Illustration: Semrén & Månsson.

Bilder: Så blir Patriams nya lyxbostäder vid Karlaplan

Köpte nyligen från Telia. Under våren köpte bostadsutvecklingsbolaget Patriam och fastighetsbolaget Exerton tillsammans fastigheten Harpan 29 på Karlaplan 2 på Östermalm i Stockholm. Säljare var Telia, läs mer här. Nu presenterar Patriam bilder på hur det ska se ut framöver.

Sober och klassisk elegans möter modern, avskalad estetik när ett av Sveriges mest exklusiva bostadsprojekt nu tar form. På Karlaplan 2 ska byggnaden som var en Stockholms största telegrafstationer transformeras till 17 av Sveriges mest påkostade bostäder, med arkitektur och design på högsta internationella nivå.

– Det här är ett helt oöverträffat projekt på bostadsmarknaden i Stockholm. Det dyker i princip aldrig upp möjligheter att skapa stora, öppna bostäder med en modern och internationell prägel i Stockholms innerstad, och i synnerhet inte på Östermalm, säger Andreas Holmberg, VD på Patriam.

På Karlaplan möts fem gator som bildar en stjärnform av alléer: Karlavägen, Narvavägen, Östermalmsgatan, Lützengatan och Styrmansgatan. Och det är just här, på Karlaplan 2, som bostadsutvecklingsbolaget Patriam nu påbörjar byggnationen av 17 unika bostäder – där vissa våningar kommer att ha en bostadsyta på över 350 kvadratmeter – med inflyttning under 2017.

Det är en mytomspunnen och spännande historia som präglar fastigheten på Östermalm. Karlaplan 2 består av två hus; Telegrafhuset, som ligger i gatuvinkeln mot Karlaplan och Styrmansgatan, och Ateljén som är ett fristående hus på innergården. Telegrafhuset byggdes av Telegrafverket mellan 1917-1922. När det uppfördes blev det genast en viktig knutpunkt i det snabbt framväxande telegrafnätet och i huset placerades den senaste kommunikationstekniken. Och här fanns ofta hemligheter som var militärt känsliga. Arkitekten L J Lehming ville därför att byggnaden skulle smälta in i omgivningen. På utsidan en lugn fashionabel fastighet – på insidan ett intensivt slammer av verksamhet.

I väggarna sitter hundra år av svensk telehistoria. Första tiden knattrade fjärrskrivmaskiner fram telegram som delades ut med bud. I krigstider fångade man upp och dechiffrerade meddelanden som passerade landets gränser. Därefter låg Telemuseet här under några år.

Huset på innergården, Ateljén, uppfördes i dess nuvarande tappning tillsammans med en vacker trädgård under mitten av 70-talet. Då anlades även en vacker trädgård ritad av Walter Bauer, en av sin tids främsta landskapsarkitekter.

Nu ska de båda husen på Karlaplan 2 transformeras till ett vackert, personligt boende med exklusiv, internationell atmosfär. Byggnadernas historia bidrar till dess unika förutsättningar och den ansvariga arkitektbyrån Semrén & Månsson integrerar arkitektur och form i en noga genomtänkt balans av sparsmakad estetik med en klassisk klangbotten. Lägenheterna erbjuder öppna våningsplan med generösa ytor, högt i tak och höga fönster med ljusinsläpp i samtliga rum. Telegrafhuset präglas av en modern renhet med utgångspunkt i husets ursprungliga sekelskifteskaraktär, medan Ateljén står för en råare, mer industriell känsla.

– Kombinationen av en fashionabel, elegant fastighet och urban, modern estetik på en av Stockholms mest attraktiva adresser gör Karlaplan 2 till något utöver det vanliga, säger Andreas Holmberg.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-05

Illustrationer: Semrén & Månsson.
Illustrationer: Semrén & Månsson.
patriam-karlaplan-3

 

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Glädjerus på börsen – men en åker ner i källaren

Ett bolag fallit hela 16 procent under torsdagen. Men åtta bolag upp mer än 7 procent.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Zlatan Ibrahimovic köper på Östermalm igen

FV berättar detaljerna. Hela 55 procents värdeuppgång på tre år. Snabb affär.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Kraftigt lägre försäljning men starkt resultat från JM

Försäljningen vek kraftigt i slutet av året men bolaget lyckades hålla uppe resultatet bra – höjd utdelning föreslås.

Hit flyttar JM:s nya HK

Avtal om en 6.500 kvm i nytt kontorsprojekt. FV berättar om förändringen.

JM och Fabege i stor affär

Möjlighet att skapa 450 lägenheter i ”bortglömt område” som ka bli populärt.

Förvärvar vid Tegnérlunden

Affär i Stockholms innerstad.

Tillbaka till förstasidan