Karl Palm, chef Affärsutveckling Hufvudstaden, och en visionsbild för hur Orgelpipan 7 kommer se ut framöver. Illustration: Tham & Videgård.

Bilder: Grönt ljus för Hufvudstadens Orgelpipa

Den nya detaljplanen för Hufvudstadens fastighet Orgelpipan 7 har vunnit laga kraft. Nu inleds projektering inför den planerade påbyggnaden om 3.000 kvm av fastigheten som utgör ett helt kvarter invid Centralen i Stockholm. Hufvudstaden siktar på byggstart runt årsskiftet 2026–2027.

Annons

Mellan Centralstationen och T-Centralen, i korsningen av Vasagatan och Klarabergsgatan ligger Orgelpipan 7. Fastigheten uppfördes 1964 och köptes av Hufvudstaden 1979. Den uthyrningsbara ytan i fastigheten idag är 30.535 kvm.

Under några år har Hufvudstaden i nära samarbete med Stockholms stads stadsbyggnadskontor och arkitektkontoret Tham & Videgård arbetat med en ny detaljplan som möjliggör en påbyggnad av Orgelpipan 7.

– Området kring Stockholms centralstation kommer genomgå stora förändringar där målet är att förbättra infrastrukturen, skapa en ny stadsdel och göra hela stadsdelen mer trygg och välkomnande. Orgelpipan 7 är en av de befintliga fastigheterna i området som via den nya detaljplanen kan utvecklas och bidra positivt till stadsmiljön”, säger Maria Sahlstrand, enhetschef Norrmalm/Östermalm, planavdelningen på Stockholms stad.

Projektet Orgelpipan 7 består av en påbyggnad med två nya indragna våningsplan som kommer uppgå till cirka 3 000 kvm. Byggnadens ursprungliga karaktär bibehålls där de utanpåliggande fönstren med tydliga mörkröda bröstningar kvarstår.

Utöver detta omvandlas terrassen mot Mäster Samuelsgatan till en vinterträdgård. Högst upp på påbyggnaden anläggs ett grönt tak, en solcellspark samt regnvattenuppsamling.

– En viktig milstolpe är nådd och vi ser nu fram emot projektering och byggstart om ett par år. Med tillbyggnationen får Orgelpipan 7 nya attraktiva kontorslokaler som kommer locka företag där läget invid tåg, tunnelbana och övriga kommunikationer är prioritera, säger Karl Palm, chef Affärsutveckling Hufvudstaden.

Hufvudstaden kommer inte att tomställa Orgelpipan då påbyggnationen kan genomföras med kvarvarande hyresgäster. Bolaget kommer att planera byggnationen för att minimera störningar för kvarsittande hyresgäster. Fönsterbytena genomfördes under 2023 med hyresgästerna kvar i lokalerna.

Så här kommer Orgelpipan med de två nya indragna våningarna se ut från Centraltorget vid Centralstationen. Illustration: Tham & Videgård
Så här kommer det att se ut från Klara Norra Kyrkogata. Illustration. Tham & Videgård
… och så här blir den stora fastigheten från Vasagatan. Illustration: Tham & Videgård
Så här ser fastigheten ut idag. Foto: Fastighetsvärlden
”Baksidan” av fastigheten. Här ska en vinterträdgård skapas. Foto: Fastighetsvärlden

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan