Biljana Pehrsson medverkade vid FV:s webbseminarium. Till höger syns studion där eventet ägde rum.

Biljana Pehrsson: ”Tufft för coworking och delade arbetsplatser”

Butiker, hotell och restauranger har drabbats stenhårt av pandemin. Men även ägarna av kontorslokaler har påverkats. Många coworkingaktörer ser sig själva som möjliga vinnare, men många ser motsatsen. Många vill ha eget skrivbord.

Annons

Vid Fastighetsvärlden populära webbseminarium under tisdagen, som sändes från en studio på At Six i centrala Stockholm, debatterades bland annat kontorsmarknaden vid en programpunkt. Segmentet har hittills drabbats relativt lite när det gäller icke genomförda hyresinbetalningar.

– På kontorssidan ser det okej ut. Men det är stora skillnader geografiskt. Pandemins epicenter är Stockholm och det är här vi har en del samtal från oroliga hyresgäster. Vi märker även en del från Göteborg, medan knappt något alls från Västerås så här långt, sa Kungsleden vd Biljana Pehrsson som även berättade att hon själv jobbat på distans ungefär varannan dag.

Pehrsson berättade även om den franska regeringens direktiv för kontorsarbetsplatser som innebär att varje anställd ska ha 4 kvadratmeter fri arbetsyta runt sig, att alla ska ha sin egen arbetsplats och om man sitter i ett öppet kontorslandskap så ska det finnas plexiglas runt

– På något sätt kommer det påverka även hur kontorsarbetsplatserna i Sverige ser ut framöver. Utvecklingen mot allt mer aktivitetsbaserade kontorslokaler kan nog bromsas in.

Biljana Pehrsson sa att hon har svårt att se att hyresgästerna vill sitta än tajtare i nuläget, med tanke på pandemin. Hon trodde därför på en stabil efterfrågan av lokaler utifrån den situationen. Hon var skeptiskt till coworking, som Kungsleden legat lågt inom, som en potentiell vinnare i spåren av pandemin.

– Många drar sig för att komma tillbaka till jobbet om man märker att andra inte tar pandemin och hälsoeffekterna på allvar, med olika beteenden vid olika bolag, med avstånd, egen arbetsplats och städning.

– På kort och medellång tids sikt kommer det nog försvinna att man inte kommer att ha sin egen arbetsplats. Jag tror att det kommer att finnas försiktighetsprinciper i två år, liknande vid tidigare epidemier, där vi flyttar runt mindre inom kontoret och reser mindre ofta för möten.

Ted Lindqvist, vd på Evidens, konstaterade att kontorsmarknaden är beroende av att sysselsättningen växer. För Stockholms del var han inte särskilt orolig, även om pipline med nyproduktion är större än på länge.

– Tjänstesektorn är stor och dynamisk. Jag tror inte det kommer påverka kontorsmarknaden så mycket i Stockholm om inte pandemin slår till på ett sätt som leder till nya åtgärder.

För rikets andra stad var Ted Lindqvist mer orolig:

– Om inte tillverkningsindustrin i Göteborg sätter fart så kommer kontorshyresmarknaden där att drabbas, men fallhöjden är inte lika stor som i Stockholm. Men Göteborg kan drabbas hårt när det gäller sysselsättningen.

Torbjörn Eriksson, vd vid Tenant & Partner och som medverkade i studion, berättade om på vilket sätt han tror covid-19 kommer att påverka kontorshyresmarknaden:

– Vi har tvingats in förtroendet att lita på att medarbetare kan jobba på distans, det är ett större steg än det rent tekniska. På många bolag har det tidigare varit mer eller mindre förbjudet att jobba på distans. Att arbeta var som helst kommer att bli mer accepterat framöver.

Att utse några specifika kontorsområden som vinnare eller förlorare just på grund av pandemin går inte, enligt Eriksson.

– Högkvalitativa produkter i kollektivtrafiknära lägen kommer att vara vinnare, men det är ingen skillnad jämfört med hur det är idag. Kanske kan det bli aktuellt att företag har satellitkontor, men det är nog en bit bort. Då handlar det mest om att få ner medarbetarnas tid för pendling.

Fastighetsvärldens direktsända webbseminarium ägde rum på At Six i centrala Stockholm. Till vänster syns moderatorn Ellinor Persson och till höger expertkommentatorn Jan Wejdmark. På den aktuella programpunkten medverkar Simon Rubinsohn, chefsekonom RICS, via länk.
I vd-panelen medverkade Sara Östmark, vice vd Stenvalvet, Jens Engwall, vd Nyfosa och Martin Bjöörn, vd Castellum Region Stockholm-Norr i studion. Via länk från Frankrike medverkade Sven-Olof Johansson, vd Fastpartner.
Den aktuella studion som Fastighetsvärlden använde för det aktuella seminariet.

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan