Fastigheten Barnägen 6 på Södermalm. Här är Spotify stor hyresgäst.

Blackstone köper från Angelo Gordon på Södermalm

Jätten Blackstone förvärvar kontorsfastigheten Barnängen 6 om 12.300 kvm på Södermalm i Stockholm. Säljer gör Angelo Gordon. I fastigheten är bland annat Spotify hyresgäst. Blackstone äger sedan tidigare ett större kontorshus på Södermalm.

Angelo Gordon, tillsammans med sin nordiska partner Scius Partners, förvärvade fastigheten så sent som våren 2019 från AFA Fastigheter. FV bedömde då priset till 550–600 miljoner kronor.

Priset nu är hemligt. Duon Angelo Gordon/Scius har gjort stora investeringar för att höja standarden på lokalerna. Man har även bland annat hyrt ut 3.700 kvm till Spotify, och enligt obekräftade uppgifter till FV kan streamingjätten vara på väg att utöka sin förhyrning. FV bedömer att köpeskillingen nu uppgår till 900–1.000 miljoner kronor. Alltså en värdeuppgång på cirka 65 procent.

Förvärvet av Barnängen 6 görs av Blackstone Property Partners Europe (BPPE). BPPE är Blackstones europeiska corefond som kan äga och förvalta tillgångar utan bortre tidsgräns. Fondens fokus är på högkvalitativa och välbelägna fastigheter inom logistik, bostäder samt kontor över hela Europa.

Fastigheten har adressen Barnängsgatan 21/Nackagatan 6, vilket är  på östra Södermalm. Vid Vintertullstorget kommer det att bli en ny tunnelbanestation, Hammarby kanal, när den nya blå linjen till Nacka står klar. Avståndet från fastigheten Barnängen 6 till den nya tunnelbanestationen blir cirka 700 meter.

Fastigheten är belägen i den tech-intensiva delen av Södermalm och har en påtaglig loftkänsla, generös takhöjd, en öppen planlösning samt fönster som går från golv till tak. Fastigheten är i praktiken uthyrd tillfullo, med Spotify som största hyresgäst.

Scius kommer att förbli ansvariga för fastighetsförvaltningen.

Savills och Linklaters fungerade som rådgivare för Angelo Gordon. Catella, Roschier och PwC fungerade som rådgivare för Blackstone.

Michael Swank, Senior Managing Director, Blackstone:

– Barnängen 6 är belägen i ett av Stockholms mest dynamiska och populära områden. Denna transaktion visar på vår långsiktiga tro på högkvalitativa kontorsfastigheter i Stockholm, där efterfrågan på moderna och flexibla kontorslösningar fortsätter att växa.

Mikael Freudmann, CEO, Scius:

– Vi är glada över möjligheten att fortsätta förvalta denna unika Södermalmsfastighet och att få finalisera det omfattande arbete vi har utfört tillsammans med Spotify för att utforma deras framtida kontor.

Blackstone har under de senaste två åren hållit ett högt förvärvstempo i Sverige, bland annat har bolaget, för olika fonder, köpt fastigheter inom lättindustri och logistik, för över 20 miljarder kronor.

Blackstone har även köpt kontorsfastigheter i Sverige, bland annat på Södermalm. Våren 2019 köpte bolaget en större fastighet där från AFA Fastigheter för hela 2 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden har sökt Scius Partners för frågor angående affären.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC vann kampen om PwC

Hyr ut fyra våningar kontor i nytt projekt. Nu 70 procent uthyrt.

Randviken nära köp för 2.750 miljoner

”Ett stort steg närmare vårt mål om 10 miljarder kronor 2023”.

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Tillbaka till förstasidan