Frida Wijkström, chef affärsområde Stockholm vid Hufvudstaden.

Bildextra: Så blir lyxiga Vildmannen

Om drygt ett år, sommaren 2023, ska hyresgästerna flytta in i fastigheten Vildmannen 7 på Biblioteksgatan mitt i Stockholm. Det är en av de mer speciella byggnaderna i city – som ser ut som en medeltida borg, En advokatfirma har hyrt merparten av kontorsytorna. Nu ska butiksytorna hyras ut.

Annons

FV har besökt den väldigt speciella fastigheten som nästan totalförstördes av branden för 4,5 år sedan.

Det handlar om fastigheten, uppförd 1897, som drabbades av en omfattande brand i november 2017 där fastighetens innandöme totalförstördes – men där stenfasaden kunde räddas. Nu har arbetet med att bygga upp en ny bärande stomme innanför den vackra stenfasaden avslutats och den stöttande kraftiga ställningen har tagits ner.

Niklas Engvall och Frida Wijkström på den blivande takterrassen.

– Nu ska skadade delar av fasaden fyllas med ny sten. Det handlar om att ersätta områden där stenen inte längre finns kvar eller sådana stenar som inte längre har bärigheten kvar eller är estetiskt skadade. Men det är en ganska liten andel sett till hela fasaden. Stora delar av den gamla fasaden är intakt, säger Niklas Engvall, projektledare vid Hufvudstaden.

Det handlar om en speciell roslagssandsten som utgörs av block som under istiden flyttades från Dalarna till Roslagen. Ett problem har varit att stenen, som bland annat använts till Stockholms slott, har en begränsad tillgång då det inte är en sten som bryts i stenbrott utan plockas ute i naturen.

– Vi har lyckats få tag på tillräckligt. Dels hade vi lite från det projekt som påbörjats när branden uppstod, dels har vi lyckats hitta ytterligare. Vi har så att vi klarar oss, säger Engvall.

Den ställning som hållit uppe fasaden har tagit ner i samband med att den nya stöttande ”innerväggen” blivit klart. En ny ställning sätts dock upp för att rengöra fasaden och ersätta dåliga stenbitar.

Fasaden är fylld med ornamentik, där en handfull skulpterade fåglar högst upp sticker ut. En del av dessa skadades i branden och ska återställas.

Dessutom har Hufvudstaden valt att göra roslagssandsten synlig hela vägen ner. Under 1930-talet valde man nämligen att klä in sockelvåningen i betong, men det är nu borta.

Arbetat har varit minst sagt komplext. För att slippa de fyra trappstegen upp till butiksplanet har det våningsplanet sänkts, vilket medfört att man tvingats gräva ur källaren med 1,5 meter för att få plats med ett källarplan som redan tidigare hade låg takhöjd.

– Vi har hittat allt från ½-öresmynt från 1575, präglat under Johan III:s tid, till ett antal djurben under grävarbetet, som kommit från massorna på grannfastigheten Vildmannen 3, säger Niklas Engvall.

Eftersom man hamnade under grundvattenytan skapades under ett tag en vattenbassäng om ca 800 kvm inne i fastigheten. Den nya källaren fick därför gjutas med hjälp av dykare. Det har även borrats totalt 6 km för bergvärme. I källaren har teknikdelarna samlats på ett ställe efter att tidigare varit utspridda, vilket skapat ytterligare lagerytor och även plats för ett gemensamt cykelrum för de kommersiella hyresgästerna och för bostadslägenheterna.

När Fastighetsvärlden får en rundtur av Niklas Engvall och Frida Wijkström i den nya Vildmannen 7 återstår mycket att göra, men det är tillräckligt klart för att se hur det kommer att bli när fastigheten kommer fyllas med kontor, butiker och bostäder – alltså precis som innan branden, men med helt moderna funktioner.

1.200 butiksyta på bästa läge finns för uthyrning.
Hela 4,80 högt i tak blir det i den attraktiva butiksytan.

Totalt handlar det om 1.200 kvm butiksyta som ska hyras ut. Shoppingläget är förstås det allra bästa och numera erbjuder fastigheten en imponerande takhöjd på 4,8 meter för butikslokalerna. Lokalerna har entréer både på Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan.

– Vi har ett väldigt stort intresse för lokalerna. Vi räknar med att det totalt blir mellan två och sex butikshyresgäster. Det blir vackra och funktionella retailytor i Stockholms bästa läge och vi har flera dialoger igång med potentiella hyresgäster, säger Frida Wijkström, chef affärsområde Stockholm vid Hufvudstaden.

Den totala kontorsytan i Vildmannen 7 är 2.900 kvm, vilket är en liten ökning jämfört med tidigare. Fastighetsvärlden berättade i januari 2022 att advokatfirman Cirio hyrt 2.200 kvm. Advokatfirman får även tillgång till en takterrass som inte funnits tidigare.

