Humlegårdens kontorsprojekt Grow och bolagets stadsutvecklingschef Maria Lidström.

Bildextra: Så blir Humlegårdens nya stora kontor – helt fullt

Humlegårdens stora kontorsprojekt Grow i Solna strand är fullt uthyrt. Om några månader flyttar den största hyresgästen Arbetsförmedlingen in. FV har fått en förhandstitt.

Tegel, kalksten, Sinusformad betong, mycket ekmaterial och stort ljusinsläpp. Och en planlösning där hyresgästerna har utblick åt flera håll var man än är i byggnaden.

Det är några saker som utmärker Humlegårdens stora kontorsprojekt Grow i Solna strand, strax öster om Swedbanks huvudkontor. Projektet erbjuder totalt cirka 25.000 kvm uthyrningsbara lokaler och är nu fullt uthyrt till sex hyresgäster. Inflyttningar sker under tredje och fjärde kvartalet.

När Fastighetsvärlden besöker projektet i slutet av maj pågår de sista justeringarna inför att den första stora hyresgästen, Arbetsförmedlingen, får tillträde till sina lokaler om hela 19.900 kvm i början av juni och flyttar in i september.

– Projektet har rullat på väldigt bra. Vi har satsat på god arkitektur för att både skapa attraktiva lokaler och en trivsam miljö stadsmässigt . Vi har också investerat i tidlösa material med hög kvalitet och lång livslängd. Allt för att ombyggnads och -underhållsbehovet långsiktigt ska bli så lågt som möjligt. Det är viktigt för oss ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Maria Lidström, stadsutvecklingschef vid Humlegården.

Den som kommer i riktning från Sundbybergs station och via Swedbanks huvudkontor möts av en restaurang och kafé och Arbetsförmedlingens blivande huvudentré. I söder finns en annan annan entré, bland annat för coworkingaktören Technopolis. Den tegelklädda byggnaden är utformad som två delar som vardera består av tre kuber i olika höjd, och de båda delarna binds ihop av en länk i tre våningsplan som finns en bit upp i luften. Som högst är huskropparna åtta våningar och det finns generöst med terrasser. Från den översta våningsplanet erbjuds det god utsikt, bland annat går det att se när flygplanen på Bromma startar och landar.

På femte våningsplanet har Arbetsförmedlingen tillgång till en större yta för lunchmatsal där 250 personer ska kunna äta samtidigt. Där ska det även finnas ett podium för större samlingar. Arbetsförmedlingen kommer att jobba helt i aktivitetsbaserade lokaler, vilket är en stor skillnad jämfört med vid myndighetens lokaler som idag finns i en fastighet i Hagastaden, som även den ägs av i Humlegården.

Arbetsförmedlingen, som framöver kommer att lämna ett stort antal lokaler runt om i landet och även flera i Stockholmsområdet till följd av regeringsdirektiv, har ett relativt kort hyresavtal för Grow, fem år. Fastigheten är dock byggd för multitenant så det är enkelt att anpassa efter ändrade lokalbehov.

– Det är lätt att anpassa lokalerna. Installationer och rumslösningar är planerat för att vara helt flexibelt, säger Maria Lidström.

Det är arkitekterna vid Tham & Videgård som hållit i pennan för Grow.

Fastighetens 25.000 kvm lokaler är som nämnts fullt uthyrda. Utöver Arbetsförmedlingen (som hyr hela den norra delen samt även intar fyra våningsplan i den södra delen) och Technopolis (med coworkingkonceptet UMA Workspace som hyr 2.800 kvm) finns även DNV GL, Qlik och Key Solutions samt restaurang K-märkt bland hyresgästerna.

– Vi har haft ett väldigt bra intresse här, och det är bra tryck i hela området när det gäller moderna lokaler.

När Fastighetsvärlden i september 2016 kunde berätta att Arbetsförmedlingen skulle flytta till Humlegårdens projekt var uthyrningen 18.000 kvm. Myndigheten hade sedan under en tid en option på att både öka och minska förhyrningen något. Det landade alltså på hela 19.900 kvm. Det var den största uthyrningen det året

Humlegården är mycket stor fastighetsägare i närområdet. Bolaget äger utöver Swedbankhuset även fastigheterna som utgör Stora Blå (läs om bolagets projektplaner här), det nya hotellet bredvid samt en handfull fastigheter i riktning mot vattnet. Totalt äger Humlegården elva fastigheter i området som bolaget marknadsför som Solna strand. Beståndet summerar cirka 250.000 kvm lokaler.

