Illustration: Utopia

Innovativa bubblor ger liv vid S:t Eriksplan

En teaterföreställning under en glaskupa mitt på S:t Eriksplan i Stockholm, kan det vara något? På onsdagsförmiddagen presenterade Utopia ett spännande förslag vid Mipim i Cannes, ett förslag som bubblar av fantasi.

Bostäder dominerar i stort även de presentationer av projekt och stadsutveckling som görs vid Mipim 2017 i Cannes. Ett undantag utgjorde Utopias idépresentation av en möjlig utveckling vid S:t Eriksplan i Stockholm.

Det är ett av flera projekt för outnyttjade platser som arkitektbyrån tagit fram.

Förslaget för S:t Eriksplan gäller en idag i princip helt oanvänd och otillgänglig del av platsen. Här föreslår Utopia uppförandet av en inomhuspark som ska kunna användas för lek, umgänge, kontemplation och kulturupplevelser under en stor del av dygnet, året runt.

Man menar att de senaste årens starka fokus på bostadsutveckling riskerar att för lite uppmärksamhet ges åt att fortsätta utveckla vad som händer mellan husen och med våra publika platser.

Projektet är så här långt delfinansierat av Glasbranschföreningen och Sveriges Träbyggnadskansli. För en fortsatt utveckling har Skanska gått in som partner, vilka ser möjligheter för någon form av public private partnership som ett sätt att förverkliga projektet, men innan dess krävs en positiv politisk indikation samt sedvanlig planprocess.

Illustration: Utopia.

Utopia håller fram att den allt mer kommersialiserade innerstaden innebär att stora grupper människor av rent ekonomiska skäl blir kringskurna i sina möjligheter att umgås utanför hemmet.

Även om byggnaden mycket väl även skulle passa för kommersiella event så framhåller Jesper Lövkvist på Utopia till Fastighetsvärlden att man i det här skedet inte alls inriktat förslaget mot det.

Men byggnaden är tänkt att få faciliteter och utrymmen för scenuppträdanden och pedagogik. Kommunala kulturella och pedagogiska verksamheter skulle till en begränsad kostnad få en ny lokal till sitt förfogande. Författarträffar med högläsning, teaterföreställningar, samrådsmöte i stadsbyggnadsfrågor, skolkonserter, föreningsmöten, förskolebesök och utomhusbio är några exempel på vad den går att fylla med.

Utopia framhåller att förslaget ligger i linje med önskemål och ambition som även tydligt uttrycks i Promenadstaden, den gällande översiktsplanen för Stockholms stad.

Fastighetsvärlden Idag 2017-03-15

Illustration: Utopia

Fler Nyheter från förstasidan

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Tillbaka till förstasidan