Liljewall, Malmö, EON.
Illustration: Liljewall.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

En 70 meter hög vattentank ska byggas i Norra hamnen i Malmö. Nu står det klart att Liljewall går vinnande ur arkitekttävlingen som E.ON utlyste, med förslaget Timglaset.

Annons

Omdaningen av Malmös hamnområde är ett av de mest omfattande stadsutvecklingsprojekten i stadskärnan någonsin. Norra hamnen ska på sikt husera den så kallade ”Energihamnen”, ett centrum för energiproduktion och energiinfrastruktur som markerar Malmös ledande position inom hållbar utveckling. Timglaset planeras bli en av de första pusselbitarna i detta ambitiösa projekt.

Enligt juryn övertygar Liljewalls bidrag genom ”en otvivelaktigt elegant och tidlös design som relaterar till Malmö i koncept och material samt övertygande kommunicerar anläggningens roll i en hållbar stadsutveckling. Ackumulatortanken blir en minnesvärd utökning av Malmös siluett och ett arkitektoniskt landmärke.”

EON, Malmö, Liljewalls.
Illustration: Liljewall.

– Vi är otroligt stolta och glada över att få förtroendet att utveckla Malmös nya landmärke. Transformationen av hamnen är ett ambitiöst och framtidsinriktat projekt med höga klimatambitioner, vilket vi ville spegla med vårt förslag. Timglaset blir en av de högsta byggnaderna i staden, i höjd mitt mellan Kronprinsen och Scandic Triangeln och kommer att dominera horisonten i nordväst. Det krävs både tydliga gester och finkänslighet för att utforma höga byggnader som samtidigt förmedlar något om platsen och stadens historia, säger Tomas Hago, arkitekt på Liljewall.

Malmös befintliga bebyggelse har influerat arkitekterna i deras arbete. Gängtappens industriella form liksom Kronprinsens kulörmässiga möte med himlen har inspirerat i synnerhet.

– Vårt förslag är gestaltat för att bli en del av Malmös ensemble av höga byggnader, med en unik identitet som bidrar till stadens läsbarhet och orientering. Den havsgröna färgen betonar arvet från Nyhamnens silos, och timglasformen som skapas av fasadens buktande lameller ger byggnaden en vertikal siluett med stark funktionell koppling och fokus på hållbarhet och cirkularitet, säger Frans Gillberg och Aron Wigh som utformat förslaget vid Liljewalls malmökontor.

Tävlingen utlystes då E.ON planerar en omfattande utveckling av Malmös fjärrvärmesystem. Timglaset planeras bli en viktig första komponent för att möta det snabbt växande Malmös framtida behov av värme och för att skapa ett ännu mer robust energisystem.

EON, Malmö, Liljewall.
Den nya vattentanken i Norra hamnen i Malmö planeras bli 70 meter hög. Illustration: Liljewall.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan