Bildextra: Så häftigt blir AL:s hotell i Sickla

Annons

En av de äldsta byggnaderna i området. Atrium Ljungberg planerar för att bygga ett designhotell i Sickla. Bolaget vill förvandla byggnaden som uppfördes 1906 för Kåbergs tapetfabrik till hotell. Det framtagna konceptet omfattar 152 rum, och bolaget arbetar tillsammans med Annordia kring det nya hotellet.  Projektnamnet är Hotell Tapetfabriken.

– Det är en vacker tegelbyggnad i ett utmärkt läge direkt vid Marcusplatsen, som är områdets hjärta. Vi vill skapa en mötesplats, och något som är mer än endast ett hotell för de som jobbar i närheten, säger Magnus Källgren, affärsutvecklare vid Atrium Ljungberg till Fastighetsvärlden.

Bolaget planerar att bygga på tre våningsplan på den idag två våningar låga byggnaden. Enligt det nuvarande förslaget blir entréplanet om 2.000 kvadratmeter rymligt, och delvis med dubbel takhöjd. Det ska innehålla, reception, bar, restaurang, eventytor och flexibla konferenslokaler.

– Tanken är att behålla det industriarv som byggnaden lämnat efter sig och att samtidigt skapa ett helt nytt innehåll, säger Källgren.

Hotellbyggnaden ska, enligt det konceptet som visas för tänkta operatörer, innehålla en total bruksarea om 6.300 kvm. White Arkitekter står för ritningarna.

Atrium Ljungberg planerar även för kontorsdel om 2.700 kvadratmeter, men även den delen, eller delar av den, skulle kunna bli hotell om hotelloperatören är intresserad av fler rum. Hotellet skulle, om allt går enligt planerna, kunna stå klart 2019.

Atrium Ljungberg förvärvade Sicklaområdet från Atlas Copco 1997. I den aktuella byggnaden fanns Kåbergs tapetfabrik i 20 år. Därefter användes fastigheten av Atlas Copco och sedan av Phonehouse fram tills för ett år sedan.

Sicka kommer under de kommande åren att utvecklas ytterligare. Området är en del av Nacka stad där det ska byggas 14.000 bostäder och 10.000 nya arbetsplatser fram till 2030. Sickla ligger även nära det växande Hammarby Sjöstad. Det planeras även för stora lyft inom kollektivtrafiken vid Sickla – med tunnelbanestation på den planerade Nackagrenen, anslutning till tvärbanan och dessutom ska Saltsjöbanan höjas upp och inte längre utgöra en barriär för delar av området.

Fastighetsvärlden Idag 2016-11-21

al-tapetfabriken-entre
Byggnaden uppfördes 1906 och inhyste ursprungligen den prisbelönta tapettillverkaren Kåbergs tapetfabrik. Illustrationer: White Arkitekter.
al-tapetfabriken-rum
Det framtagna konceptet omfattar 152 rum med en rumsyta mellan 13 och 25 kvadratmeter.
al-tapetfabriken-lobby2
En rymlig och omställningsbar bottenvåning innehåller dryg 2.000 kvadratmeter för en restaurang, multifunktionsyta och tre flexibla konferenslokaler.
al-tapetfabriken-exterior-2
Kollektivtrafiken kommer att förbättras I sickla i samband med att tunnelbanan byggs, att Saltsjöbanan få ett annat läge och att Tvärbanan. Byggnaden ligger vid Marcusplatsen – som Atrium Ljungberg ser som områdets hjärta.
al-tapetfabriken-lobby4
Takhöjden i entréplanet är 5 eller 8 meter hög.
al-tapetfabriken-restaurang
Restaurangen planeras innehålla 140 sittplatser inomhus och 25 utomhus.
al-tapetfabriken-vardagsrum
Hotellet ska ha potential för att bli en del av närområdets nöjesliv.

al-tapetfabriken-konferens-a3Hotell Tapetfabriken föreslås få tre mötesmötesrum som går att slås ihop till ett. Som mest ska det få plats 144 mötesgäster i biosittning.

Tunnelbanestationen i Sickla byggs 35 meter under marknivån. Den västra stationsuppgången blir placerad i en ny stationsbyggnad i anslutning till tvärbanan och Saltsjöbanans station. Den östra stationsuppgången får två stationsentréer, en norr om Värmdövägen och en söder om Värmdövägen, i anslutning till Sickla köpkvarter.
Tunnelbanestationen i Sickla byggs 35 meter under marknivån. Den västra stationsuppgången blir placerad i en ny stationsbyggnad i anslutning till tvärbanan och Saltsjöbanans station. Den östra stationsuppgången får två stationsentréer, en norr om Värmdövägen och en söder om Värmdövägen, i anslutning till Sickla köpkvarter.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan