Biljana Pehrsson: ”Vi ser fortsatt stor hyrespotential”

Det var fullsatt när Stockholm Corporate finance under måndagsförmiddagen i den mindre salen på Berns i Stockholm arrangerade ett fastighetsseminarium som var uppdelat i två halvdagar.

Först ut på scen var Kungsledens vd Biljana Pehrsson – den mäktigaste av de tolv vd:arna som medverkar under de båda dagarna. Hälften av bolagen är annars relativt okända för den breda massan.

– Kungsleden är attraktiv investeringsmöjlighet, inledde Pehrsson med att säga till åhörarna när hon själv analyserade 34-miljardersbolaget.

84 procent Kungsledens fastighetsbestånd finns i fyra geografiska kluster där bolaget under de senaste åren köpt riktigt centrala kontorsbyggnader i bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö. Totalt utgör kontorslokaler 72 procent av bolagets fastighetsvärde, men det var ett annat segment som Pehrsson lyfte fram.

– Vi tror väldigt mycket på lager och logistik i bra lägen, och då även citynära lägen. Vi har 16 procent av vårt fastighetsvärde inom det segmentet. Det utvecklas riktigt bra tack vare bland annat e-handeln.

Det fjärde stora klustret som Kungsleden har är Västerås, där bolaget äger stora mängder lokaler både centralt och i Finnslätten. Sedan länge är ABB den största hyresgästen. Biljana Pehrsson konstaterade att kontorsmarknaden i Västerås går riktigt bra (liksom i Stockholm och Göteborg.) Pehrsson visade siffror från Newsec som tyckte inte riktigt stämmer.

– Vi äger 140.000 kvm i centrala Västerås, inklusive Skrapan. – och vi har haft en riktigt bra  hyresutveckling där. Ett våningsplan i Skrapan har vi hyrt ut för 3.000 kr/kvm. I Melkerhuset har vi hyrt ut ett större våningsplan om 2000 kvm till en hyra om 2.000 kr/kvm. Det är en riktigt bra nivå. Ofta har vi där tidigare snurrat hyror kring 1.400-1.500 kr/kvm.

Biljana Pehrsson var rent allmänt positiv kring hyrespotentialen.

– Uppgången stannar kanske av något i CBD. Men i våra lägen något utanför tror jag att det kommer fortsätta uppår. Vi räknar med att höja hyror med tio procent i snitt. Då handlar det ofta om omförhandlingar som inte kräver några ombyggnationer eller investeringar. Senast höjde vi med snitt 16 procent i Stockholm.

När hon blickade in i framtiden talade hon om bolagets kluster Västberga i södra Stockholm – och hur det området kommer att se ut om ungefär tio år.

– Hur det blir vet vi inte – men det kommer att se betydligt annorlunda ut jämfört med idag. Det kan bli en blandstad och det kan bli ett område för modern logistik.

Hon kommenterade vidare även bolagets stora köp från GE där det bland annat ingick flera fastigheter i Danderyd. Pehrsson konstaterade att det för fem år sedan var en snitthyra där på 1.700–1.800 kr/kvm, en vakansgrad på 20 procent och endast korta hyresavtal.

– Idag är vår vakansgrad nere på 6 procent, snitthyran är 2.100 kr/kvm och topphyran 2.500 kr/kvm. Om man räknar med vad vi köpt för och vad vi därefter har investerat där så har det klustret levererat en totalavkastning på 17 procent per år.

Biljana Pehrsson avslutade med att utlova en förbättring på förvaltningsresultatet om 200 miljoner kronor per år genom bland annat ökad uthyrningsgrad och högre hyresnivåer.

Fler Nyheter från förstasidan

Ny smällkaramell nära att säljas – rekordnivå väntas

30.000 kvm lokaler, nästan fullt uthyrd. Nytt prisrekord förväntas.

Stjärnmäklare lämnar – börjar på ägarsidan istället

FV avslöjar att en av landets absolut främsta transaktionsrådgivare bytt jobb lite i det dolda.

Skanska hyr ut två våningsplan

Totalt är 7.000 kvm uthyrt. Läs om hyresgästerna i Stockholms nya landmärke.

Bildextra: Humlegården påbörjar Origo om 50.000 kvm

Totalt tre nya huskroppar, mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Facebook gjorde tummen ned – kommunen brände 15 miljoner

Jätteaffär gick i stöpet när Facebook plötsligt drog sig ur.

Trekejsarslag på scenen

”Det är varje kommunstyrelseordförandes dröm”.

Byter stor hotellkedja mot NCC

Hon tar över när Klaus Kaae kliver av operativa tjänsten efter 34 år.

Sonnevi lämnar Heimstaden

”Hennes stora kontaktnät blir ett mycket bra tillskott”

Köparens advokat: "Domen skrämmer konsumenterna"

Oscar vann i tingsrätten – men advokat Jörn Liljeström menar att domen kan slå tillbaka mot branschen: ”Har överklagat till hovrätten”.

Får betala 3,3 miljoner efter brutet avtal med Oscar

Brf-köparen ville frånträda bindningsavtal – nu står köparen med miljonskuld och utan lägenhetsköp.

Även Klövern gör försäljning till amerikansk jätte

Kan ses som en följdaffär på megaaffären om 4,2 miljarder kronor.

Möjlig revansch för Arnhult

Kan någon stoppa honom från en styrelseplats i Castellum?

Topplista

Lista: 40 Högst avlönade direktörerna 2018

FV:s sammanställning ur magasinet.

"Vissa kommer att växa och andra slås ut"

”Coworking kommer att ta 10–15 procent”. Långlösning om det som så många snackar om.

Tillbaka till förstasidan