Biljana Pehrsson: ”Vi ser fortsatt stor hyrespotential”

Det var fullsatt när Stockholm Corporate finance under måndagsförmiddagen i den mindre salen på Berns i Stockholm arrangerade ett fastighetsseminarium som var uppdelat i två halvdagar.

Först ut på scen var Kungsledens vd Biljana Pehrsson – den mäktigaste av de tolv vd:arna som medverkar under de båda dagarna. Hälften av bolagen är annars relativt okända för den breda massan.

– Kungsleden är attraktiv investeringsmöjlighet, inledde Pehrsson med att säga till åhörarna när hon själv analyserade 34-miljardersbolaget.

84 procent Kungsledens fastighetsbestånd finns i fyra geografiska kluster där bolaget under de senaste åren köpt riktigt centrala kontorsbyggnader i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Totalt utgör kontorslokaler 72 procent av bolagets fastighetsvärde, men det var ett annat segment som Pehrsson lyfte fram.

– Vi tror väldigt mycket på lager och logistik i bra lägen, och då även citynära lägen. Vi har 16 procent av vårt fastighetsvärde inom det segmentet. Det utvecklas riktigt bra tack vare bland annat e-handeln.

Det fjärde stora klustret som Kungsleden har är Västerås, där bolaget äger stora mängder lokaler både centralt och i Finnslätten. Sedan länge är ABB den största hyresgästen. Biljana Pehrsson konstaterade att kontorsmarknaden i Västerås går riktigt bra (liksom i Stockholm och Göteborg.) Pehrsson visade siffror från Newsec som tyckte inte riktigt stämmer.

– Vi äger 140.000 kvm i centrala Västerås, inklusive Skrapan. – och vi har haft en riktigt bra  hyresutveckling där. Ett våningsplan i Skrapan har vi hyrt ut för 3.000 kr/kvm. I Melkerhuset har vi hyrt ut ett större våningsplan om 2000 kvm till en hyra om 2.000 kr/kvm. Det är en riktigt bra nivå. Ofta har vi där tidigare snurrat hyror kring 1.400-1.500 kr/kvm.

Biljana Pehrsson var rent allmänt positiv kring hyrespotentialen.

– Uppgången stannar kanske av något i CBD. Men i våra lägen något utanför tror jag att det kommer fortsätta uppår. Vi räknar med att höja hyror med tio procent i snitt. Då handlar det ofta om omförhandlingar som inte kräver några ombyggnationer eller investeringar. Senast höjde vi med snitt 16 procent i Stockholm.

När hon blickade in i framtiden talade hon om bolagets kluster Västberga i södra Stockholm – och hur det området kommer att se ut om ungefär tio år.

– Hur det blir vet vi inte – men det kommer att se betydligt annorlunda ut jämfört med idag. Det kan bli en blandstad och det kan bli ett område för modern logistik.

Hon kommenterade vidare även bolagets stora köp från GE där det bland annat ingick flera fastigheter i Danderyd. Pehrsson konstaterade att det för fem år sedan var en snitthyra där på 1.700–1.800 kr/kvm, en vakansgrad på 20 procent och endast korta hyresavtal.

– Idag är vår vakansgrad nere på 6 procent, snitthyran är 2.100 kr/kvm och topphyran 2.500 kr/kvm. Om man räknar med vad vi köpt för och vad vi därefter har investerat där så har det klustret levererat en totalavkastning på 17 procent per år.

Biljana Pehrsson avslutade med att utlova en förbättring på förvaltningsresultatet om 200 miljoner kronor per år genom bland annat ökad uthyrningsgrad och högre hyresnivåer.

Fler Nyheter från förstasidan

Max Martin och Harald Mix köper i Lärkstaden – läs priset

Köper en mindre fastighet. Båda har sedan tidigare varsin fastighet i närheten.

Tuffa siffror i Tobins Q1-rapport

Vd:n: ”Det något ljusare marknadsläget syns ännu inte i våra siffror.”

Areim hyr ut 5.000 kvm

Den stora fastigheten i det centrala läget är till salu.

SBB köper för 1,5 miljarder

Gör ännu en stor affär en vecka efter storklippet.

Sällsynt sjukhusaffär för 1,4 mdr

Ett långt hyresavtal samt en nyligen genomförd renovering och tillbyggnad ligger bakom priset. Läs även om köparens tidigare bestånd och ägarbild.

Logicenters redo för nästan 500.000 kvm nytt

”Vi upplever ett enormt tryck just nu”, säger Eva Sterner.

Savills värvar duo från Cushman & Wakefield

Fortsätter offensiven, nu inom nytt affärsområde.

Bildextra: Skanska bygger 144 meter höga Citygate

Se även en kort film från det som blir Nordens högsta kontorshus.

Så ändras Göteborgs skyline – men det mesta missar 400-årsfesten

Bildextra från dussintalet projekt.

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Tillbaka till förstasidan