Illustration: Utopia

Innovativa bubblor ger liv vid S:t Eriksplan

En teaterföreställning under en glaskupa mitt på S:t Eriksplan i Stockholm, kan det vara något? På onsdagsförmiddagen presenterade Utopia ett spännande förslag vid Mipim i Cannes, ett förslag som bubblar av fantasi.

Bostäder dominerar i stort även de presentationer av projekt och stadsutveckling som görs vid Mipim 2017 i Cannes. Ett undantag utgjorde Utopias idépresentation av en möjlig utveckling vid S:t Eriksplan i Stockholm.

Det är ett av flera projekt för outnyttjade platser som arkitektbyrån tagit fram.

Förslaget för S:t Eriksplan gäller en idag i princip helt oanvänd och otillgänglig del av platsen. Här föreslår Utopia uppförandet av en inomhuspark som ska kunna användas för lek, umgänge, kontemplation och kulturupplevelser under en stor del av dygnet, året runt.

Man menar att de senaste årens starka fokus på bostadsutveckling riskerar att för lite uppmärksamhet ges åt att fortsätta utveckla vad som händer mellan husen och med våra publika platser.

Projektet är så här långt delfinansierat av Glasbranschföreningen och Sveriges Träbyggnadskansli. För en fortsatt utveckling har Skanska gått in som partner, vilka ser möjligheter för någon form av public private partnership som ett sätt att förverkliga projektet, men innan dess krävs en positiv politisk indikation samt sedvanlig planprocess.

Illustration: Utopia.

Utopia håller fram att den allt mer kommersialiserade innerstaden innebär att stora grupper människor av rent ekonomiska skäl blir kringskurna i sina möjligheter att umgås utanför hemmet.

Även om byggnaden mycket väl även skulle passa för kommersiella event så framhåller Jesper Lövkvist på Utopia till Fastighetsvärlden att man i det här skedet inte alls inriktat förslaget mot det.

Men byggnaden är tänkt att få faciliteter och utrymmen för scenuppträdanden och pedagogik. Kommunala kulturella och pedagogiska verksamheter skulle till en begränsad kostnad få en ny lokal till sitt förfogande. Författarträffar med högläsning, teaterföreställningar, samrådsmöte i stadsbyggnadsfrågor, skolkonserter, föreningsmöten, förskolebesök och utomhusbio är några exempel på vad den går att fylla med.

Utopia framhåller att förslaget ligger i linje med önskemål och ambition som även tydligt uttrycks i Promenadstaden, den gällande översiktsplanen för Stockholms stad.

Fastighetsvärlden Idag 2017-03-15

Illustration: Utopia

Fler Nyheter från förstasidan

Landets värsta värdar

Kartläggningen görs varannat år. 19 fastighetsägare pekas ut.

Hyr ut 3.000 kvm i Sjöstaden

FV avslöjar hyran. Naturvårdsverket och Hyper Island har redan tecknat avtal i en av fastigheterna.

Så blir spelbolagets nya kontor

Ska bland annat innehålla ett nedsänkt forum och en upphöjd takträdgård.

Annordia värvar Björn Arnek

Rådgivningsbolaget rekryterar branschprofil.

Stor bytesaffär om 5,2 miljarder

Jätteaffär mellan familjeägt bolag och börsbolag.

Klövern köper för 633 miljoner i Kista

Oväntad hyresgäst fyllde upp efter att Ericsson flyttat.

Snabbmatskedja siktar högt

Vill gå från 8 restauranger till upp emot 50 på några år.

Laddar för satsning vid MoS

Planerar att utnyttja en byggrätt som funnits länge.

Areim vill bygga högt bredvid DN-skrapan

Förslaget innebär att 16.000 kvadratmeter kontorslokaler tillförs.

Han tar över som vd i Zengun

Byggföretaget Zenguns nuvarande vd, tillika grundare, Ulf Jonsson lämnar vd-posten den 1 februari. Styrelsen har nu utsett hans efterträdare.

Volvohus sålt för nästan 1,5 mdr

Stor transaktion i Västsverige.

Skanskas succéhus nästan fullt

Hyr ut 4.400 kvm till bolag som lämnar kanonläge i city.

Thon och H&M tecknar sju avtal

Klädkedjan utökar och nyetablerar i fem köpcentrum

Tillbaka till förstasidan