstone förvärvar kontorsfastigheten Barnängen 6 om 12.300 kvm på Södermalm i Stockholm. Säljer gör Angelo Gordon. I fastigheten är bland annat Spotify hyresgäst. Blackstone äger sedan tidigare ett större kontorshus på Södermalm.

Angelo Gordon, tillsammans med sin nordiska partner Scius Partners, förvärvade fastigheten så sent som våren 2019 från AFA Fastigheter. FV bedömde då priset till 550–600 miljoner kronor.

Priset nu är hemligt. Duon Angelo Gordon/Scius har gjort stora investeringar för att höja standarden på lokalerna. Man har även bland annat hyrt ut 3.700 kvm till Spotify, och enligt obekräftade uppgifter till FV kan streamingjätten vara på väg att utöka sin förhyrning. FV bedömer att köpeskillingen nu uppgår till 900–1.000 miljoner kronor. Alltså en värdeuppgång på cirka 65 procent.

Förvärvet av Barnängen 6 görs av Blackstone Property Partners Europe (BPPE). BPPE är Blackstones europeiska corefond som kan äga och förvalta tillgångar utan bortre tidsgräns. Fondens fokus är på högkvalitativa och välbelägna fastigheter inom logistik, bostäder samt kontor över hela Europa.

Fastigheten har adressen Barnängsgatan 21/Nackagatan 6, vilket är  på östra Södermalm. Vid Vintertullstorget kommer det att bli en ny tunnelbanestation, Hammarby kanal, när den nya blå linjen till Nacka står klar. Avståndet från fastigheten Barnängen 6 till den nya tunnelbanestationen blir cirka 700 meter.

Fastigheten är belägen i den tech-intensiva delen av Södermalm och har en påtaglig loftkänsla, generös takhöjd, en öppen planlösning samt fönster som går från golv till tak. Fastigheten är i praktiken uthyrd tillfullo, med Spotify som största hyresgäst.

Scius kommer att förbli ansvariga för fastighetsförvaltningen.

Savills och Linklaters fungerade som rådgivare för Angelo Gordon. Catella, Roschier och PwC fungerade som rådgivare för Blackstone.

Michael Swank, Senior Managing Director, Blackstone:

– Barnängen 6 är belägen i ett av Stockholms mest dynamiska och populära områden. Denna transaktion visar på vår långsiktiga tro på högkvalitativa kontorsfastigheter i Stockholm, där efterfrågan på moderna och flexibla kontorslösningar fortsätter att växa.

Mikael Freudmann, CEO, Scius:

– Vi är glada över möjligheten att fortsätta förvalta denna unika Södermalmsfastighet och att få finalisera det omfattande arbete vi har utfört tillsammans med Spotify för att utforma deras framtida kontor.

Blackstone har under de senaste två åren hållit ett högt förvärvstempo i Sverige, bland annat har bolaget, för olika fonder, köpt fastigheter inom lättindustri och logistik, för över 20 miljarder kronor.

Blackstone har även köpt kontorsfastigheter i Sverige, bland annat på Södermalm. Våren 2019 köpte bolaget en större fastighet där från AFA Fastigheter för hela 2 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden har sökt Scius Partners för frågor angående affären.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2023

Den 21 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Uppsalamarknaden 2023. Det äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Bilder: Så kan nya Läkarhuset bli – hög träbyggnad

En av bolagets profilfastigheter i Stockholms innerstad kan göras om helt.

Kontrakt om 6.800 kvm på Söder

Läs om hyresavtalen som tecknats.

Restauranger öppnar under Guldbron

Alessandro Catenacci: ”Ett kanonläge”.

Miljardaffär med kontor i Stockholm

Har uppgraderat kontorslokalerna men fortfarande betydande vakanser. FV berättar om pris och köpare.

Tillbaka till förstasidan