Pembroke lanserar konceptet RGNT, eller Regent i fastigheten Hästen 21. Fastighetsvärlden fick en rundvandring i byggnaden där fasad nu har kommit upp och de fem meter höga skyltfönstren mot gatuplan är installerade.
– Bygget har kommit en bra bit på väg och vi följer tidsplanen, säger Kristin Willerström, Nordenchef för Pembroke.
Fastigheten Hästen 21 blir hela 36.000 kvm där cirka 20.000 kvm är kontor, 6.000 kvm handel, restauranger och service och i delen mot Pembrokes andra hus på Mäster Samuelsgatan, Mästerhuset, blir det bostäder.
27 stycken ett rum och kök om 35 kvm över nio våningar. Bostäderna blir hyresrätter och just nu ser Pembroke över vilket serviceerbjudande man ska erbjuda.

Sedan tidigare är det känt att Swedbank flyttar in på fem våningsplan om 14.800 kvm och DLA Piper tar de två översta våningsplanen om 4.400 kvm.
Att huset nu lanseras som Regent beror på att Drottning Kristinas kröningståg gick längs Regeringsgatan för 400 år sedan, en drottning som gick sin egen väg och skapade ett nytt sätt att vara drottning, och att abdikera. Abdikera är dock inget som Pembroke funderar över. Bolaget tänker långsiktigt, enligt Kristin Willerström, och med Mästerhuset, Regent, PK-Huset och Smålandstorget skapar man nu ett levande kvarter.
– Vi skapar ett nytt landmärke, en regent av vår tid. Det här är en milstolpe för oss i den långsiktiga visionen vi har haft för kvarteret, säger hon.
Vi står i det som kommer att bli våning 1 för handel, service och restauranger. Det blir totalt tre plan med de segmenten. Den stora huvudentrén finns i korsningen Mäster Samuelsgatan och Regeringsgatan. Trottoarerna utanför breddas rejält – ett körfält ryker på Mäster Samuelsgatan – och blir hela sex meter där, och även på Regeringsgatan. Trottoarerna ska få grönska i form av bland annat träd och sittplatser för förbipasserande, eller kanske för de som tar en take away-kaffe från någon av de upp till tre restauranger eller kaféer som kommer ta plats på våning 1 och 2.

På våningsplanen finns mockups eller prototyper som visar olika materialval, som en vägg med paneler, färgval eller ett skyltfönster i det som ska bli ett stråk igenom byggnaden med butiker och matupplevelser. Materialvalet är ljust, av naturmaterial och olika stenmaterial. På ett ställe på våning 1 ligger det som kan komma att bli golv utlagt för syn.

I mitten av våning 1 kommer ett torg med sittplatser att skapas, vid rulltrapporna som tar en upp från bottenvåningen. Det ska bli 7–10 butiker där de som ligger på våning 1 kommer att ha interna trappor upp till våning 2.

– Vi har förberett fastigheten för tre restauranger. Vi vill att de ska kunna ha öppet sent, längre öppettider än butikerna. Vi vill ju ha liv och rörelse, och pulsen till platsen, säger Kristin Willerström.
Vilka varumärken är ni intresserade av?
– Vi siktar in oss på det som välkomnar och som berikar platser. Vi tittar mycket på vad som redan finns i kvarteren, och vi tänker alltid på att komplettera och inte konkurrera. Vi stärker ju platsen och då behöver vi tänka utanför våra fasadgränser och tänka på vad platsen behöver, för att skapa ett mer attraktivt city i Stockholm.
Är det internationella märken?
– Det är en blandning. Den här exponeringen, de här fantastiska skyltfönstren som är fem meter i höjd, det är ovanligt på Stockholmsmarknaden. Där har vi en möjlighet, och vi har intressenter från ett internationellt perspektiv, som tycker att det här är något nytt i Stockholm och står sig i en internationell jämförelse. Det tilltalar absolut aktörer som kanske ännu inte har etablerat sig i Stockholm.

– Jag hoppas att vi vet mer innan sommaren, annars definitivt efter sommaren. Vi sitter i flera pågående dialoger med spännande aktörer. Jag träffade aktörer på Mipim, och sedan dess har vi rest runt och träffat folk, så vi har bra dialoger.

Planen från början var att ha en passage in till NK i huset bredvid, precis som det fanns tidigare. Och så kommer det att bli.
– Vi har haft en konstant dialog med Hufvudstaden. Passagen hamnar ju på exakt samma ställe som tidigare, ett plan ovanför mark från Regeringsgatan. Det är till allas fördel att skapa de här stråken mellan kvarteren.
I bygghissen upp mot den 2.300 kvm stora takterrassen inser man hur högt upp man är. Terrassen med 360 graders vy över Stockholm, kommer att komma hyresgästerna till del, och blir med andra ord inte publik. Det byggs två trapphus, mycket grönska och sittplatser i lä. Denna något kalla men soliga onsdagsmorgon i början av april är det rejält blåsigt på taket, så det kan behövas.

Ståendes i det som kommer att bli Swedbanks kontorslokaler på våning 7 ser man ut över ett atrium där det högst upp blir en glaskupol för att släppa in så mycket solljus som möjligt. Våningsplanen för Swedbanks lokaler har ytor mellan 2.800 kvm till 3.000 kvm, och DLA Pipers två indragna våningsplan högst upp i huset har ytor om 2.000 respektive 2.400 kvm.

Ni har hyrt ut kontor till två stora kontorshyresgäster – är det riskabelt?
– Där behöver man se till helheten. Vår Stockholmsportfölj är så konsoliderad, men tittar vi utifrån ett globalt perspektiv gör vi absolut en finansiell riskbedömning innan vi tecknar avtal med hyresgäster. I de bedömningarna tycker vi ändå att det har lämpat sig väl med den mixen vi har tillskapat i den nordiska portföljen, säger Kristin Willerström.
Och om en hyresgäst behöver banta lokalerna?
– I alla våra projekt bygger vi flexibelt, och gör dem anpassningsbara som med distansen mellan pelarna där vi har försökt maxa så mycket som det går för att kunna skapa framtida flexibilitet. Det är enklare för oss att stuva om. Vi har prioriterat takhöjden på närmare 3 meter från golv till innertak, och då kan vi också trolla mycket med innehållet. För det enda vi vet är att det vi vet i dag inte är det vi vet i framtiden; vi får förändrade behov över tid.
Flexibilitet är något som är genomgående för huset. Våning 2 är i dag tänkt för handel, restaurang och service, men kan också bli en kontorsvåning. Swedbank kommer att ha 500 kvm på det våningsplanet, men hela planet kan lätt omvandlas, enligt Linn-Marie Nordh, projektansvarig hos Pembroke.
– Vi designar byggtekniskt för att vara flexibel över tid, säger hon.
Målet för byggnaden är en LEED Platinum v4 certifiering, en av de högsta miljöcertifieringen som finns globalt i dag, och enligt Linn-Marie Nordh arbetar man för att få samtliga energipoäng. Man gör dessutom en energibesparing på 43 procent enligt Boverkets byggregler (BBR).



