Nu ska västra delen av Hagastaden börja utvecklas. Illustrationer: Schmidt Hammer Lassen

Bilder: Så blir Vecturas nya – efter hyllade Forskaren

Arkitektuppdraget för Vecturas senaste projekt i Hagastaden, CampusF, går till danska arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen. CampusF ska bli Stockholms innovativa pulsåder, det nya kreativa navet, där forskare och studenter bor och arbetar sida vid sida, enligt Vecturas vision. En innovationshub om 18.000 kvm med kontor, labb och bostäder ska utvecklas.

Vectura höll tillsammans med Stockholms Stad och Strategisk Arkitektur parallella arkitektuppdrag för CampusF där 3XN, Kanozi och Schmidt Hammer Lassen deltog. Nyligen togs beslutet av juryn att tilldela uppdraget Schmidt Hammer Lassen, som utvecklat förslaget tillsammans med det svenska kontoret BAU – Byrån för Arkitektur & Urbanism.

Med ambitionen att vara världsledande inom life science har Hagastaden redan en hög koncentration av forskning, utbildning och entreprenörer. Till 2030 ska området utvecklas till en sammanhållen stadsdel med en mix av bostäder, arbetsplatser och service. CampusF är en viktig pusselbit i utvecklingen av området och blir Vecturas andra life science-projekt i Hagastaden, efter Forskaren som är under produktion på Hagaplan 1. CampusF kommer utvecklas till en ny innovativ hub för ungdomar, studenter, forskare, närboende, start-ups och ambitiösa företag inom life-science. Fastigheten kommer innehålla framtidens arbetsmiljöer med en mix av labb, co-working och kultur. Inom kvarterets 18.000 kvm kommer 80 student- och forskarbostäder byggas i anslutning till huvudbyggnaden.

Norra Stationsgatan.

– På CampusF är ambitionen att skapa känslan av det stora vardagsrummet som öppnar upp för ökad social integration, inspirerar till högre studier med ett stort fokus på hälsa. Den här platsen kommer bidra till värdefulla möten mellan ungdomar, studenter, entreprenörer och världsledande företag. Schmidt Hammer Lassen har ritat en fantastisk byggnad som kommer möjliggöra detta på ett unikt sätt, säger Micael Averborg, affärsutvecklingschef på Vectura.

Campuset byggs i ett av norra Europas tätaste infrastrukturområden och behöver därför en bullerskärm mot motorväg och järnvägsspåren. Byggnadsvolymen är placerad runt tre atrier som möjliggör tysta kontorsytor där grupparbetszoner, med större tolerans för buller, etableras mot motorvägen. Trä har använts för att förbättra luftkvalitet och akustik såväl som verka stressreducerande.

I den västra delen av Hagastaden kommer en ny stadsvy växa fram för de som passerar på E4:an/Norra länken. I den västra delen utvecklar även Humlegården, JM och Serneke/KFUM.

Den vertikala sammanhållningen i byggnaden skapas via tre karakteristiska trappor inspirerade av DNA-strängar. Trapporna skapar synergier över byggnadens lager, funktioner och den dynamiska formen uppmuntrar till rörelse.

Tak och terrass reser sig i tre plan för att integrera byggnaden i den befintliga stadsplanen och skapar optimala utsiktsförhållanden. Takets flexibilitet gör att ytorna kan användas för konferenser, inredas som bar eller restaurang. Terrassen har även en plats för inhemska arter som bidrar positivt till den biologiska mångfalden.

– Vi har arbetat mycket med att skapa sammanhållning i både byggnadens horisontella och vertikala plan. De tre atrierna är kopplade till Orangeriet, varifrån du får utsikt över kontorslokaler och laboratorier. Den slingrande trappan, inspirerad av DNA-trådar, skapar samstämmighet och dynamik mellan byggnadens olika våningar, samtidigt som den agerar som ett starkt identitetsskapande element, säger Kristian Lars Ahlmark, partner & design director på Schmidt Hammer Lassen.

Interiör. Totalt 18.000 kvm lokaler och bostäder ska utvecklas.
Takterrassen fördelar sig över tre våningsplan.
De översta våningsplanen.
Gemensamhetsytor.
Västra Hagastaden ska utvecklas. Foto: Fastighetsvärlden
Vecturas projekt Forskaren (i mitten) är snart färdigutvecklad. Foto: Astrid Lloyd

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan