Visionsbild från Kulturstråket. Bild Juul och Frost Arkitekter.

Bilder: Besqab, Ikano och AL startar Skeppskajen

Tillsammans med Besqab, Ikano Bostad och Atrium Ljungberg bakade kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) ihop ingredienserna till ett gemensamt, symboliskt bröd för att fira att utvecklingen av Skeppskajen, Uppsalas nya område, nu är i gång.

Fakta om Skeppskajen

  • Området utvecklas av Ikano Bostad, Besqab och Atrium Ljungberg som tillsammans kommer bygga cirka 900 bostäder, kontor, närservice och mötesplatser.
  • Utvecklingen av hela området är beräknad att ta cirka 7–10 år. Första steget är att påbörja rivningsarbetet för att göra plats för de nya kvarteren.
  • Byggnationen av bostäderna är planerad att starta under 2024. Just nu pågår rivningsarbeten.
  • Under 2023 kommer Besqab och Ikano Bostad att påbörja försäljningen av de första bostadsrättsprojekten med planerad inflyttning under 2026.
  • 2020 förvärvade Atrium Ljungberg byggnaderna Spegelkvarnen, Jästfabriken och Tegelsilon som kommer att rustas upp. Inflyttningen här är planerad att påbörjas under 2026.
Visa faktaruta

Trion ska tillsammans utveckla cirka 900 bostäder, kontor, närservice och mötesplatser i området som ligger i södra centrala Uppsala, bredvid Fyriså.

För att fira starten på utvecklingen av området bakade Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande, Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad, Carola Lavén, vd på Besqab och Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg ett symboliskt bröd för att fira områdets nästa kapitel.

– Det här är ett bra exempel på hur vi ska utveckla Uppsala. Bostäder, butiker och mötesplatser i ett och samma kvarter. Nu får historiska Skeppskajen bidra till att skapa nya minnen för alla Uppsalabor som väljer att bosätta sig i området, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Med sitt centrala läge kommer Skeppskajen att bli en unik plats i Uppsala. Under 150 år har det lagrats spannmål och producerats kvarnprodukter här. Nu påbörjas omvandlingen till ett nytt levande område och mötesplats med cirka 900 bostäder och en blandning av arbetsplatser, närservice, nöjen och kultur. Området kommer att präglas av öppna, luftiga kvarter, platsens industrihistoria med Uppsalas klassiska gränder och stråk ner mot Fyrisån.

˗ Skeppskajen med sin historia, centrala läge och närheten till Fyrisån kommer att bli en unik plats i Uppsala med nya levande stadskvarter och hållbara boendemiljöer, säger Carola Lavén, vd på Besqab.

Erik Pelling, Robert Jaaniste, Annica Ånäs och Carola Lavén.

˗ Det är väldigt roligt att vi nu är i gång med nästa kapitel i Skeppskajens historia! Tillsammans kommer vi att utveckla ett helt nytt levande område med bostäder, butiker, restauranger och närservice mitt i centrala Uppsala, säger Robert Jaaniste, vd på Ikano Bostad.

Områdets tre kända kulturhistoriska byggnader -– Spegelkvarnen, Jästfabriken och Tegelsilon – kommer varsamt att rustas upp av Atrium Ljungberg. Byggnaderna kommer att innehålla kontor, restaurang och en lobby som blir en mötesplats för de som bor, besöker eller arbetar i Skeppskajen.

˗ Vi är glada att åter ge liv till de vackra tegelbyggnaderna. Här har innovation varit ledordet sedan 1874 och nu kommer kvarteret bli en av stadens viktigaste platser igen, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungbergs utmaning.
Här ligger det aktuella området, med Atrium Ljungbergs fastigheter närmast vattnat och bostadskvarteren bakom. Foto: Skeppskajen (klicka för att se större!)
Visionsbild från Islandstorget. Bild: Juul och Frost Arkitekter
Visionsbild från Östra Ågatan. Bild: Juul och Frost Arkitekter

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan