Illustration: Semrén & Månsson.

Bilder: Så blir Patriams nya lyxbostäder vid Karlaplan

Köpte nyligen från Telia. Under våren köpte bostadsutvecklingsbolaget Patriam och fastighetsbolaget Exerton tillsammans fastigheten Harpan 29 på Karlaplan 2 på Östermalm i Stockholm. Säljare var Telia, läs mer här. Nu presenterar Patriam bilder på hur det ska se ut framöver.

Sober och klassisk elegans möter modern, avskalad estetik när ett av Sveriges mest exklusiva bostadsprojekt nu tar form. På Karlaplan 2 ska byggnaden som var en Stockholms största telegrafstationer transformeras till 17 av Sveriges mest påkostade bostäder, med arkitektur och design på högsta internationella nivå.

– Det här är ett helt oöverträffat projekt på bostadsmarknaden i Stockholm. Det dyker i princip aldrig upp möjligheter att skapa stora, öppna bostäder med en modern och internationell prägel i Stockholms innerstad, och i synnerhet inte på Östermalm, säger Andreas Holmberg, VD på Patriam.

På Karlaplan möts fem gator som bildar en stjärnform av alléer: Karlavägen, Narvavägen, Östermalmsgatan, Lützengatan och Styrmansgatan. Och det är just här, på Karlaplan 2, som bostadsutvecklingsbolaget Patriam nu påbörjar byggnationen av 17 unika bostäder – där vissa våningar kommer att ha en bostadsyta på över 350 kvadratmeter – med inflyttning under 2017.

Det är en mytomspunnen och spännande historia som präglar fastigheten på Östermalm. Karlaplan 2 består av två hus; Telegrafhuset, som ligger i gatuvinkeln mot Karlaplan och Styrmansgatan, och Ateljén som är ett fristående hus på innergården. Telegrafhuset byggdes av Telegrafverket mellan 1917-1922. När det uppfördes blev det genast en viktig knutpunkt i det snabbt framväxande telegrafnätet och i huset placerades den senaste kommunikationstekniken. Och här fanns ofta hemligheter som var militärt känsliga. Arkitekten L J Lehming ville därför att byggnaden skulle smälta in i omgivningen. På utsidan en lugn fashionabel fastighet – på insidan ett intensivt slammer av verksamhet.

I väggarna sitter hundra år av svensk telehistoria. Första tiden knattrade fjärrskrivmaskiner fram telegram som delades ut med bud. I krigstider fångade man upp och dechiffrerade meddelanden som passerade landets gränser. Därefter låg Telemuseet här under några år.

Huset på innergården, Ateljén, uppfördes i dess nuvarande tappning tillsammans med en vacker trädgård under mitten av 70-talet. Då anlades även en vacker trädgård ritad av Walter Bauer, en av sin tids främsta landskapsarkitekter.

Nu ska de båda husen på Karlaplan 2 transformeras till ett vackert, personligt boende med exklusiv, internationell atmosfär. Byggnadernas historia bidrar till dess unika förutsättningar och den ansvariga arkitektbyrån Semrén & Månsson integrerar arkitektur och form i en noga genomtänkt balans av sparsmakad estetik med en klassisk klangbotten. Lägenheterna erbjuder öppna våningsplan med generösa ytor, högt i tak och höga fönster med ljusinsläpp i samtliga rum. Telegrafhuset präglas av en modern renhet med utgångspunkt i husets ursprungliga sekelskifteskaraktär, medan Ateljén står för en råare, mer industriell känsla.

– Kombinationen av en fashionabel, elegant fastighet och urban, modern estetik på en av Stockholms mest attraktiva adresser gör Karlaplan 2 till något utöver det vanliga, säger Andreas Holmberg.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-05

Illustrationer: Semrén & Månsson.
Illustrationer: Semrén & Månsson.
patriam-karlaplan-3

 

Missa inte Stockholmsmarknaden 2022 den 18 maj.

Kom och lyssna på Nordeas chefsekonom Annika Winsth om de nya förutsättningarna – Tvärnit eller vad?
Missa inte professor Dick Harrison som talar om fastigheter i orostider – En trygg hamn?

Annat ur programmet:
• Kommunerna som bäddar för tillväxt
• Viktiga Framtidscase för Stockholmsområdet
• Är ränterisken felanalyserad?
• Hearing: City eller externa hubbar – vad är bästa investeringen?

Kolla in hela programmet här – och anmäl dig till ett toppseminarium på Grand Hotel den 18 maj.

Fler Nyheter från förstasidan

Satsar vidare efter rekordförhyrning

Blickar utomlands – vill nästan dubbla ytan.

Bildextra: Investerar miljard på kunskap

Kunglig glans på invigningen.

SCB: Rekordökning för byggkostnaderna

Den högsta förändringen i årstakt sedan 1981.

Säljer 1.600 byggrätter – blir storägare

30 projektmöjligheter ingår. Skapar storbolag.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

”Kommer behöva höja räntan snabbt”

Fem experter svar på högaktuella frågor om ekonomi och fastigheter.

Klassiskt 08-hotell byter ägare

Säljer efter 7 år. 10.000 kvm ingår.

Universitetsstaden fortsätter att växa

Planerar kontor, bostäder och kongresscentrum.

Förhandlar om miljardaffär

FV berättar vad som ingår i affären.

Redo sälja på Kungsholmen

Unik projektmöjlighet i stenstaden.

Tema Bostad

Om projektets ekonomi spräcks vid ett ”stålbad”

Så kan utvecklingsprojekt och affärer i form av forward purchase/funding komma att påverkas av det osäkra läget.

Starkt Balder nära 200 mdr

Selin: ”Om inflationen blir permanent högre och räntorna bara höjs en aning, skulle det kanske till och med vara positivt”.

Omvandlar butik – hyr ut 500 kvm

Nygammalt koncept intar central galleria.

Glädjefnatt för fastighetsaktier

Efter en vecka med främst en dyster utveckling för fastighetsaktier bjöd onsdagen på starka uppgångar för väldigt många bolag.

Tillbaka till förstasidan