Illustration: Semrén & Månsson.

Bilder: Så blir Patriams nya lyxbostäder vid Karlaplan

Köpte nyligen från Telia. Under våren köpte bostadsutvecklingsbolaget Patriam och fastighetsbolaget Exerton tillsammans fastigheten Harpan 29 på Karlaplan 2 på Östermalm i Stockholm. Säljare var Telia, läs mer här. Nu presenterar Patriam bilder på hur det ska se ut framöver.

Sober och klassisk elegans möter modern, avskalad estetik när ett av Sveriges mest exklusiva bostadsprojekt nu tar form. På Karlaplan 2 ska byggnaden som var en Stockholms största telegrafstationer transformeras till 17 av Sveriges mest påkostade bostäder, med arkitektur och design på högsta internationella nivå.

– Det här är ett helt oöverträffat projekt på bostadsmarknaden i Stockholm. Det dyker i princip aldrig upp möjligheter att skapa stora, öppna bostäder med en modern och internationell prägel i Stockholms innerstad, och i synnerhet inte på Östermalm, säger Andreas Holmberg, VD på Patriam.

På Karlaplan möts fem gator som bildar en stjärnform av alléer: Karlavägen, Narvavägen, Östermalmsgatan, Lützengatan och Styrmansgatan. Och det är just här, på Karlaplan 2, som bostadsutvecklingsbolaget Patriam nu påbörjar byggnationen av 17 unika bostäder – där vissa våningar kommer att ha en bostadsyta på över 350 kvadratmeter – med inflyttning under 2017.

Det är en mytomspunnen och spännande historia som präglar fastigheten på Östermalm. Karlaplan 2 består av två hus; Telegrafhuset, som ligger i gatuvinkeln mot Karlaplan och Styrmansgatan, och Ateljén som är ett fristående hus på innergården. Telegrafhuset byggdes av Telegrafverket mellan 1917-1922. När det uppfördes blev det genast en viktig knutpunkt i det snabbt framväxande telegrafnätet och i huset placerades den senaste kommunikationstekniken. Och här fanns ofta hemligheter som var militärt känsliga. Arkitekten L J Lehming ville därför att byggnaden skulle smälta in i omgivningen. På utsidan en lugn fashionabel fastighet – på insidan ett intensivt slammer av verksamhet.

I väggarna sitter hundra år av svensk telehistoria. Första tiden knattrade fjärrskrivmaskiner fram telegram som delades ut med bud. I krigstider fångade man upp och dechiffrerade meddelanden som passerade landets gränser. Därefter låg Telemuseet här under några år.

Huset på innergården, Ateljén, uppfördes i dess nuvarande tappning tillsammans med en vacker trädgård under mitten av 70-talet. Då anlades även en vacker trädgård ritad av Walter Bauer, en av sin tids främsta landskapsarkitekter.

Nu ska de båda husen på Karlaplan 2 transformeras till ett vackert, personligt boende med exklusiv, internationell atmosfär. Byggnadernas historia bidrar till dess unika förutsättningar och den ansvariga arkitektbyrån Semrén & Månsson integrerar arkitektur och form i en noga genomtänkt balans av sparsmakad estetik med en klassisk klangbotten. Lägenheterna erbjuder öppna våningsplan med generösa ytor, högt i tak och höga fönster med ljusinsläpp i samtliga rum. Telegrafhuset präglas av en modern renhet med utgångspunkt i husets ursprungliga sekelskifteskaraktär, medan Ateljén står för en råare, mer industriell känsla.

– Kombinationen av en fashionabel, elegant fastighet och urban, modern estetik på en av Stockholms mest attraktiva adresser gör Karlaplan 2 till något utöver det vanliga, säger Andreas Holmberg.

Fastighetsvärlden Idag 2016-10-05

Illustrationer: Semrén & Månsson.
Illustrationer: Semrén & Månsson.
patriam-karlaplan-3

 

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan