Kontorsprojektet Klara City View. Till höger syns Waterfront. Illustration: Dorte Mandrup

Så blir Humlegårdens lyxiga Klara City View

För två år sedan erhöll Humlegården markanvisningen Klara City View. I ett av Stockholms bästa lägen, intill Centralstationen och Stockholm Waterfront, skapas kommersiella lokaler om cirka 15.000 kvm med fokus på kontor. Nu står det klart att det danska arkitektkontoret Dorte Mandrup har valts ut som samarbetspartner.

Humlegården betalade 82.000 kr/kvm för marken när budgivningen ägde rum hösten 2021. Bolagets bud var 17 procent högre än det näst högsta.

Den aktuella platsen är belägen mellan Stockholm Waterfront och Klara Sjö, längsmed Klarabergsviadukten. Klara City View kommer att bli ett starkt tillskott i det sammanhang som skapas genom utvecklingen av Centralstaden (läs mer här) i västra city och stärker kopplingarna mellan city och Kungsholmen. Humlegården har ett långsiktigt perspektiv och strävar efter att skapa hållbara och attraktiva platser där man ser till helheten och sätter människan i fokus.

Dorte Mandrup utses till samarbetspartner 
Stockholms stad och Humlegården bjöd i slutet av 2022 in tre utvalda arkitektbyråer till ett parallellt uppdrag, med målet att ta fram ett förslag till arkitektonisk utformning av bebyggelsen. Den gemensamma visionen för utvecklingen runt Klara City View utgår från att skapa en ny attraktiv målpunkt i en mycket central och unik del av Stockholms innerstad. Under våren 2023 har en bedömningsgrupp bestående av representanter från Stockholms stad, Humlegården samt två externa arkitekter utvärderat förslagen utifrån de parametrar som beskriver målsättningen med utvecklingen av platsen; högkvalitativ arkitektur som läker stadens front, barriärbrytande kopplingar, välkomnande trygg miljö för alla och framåtblickande hållbart byggande. Fojab har varit processledare.

Den förslagsställare som Humlegården och Stockholms stad avser att arbeta vidare med i processen för Klara City View är den danska arkitektfirman Dorte Mandrup. Den internationellt erkända studion grundades 1999 av Dorte Mandrup och har sin bas i Köpenhamn.

Vy från Klarabergsviadukten. Illustration: Dorte Mandrup

Det valda förslaget knyter an till den omgivande bebyggelsens varierande skala och bidrar positivt till stadsbilden. En central del i satsningen på Klara City View är de nya publika miljöer som bildas. Här tas platsens potential tillvara och projektet ger tillbaka till staden genom att flöden förbättras och små ytor förvandlas till mer generösa platser som även har en positiv inverkan på de kringliggande offentliga rummen.

− Det är glädjande att arbetet med denna centrala plats i staden nu går in i nästa skede. Det är en väl synlig plats mitt i Stockholms kärna vilket ställer höga krav på kvalitet och utformning. Förslaget innehåller bra förslag som innebär levande bottenvåningar, ökad trygghet och mer folkliv, säger Jan Valeskog, Stadsbyggnadsborgarråd, Stockholms stad.

Flygbild över Stockholm. Fotograf: Lennart Johansson/Stockholm stad

− Dorte Mandrups förslag har många styrkor. Byggnaden bidrar till att läka samman stadsfronten mot söder genom en fin övergång mot Kungsholmen. De böjda formerna på huset mjukar upp och bidrar till en originalitet utan att för den delen konkurrera med stadshuset som ju ligger helt i närheten. Vi har haft en mycket positiv process genom det parallella uppdraget, staden, Humlegården och de externa konsulter som deltagit. Vi ser nu fram emot att utveckla detaljplanen och byggnaden tillsammans till ett nytt spännande bidrag till Stockholms stadsbild, säger Torleif Falk, Stadsarkitekt, Stockholms stad.

Skapar värde för såväl stockholmare som besökare
Nästa steg innebär att Humlegården och Stockholms stad vidareutvecklar och bearbetar det valda förslaget i arbetet med detaljplanen, tillsammans med Dorte Mandrup. Samråd beräknas ske hösten 2024. Den nya bebyggelsen möjliggörs genom att Stockholms stad däckar över delar av Klarastrandsleden, ett arbete som bedöms kunna starta under 2027 och preliminär byggstart äger rum under 2029.

Platsen var länge känd som Snurrtomten. Här utvärderades under en kort tid att placera Nobel Center. Foto: Fastighetsvärlden

− Vår ambition är att skapa en plats som är levande och tillgänglig på ett sätt som skapar värde för såväl stockholmare som besökare. Vi ser fram emot att få fortsätta arbetet tillsammans med Stockholms stad och Dorte Mandrup. Förslaget är en byggnad med stark identitet och hög arkitektonisk verkshöjd, som bygger på en stor förståelse för vad som är viktigt i miljöer där människor vill mötas, arbeta och leva. Här stärks kontakten med vattnet och det skapas offentliga rum i ett attraktivt läge med bottenvåningar som möter Humlegårdens ambition för framtidens arbetsplatser och hållbart byggande. Med förslaget knyts stadsmiljöer från olika epoker samman och läker det som tidigare varit barriärer, säger Anna Kullendorff, Affärsutvecklingschef på Humlegården Fastigheter.

Fastighetsvärlden har tidigare beskrivit den aktuella fastigheten ”Snurrtomten” som en av Stockholm CBD:s två sista ödetomter.

Den aktuella fastigheten ligger mellan kontorshuset Waterfront Office Building, som ägs av tyska Meag, och Klara sjö. Andra fastighetsägare i närheten är  AFA Fastigheter, KLP och en bostadsrättsförening. Foto: Fastighetsvärlden.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan