Vd Eva Landen och tre av bolagets projekt på Manhattan.

Besvikelsen över satsningen i New York

Corem har gjort en handfull investeringar mitt på Manhattan. Två projekt är nu nästan klara, men uthyrningsarbetet har gått trögt.
– Trots att uthyrningen i New York hittills inte skett i den takt vi önskat ser vi nu goda förutsättningar framöver i och med återgången till det fysiska kontoret efter pandemin, säger vd Eva Landen.

Under det andra kvartalet har de första två hyresgästerna i New York tillträtt sina lokaler i kontorsprojektet på 1245 Broadway. I april utökades en tidigare avtalad 15-årig uthyrning till A24 Films från cirka 3.800 kvm till drygt 4.500 kvm i fastigheten 1245 Broadway som nu är ytmässigt uthyrd till 40 procent.

Sett till fastighetsvärde är New York den fjärde viktigaste staden för Corem, efter Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Avståndet till ettan Stockholm är stort men till tvåan och trean skiljer inte mycket.

I vd-ordet i Corems halvårsrapport kommenterar Eva Landen bland annat bolagets projekt i den amerikanska storstaden:

– Våra två största pågående nybyggnationsprojekt är två högkvalitativa kontorsbyggnader i attraktiva lägen på Manhattan vilka nu är exteriört färdigställda men där interiöra hyresgästanpassningar kommer att löpa vidare under hela 2022. Under kvartalet har de första två hyresgästerna tillträtt sina lokaler på 1245 Broadway. Först ut var den svenska dataspelsutvecklaren Avalanche Studios Group som har flyttat in på cirka 1 370 kvm. Under inledningen av det andra kvartalet utökades också en tidigare avtalad uthyrning till A24 Films till att omfatta ytterligare ett våningsplan.

Corem äger totalt fem projektfastigheter på Manhattan, av vilka alltså två är under färdigställande. Kontorsprojekten heter 1245 Broadway och 28&7.

Den förstnämnda, som innehåller 16.700 kvm lokaler, är alltså uthyrd till 40 procent medan den sistnämnda, om 9.100 kvm enbart är uthyrd till 7 procent.

Av planerade projektinvesteringar i de båda projekten på totalt 2.471 miljoner kronor så har Corem hittills investerat 1.948 miljoner, alltså nästan 80 procent. De båda kontorsfastigheterna ska stå färdiga nästa kvartal, det fjärde kvartalet.

Projektportföljen innefattar även två planerade projekt i New York avseende nybyggnation av kontor på 417 Park Avenue och 118 10th Avenue, om 33.000 kvm respektive 13.200 kvm. Förprojektering pågår på dessa fastigheter, uppger Corem.

Corems fyrklöver på Manhattan i New York:

Corems kontorsprojekt på Manhattan. Karta: Corem

1. Park View. 118 10th Avenue (invid Highland, nära Meatpacking district). Planerat kontorshus om 13.000 kvm fördelat över 10 våningar. I årsredovisningen uppger Corem byggstart till andra halvåret 2022. I närområdet finns techbolag som Google, Apple och Samsung representerade.

2. 1245 Broadway. 1241-1251 Broadway, i höjd med 31st street (nära Penn station). 23 våningsplan. Totalt 16.700 kvm uthyrbar yta. Uthyrd till 40 procent. Klar Q4/2022.

3. 28&7. 322–326 7th Avenue, i höjd med 28th street  (nära Penn station). 12 våningar. Uthyrd till 7 procent, vilket är det översta planet. Totalt yta är 9.100 kvm. Klar Q4/2022. I grannfastigheterna finns hyresgäster som Facebook och Amazon.

4 och 5. 417 Park Avenue. Två fastigheter 407 Park Avenue  och 417 Park Avenue (nära Central Park) som utgör ett projekt. Den totala byggrätten uppgår till cirka 35.000 kvm. Projektering pågår.

Corem utvecklar projektfastigheterna tillsammans med den lokala samarbetspartnern GDSNY. Enligt uppgift till FV ska Corem bli helägare till fastigheterna när de är färdigutvecklade.

Corems projekt 1245 Broadway.
Kontorsprojektet 28&7 på Manhattan.
Projektet Park View ligger nära High line.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fyra svenska fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan