SKB utvecklar inom det stora statsutvecklingsprojektet Persikan. Illustration: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Bilder: Så blir SKB:s Ananasen på Söder

På östra Södermalm i Stockholm, där SL:s bussdepå tidigare låg, pågår sedan flera år bostadsutveckling med en handfull aktörer inblandade. Nu går SKB igång med sitt projekt, Kvarteret Ananasen, som ska innehålla 153 lägenheter.

Annons

– Vi är mycket glada att få bygga fler kooperativa hyresrätter på Södermalm. SKBs goda ekonomi skapar en genomförandekraft även i utmanande tider som dessa. Det är viktigt för våra medlemmar och hela regionen och något vi är stolta över, säger vd Ingrid Gyllfors.

I kvarteret Ananasen blir husen åtta till nio våningar höga och en våning under mark med bland annat garage och skyddsrum. Lägenheterna byggs i varierande storlekar, från ett till sex rum och kök. Några studiolägenheter har egen entré och trappa mot gatan. Kvarterslokalen har utsikt över gården och bastu med relax finns högst upp i ett av husen.

Bostäder och stadspark

I området på östra Södermalm, där SL:s bussdepå tidigare låg, ska det byggas över 1.000 nya lägenheter. SKBs kvarter Ananasen med 153 lägenheter omges av Barnängsgatan och en ny förlängning av Bondegatan, samt två nya gator; Emilies gata och Hennings gata.

– Att få vara med och utveckla Stockholm och ingå i ett relativt stort stadsutvecklingsprojekt känns bra. Det stora kvarteret har vi lyckats bryta ner genom en vertikal uppdelning där varje trapphus har sin egen karaktär i färg och form. Entréportar i ek bidrar också till den välkomnande känslan.  Här ska alla kunna bo och leva, ung som gammal, oavsett familjekonstellation, säger fastighetsutvecklingschef Johan Jarding.

Gemenskap och social hållbarhet

SKBs kooperativa hyresrätter med egna fastighetsskötare, gemensamhetslokaler och kvartersråd bidrar till ökad gemenskap och trygghet i kvarteren och även till en mer varierad bostadsmarknad vid sidan av andra upplåtelseformer.

Med 8 200 lägenheter i Stockholm och närliggande kommuner är SKB Stockholms största privata hyresrättsaktör. Under de 106 år som gått sedan SKB grundades har föreningen aldrig sålt ett enda av sina hus.

SKB har satt spaden i marken för 153 kooperativa hyresrätter på Södermalm. Fr v Mikael Bölander vd Mecon Bygg, Charlotte Axelsson styrelseordförande SKB, Karin Wanngård, finansborgarråd Stockholms stad och Liisa Raasakka, Head of the EIB Group Office for Sweden.

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Företagsparken säljer till Cibus

Fredrixon: ”Vi är återigen aktiva på förvärvssidan”.

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Tillbaka till förstasidan