Skanskas stora projekt Solna United, som ligger bredvid Solna station i Arenastaden, är färdigställd och ungefär hälften av hyresgästerna har flyttat in i det fullt uthyrda prestigebygget.
Fastighetsvärlden har besökt Solna United som innehåller en uthyrbar area om 34.000 kvm och gått runt i den stora byggnaden tillsammans med Fredrik Lantz, uthyrnings-och marknadschef Skanska Fastigheter Stockholm, och Maria Ronvall, uthyrningsansvarig på Skanska Fastigheter Stockholm.
Det är Arenastadens första moderna riktiga multitenanthus. Bland hyresgästerna finns välkända varunamn som Arla, AGA (som numera heter Linde), Randstad (tidigare Proffice), Fortum och Visolit (fd Telecomputing).
Besökarna möts av en rejäl lobby/reception med en takhöjd på cirka 7 meter.
– Det känns riktigt bra att det blivit exakt likadant i verkligheten som på de illustrationer som vi visat upp, säger Fredrik Lantz.
Entréytan är på över 2.000 kvadratmeter, inklusive kafé och restaurang. Här finns gott om sittplatser och även flera mötesrum som hyresgästerna enkelt kan boka via den bemannade receptionen och öppna med en app.
Fastighetsvärlden träffar ett flertal nyinflyttade hyresgäster som är väldigt nöjda över sin nya adress, även om flytten i några fall har gått från city.
– Det har gått väldigt bra och snabbt att hyra ut. Vi har haft ett stort intresse hela tiden, säger Maria Ronvall.
Fastighetsvärlden får även en rundvandring på Arlas våningsplan. Här är man smått lyriska.
– Vi trivs väldigt bra. Vi flyttade från lokaler på Kungsholmen som var väldigt slitna där vi hade lokaler i fem våningsplan, till hit där vi alla håller till på ett och samma våningsplan, säger Niklas Henningsohn, facility manager på Arla.
Det han är allra mest nöjd med, bland allt, är att man endast erbjuder en enda kaffestation, så där träffas medarbetarna hela tiden – oavsett vilken avdelning man tillhör.
– Det var ett genidrag, säger Henningsohn och konstaterar att Arla inför flytten hade en idétavla där anställda fick skriva upp sina önskemål om det nya kontoret.
Arla har minskat sin förhyrning från 7.400 till 4.900 kvadratmeter, och då ingår även ett stort och exklusivt provkök samt konferens- och avsmakningsavdelning i entréplanet.
Hyran hos Skanska är högre per kvadratmeter, men hemligt hur mycket.
– Totalhyran är lägre. Vi har sänkt vår kostnad med 35 procent, säger Niklas Henningsohn och konstaterar att man inte längre behöver hyra in sig på olika ställen. Nu har man till exempel egen film- och fotostudio.
På Arlas kontor möts man vid ingången av en stor mingelyta och matsal. Kylarna är förstås välfyllda med egna produkter. I hörnet finns ett pingisbord och ett fotbollsspel. I ett mindre rum finns ett flipperspel dit några medarbetare förlagt några minuters rast. På några ställen, både inne i kontorslokalerna och ute på terrasser, finns ett antal konstgjorda kossor i naturlig storlek liksom två mindre röda trälador.
Vid Arla är andelen skrivbord i förhållande till antalet medarbetare ca 67 procent. Inom bolaget har man känt en viss nervositet om det har varit för få skrivbord sett till antalet anställda, men allt tyder på att man träffat rätt.
– Än så länge har det aldrig varit några problem. Vi har även tagit höjd för att vi har många medarbetare från våra kontor i Danmark och England som kommer hit.
Endast fyra anställda har egna skrivbord och det är löneavdelningen.
Arla, som är världens femte största mejeribolag, flyttade in i november.
Solna Uniteds fasad består av tre olika tegelstenar som ger en skiftning i färgskalan. Tengbom står för arkitekturen. I fastigheten finns även elva takterrasser, parkering för 290 bilar och 370 cyklar, inklusive omklädningsrum med handduksservice.
– Den extra servicen och satsning på cykelrum har varit mycket uppskattat i diskussionerna med hyresgäster under uthyrningsprocessen, säger Fredrik Lantz.
Om alla normala kontorsytor i Solna United är uthyrda sedan ett tag så återstår det fortfarande några så kallade poddar att hyra ut. Det handlar om åtta mindre och ett större rum som finns på taket och som är fristående från varandra, men som hänger ihop via en lounge l. Rummen kan användas som bland annat kontorsrum, mötesrum eller showroom ytor. Valet är hyresgästernas.
– Vi har ganska nyligen börjat marknadsföra poddarna. De är perfekta för mindre bolag som vill sitta i Solna, eller som vill ha nära till andra hyresgäster som finns i närområdet. Dessutom är det en utmärkt utsikt högst upp, säger Maria Ronvall.
Poddarna går att hyra på kortare hyreskontrakt och det ingår extra service i hyresavtalet. Totalt handlar det om 300 kvm ”poddyta”, från 29 till 59 kvadratmeter plus ungefär lika mycket gemensamhetsyta.
Tre av de åtta poddar är uthyrda. Priset för en större podd är 500.000 kronor per år och för en mindre 250.000 kronor per år, enligt de priset som Skanska marknadsför.
Skanska sålde nyligen Solna United till tyska DWS för 3,3 miljarder kronor. Priset motsvarar hela 97.000 kr/kvm och FV bedömde yielden till rekordlåga 3,1–3,3 procent, läs mer här.