Området med Solna strand, Sundbyberg och Solna Business Park spås av många att få en stark utveckling på lokalhyresmarknaden. Fler kontorsprojekt pågår och spårområdet ska till stora delar däckas över vilket tar bort barriärkänslan. Dessutom flyttar pendeltågsstationen något söderut, mot Grow-byggnaden.

Byggnadsställningarna höll i slutet av maj på att tas ner från kontorsprojektet Grow.

Framför den nordvästra entrén ska det skapas ett torg.

Projektet Grow inritat på en flygbild. Bild: Humlegården.
Kontorshuset Grow ligger nära både Solna strands och Sundbybergs tunnelbanestation.
Så här ser det ut innanför Arbetsförmedlingens entré. Naturmaterial som ek och betong dominerar.
Från de öppna ytorna så finns spärrar till de som är avskilda för Arbetsförmedlingens personal.
Finputsning av trapphuset pågår in i det sista. Fastighetsägaren Humlegården har haft fokus på bra kvalitet när det gäller materialval.
Sinusformad betong syns på flera ställen, bland annat i receptionen och vid hissarna.
Armaturen på plats redan innan Arbetsförmedlingen tillträder sina lokaler.
En av terasserna som håller på att färdigställas.
Utsikten från en av de lägre terrasserna.
Utsikten från det översta våningsplanet. Längst bort syns Bromma flygplats.
På vissa ställen där ”kuberna” går ihop kan man titta in i en annan av kubdelarna.
Så här sitter kuberna ihop. Illustration: Humlegården.
Till vänster syns det stora och arkitektoniskt hyllade parkeringshuset.
Så här sitter de båda byggnadsdelarna ihop.
Till höger syns Arbetsförmedlingens entré.
Vid det blivande torget finns entrén till restaurangen. Till vänster syns Arbetsförmedlingens entré.
Vy från Landsvägen.
Vy från Frösundaleden. Till vänster syns kontorshuset Grow, det nya parkeringshuset och Stora Blå.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege flyttar sitt HK

Ger även utrymme för bolagets WAW-koncept.

Storaffär i heta staden

”Redan nu har vi planer för cirka 10.000 bostäder”.

Nu inleds tävlingen för Gasklockan

Hoppas på ett nytt landmärke.

Halverade plötsligt värdet

Nu är hela finansieringen för bolaget åter i gungning.

Björn Borg i pressat läge

Tufft läge efter kraftiga hyresuppgångar.

Top of the market – för 150 miljoner

Fastighet i Lärkstan bjuds ut till försäljning.

Exklusiv intervju: ”Jag har alltid vetat att jag är oskyldig”

Fastighetsvärlden publicerar första intervjun med Ilija Batljan. Tron på rättsstaten. ”Funnits underton till kampanj”. Hyllar kollegorna och familjen.

Utredningen mot Ilija Batljan läggs ner

Läs om åklagarens beslut kring SBB:s vd.

”Alla segment kommer att påverkas av pandemin”

Svefa ger ut specialrapport, tror på påtaglig differentiering.

6.000 handelsföretag kan slås ut innan stödet når fram

Oro för att hjälpen inte når fram i tid.

Han blir ny vd vid Akelius

Redan klart med Pål Ahlséns efterträdare. Fick frågan via Facetime – var över på åtta minuter.

Birgersson i täten för nytt investmentbolag

FV avslöjar. Tung trio gör satsning tillsammans med ledande aktör.

Bildextra: Så vill nya Point ändra stadscentrum

”Vi kommer att vända utvecklingen”, säger Joachim Kuylenstierna. Bolaget presenterar ett koncept för utarmade stadskärnor.

SBB säljer för 835 mkr – ny strategi efter fiaskot

Sålt för 4,2 miljarder kronor på fem månader.

Tillbaka till förstasidan