Fabeges kontorsbyggnad vid Arenastaden är ritad och utformad av T+E Arkitekter.

Bildextra från Siemens nya stora kontor

Inom kort sker ytterligare en stor flytt till Arenastaden. Det är Siemens som flyttar sitt svenska huvudkontor dit. FV har besökt lokalerna.

Nästa vecka flyttar Siemens in i sina nya lokaler hos Fabege i Arenastaden. Förhyrningen omfattar 10.000 kvm och är den femte största som Fabege gjort i det expansiva området.

Flytten påbörjas 6 november och beräknas vara klar 13 november. Siemens nya svenska huvudkontor blir arbetsplats för cirka 650 av Siemens medarbetare i Sverige. Flytten innebär även att dagens fyra Siemenskontor blir ett.

Den färgstarka kontorsbyggnaden är ritad och utformad av T+E Arkitekter.

Den största uthyrningen som Fabege gjort i området är den till SEB om 72.200 kvm (det är även den största uthyrningen i Sverige någonsin, enligt FV:s uppgifter). De följande största uthyrningarna i Arenastaden är till Vattenfall, Teliasonera och Ica. De fem uthyrningarna motsvarar kontorsytorna av 16 Hötorgsskrapor.

Den aktuella fastigheten 6 ligger i norra delen av området, nära Friends Arena. Den är omgärdat av husen där Svenska Spel och Svea Ekonomi/Fotbollsförbundet är hyresgäster. Den rymmer totalt 17.000 kvm LOA. Siemens intar våningsplan 1–5, H&M hyr kontorsytorna på plan 5 och vårdbolaget Ambea hyr våning 6 och 7. Två lokaler i entréplanet återstår att hyra ut.

Företrädare för Siemens uppger att lokaler på Västra Kungsholmen var främsta flyttalternativet i bolagets lokalsökning. Hyran hos Fabege är 2.500 kr/kvm, vilket Fastighetsvärlden tidigare berättat om.

Av Siemens lokaler är merparten aktivitetsbaserade lokaler, men drygt 10 procent av de anställda kommer att ha stationära arbetsplatser.

Arkitekten Torbjörn Edgren:

– Tanken har varit att skapa ett öppet hus. Vi vill förmedla att det händer saker. Vi vill visa en välkomnande famn. Byggnaden är som ett H, visar det och mittpunkten är ett nav för vertikal kommunikation. Trappan är ett smycke och ska även locka till rörelse, säger Edgren till Fastighetsvärlden och berättar att arkitektfirman även jobbat mycket med dämpande akustik och träpaneler.

Inspirationen till den färgglada fasaden har hämtats från ett hotell i Madrid.

Vid Siemens har man implementerat bolagets spetskompetens inom hållbarhets och teknikfrågor i fastigheten. Att Siemens skulle få det ansvaret ingick i den ursprungliga affärsuppgörelse där Fabege köpte Siemens kontorshus i Upplands Väsby (som Siemens ägde, och sålde det senare vidare till Fastpartner) och tecknade hyresavtalet i Arenastaden. Siemens har lagt stor kraft på att få många olika system att kommunicera med varandra. Bolaget räknar med att få ner den totala energiförbrukningen med minst 66 procent jämfört med de båda större kontorshusen i Upplands Väsby och Huddinge som bolaget lämnar.

Men allt kommer inte styras centralt. De anställda vid Siemens kan till exempel styra belysningen över sin egna arbetsplats via en app.

Charlotta Liljefors Rosell, chef Förvalning vid Fabege, är mycket nöjd med det nya huset och samarbetet med den nya hyresgästen:

– Vi har ett jättefokus på att bygga en hållbar stadsdel.

Fasad: Här är det första intycket kunder och anställda får när de besöker Siemens nya huvudkontor på Evenemangsgatan 23 i Arenastaden.
Reception: Siemens hyr cirka 10.000 kvm av totalt 17.000 kvm. Cirka 650 anställda från fyra kontor ska flytta till den nya lokalen. I Upplands Väsby sitter cirka 450 anställda och i Huddinge cirka 100 anställda. Även personal från Kista och Solna byter arbetsplats. 
Rymligt kafé: De sista förberedelserna pågår för att göra i ordning kaféet.
Innergård: Siemens hyr våningsplan 1-4 i fastigheten. På plan 5 har H&M kontor och på plan 6 och 7 finns Ambea.
Gemensamma ytor: Fabege har tecknat ett tolvårigt avtal med Siemens, med en årlig hyra på 25 miljoner kronor.
Trappa: Huset är ritat och utformat av Göteborgsbaserade T+E Arkitekter.
Mötesplats: Varje våningsplan har mötesplatser utformade med olika färgkoder.

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Fabege får anvisning om 33.000 kvm i Sjöstaden

Ytterligare en aktör redo för projekt. Läs om den ekonomiska överenskommelsen och se även en karta.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Tillbaka till förstasidan