Takterrassen är ett nytillskott till fastigheten. liksom ett indraget kontorsplan.

Fastigheten får två olika utseenden, dels den gamla välbevarade stenfasaden, ut mot Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan, och en helt annan mot innergården där det är större fönster som bidrar till ett fint ljusinsläpp från innergården. Fönsterna där går från golv till tak, 2,70 meter, och förses med franska balkonger.

Fasaden mot innergården ser helt annorlunda ut, här är det stora fönster för ett bra ljusinsläpp. Här finns även franska balkonger.

Ingången till kontorslokalerna sker från Biblioteksgatan och i entréhallen skapas en stor inbjudande trappa, där det vid sidan finns två hissar. Hufvudstaden har för övrigt även bevarat och återställt den gamla entrédörren.

– På första våningen har vi ett kontorsplan kvar för uthyrning, säger Frida Wijkström.

Hufvudstaden är ett bolag med förkärlek för pelarkonstruktion och så har ”nya” Vildmannen 7 byggts, allt för att framtida enkel flexibilitet.

Det kommer även finnas företagslägenheter i fastigheten, vilket det fanns även innan. Den totala bostadsytan framöver blir något mindre, men antalet lägenheter blir fler. Tidigare fanns det sju hyreslägenheter, nu blir det 11. Även bostadsdelen får en takterrass. Total bostadsyta är 630 kvm.

Totalt är den nya byggnaden cirka 800 kvm större än den historiska byggnaden. När nya hyresgäster välkomnas i juni 2023 har det gått 67 månaders sedan den katastrofala branden.

– Det har ändå gått ganska snabbt. Först var det arbetet med att få fram en ny detaljplan och därefter rivning, grundläggning och produktion. Och allt mitt i city på en liten yta och med logistiska utmaningar. Dessutom är vi väldigt måna om att skapa ett högkvalitativt flexibelt hus som ska hålla under många år, säger Frida Wijkström.

Den nya detaljplanen arbetades fram rekordsnabbt, på två år. Enligt den gamla detaljplanen, från 1940, skulle byggnaden rivas och det skulle förbereds för en bredare väg.

Fastigheten Vildmannen 7 har en för Stockholm helt unik fasad.
Några av skulpturerna skades vid branden.
En ny indragen kontorsvåning skapas högst upp, liksom en takterrass för hyresgästerna.
Pelarkonstruktion, Hufvudstadens favorit.
Här syns ett större område i fasaden som tog rejält stryk i samband med den stora branden i november 2017.
Bild från Hufvudstadens platskontor. Mycket möda har lagts på att hitta rätt materialval för Vildmannen 7.
Ett antal djurben hittades vid utgrävningen, liksom ett 1/2-örsmynt från 1575.
Kontorshyresgästerna möts av inbjudande trappa, till höger finns två hissar.
Så här såg det ut tidigare. Entrédörren till kontorsytorna har bevarats.
Vildmannen innehåller 2.900 kvm kontorslokaler. Advokatfirman Cirio har hyrt 2.200 kvm högst upp.
Entrén till bostadsdelen.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Alm och Nyttobostäder slås samman – igen

Finansiella och legala orsaker bakom affären.

Bonnier ny ägare i Prisma efter affär i Kungens kurva

Affär med stor fastighet bredvid Heron city och Ikea.

Podcast: Om proptech och framtidens utmaningar

Nytt avsnitt från Verktygslådan. Proptech Swedens vd Roger Tofft gästar avsnittet.

Avicii-utställning blir kvar i Femte Hötorgsskrapan

Storsatsning lades ned. 7.500 kvm tomställs i city.

Köper nästan 200 bostäder

Kommunalt bolag i ännu en affär.

Vasakronan köper för 715 mkr

Affär mitt i Stockholm. Priset motsvarar 120.000 kr/kvm.

Flera gripna efter jordskredet vid Stenungsundsmotet

Misstänks ha orsakat skredet.

Corem säljer för 768 mkr

Avyttrar i två transaktioner. FV berättar om köparna och bestånden.

Som väntat ingen sänkning

Då kommer första sänkningen – spår tre inom ett år.

Så ska nya Lunakvarteret se ut – över 100.000 kvm

Vinnare i arktitekttävling har utsetts för Södertäljes största projekt på 50 år.

Ivars ättlingar tror på transformation

Vd Jan Mattsson berättar för FV om tre aktuella projekt, arkitekttävlingar och konkurrensen.

Satsar på vattennära hotell i Varberg

Nära fästningen och kallbadhuset inkluderat.

Advokatfirma flyttar till Norrmalmstorg

Tecknat nytt hyresavtal.

Köper från Övikshem för halv miljard

Köper 607 bostäder i nybildat bolag från allmännyttan.

Tillbaka till förstasidan