Kulturstråket Skeppskajen Uppsala. Illustration: Juul & Frost Arkitekter

Besqab och Ikano redo för 900 nya i Uppsala

Nu har detaljplanen för det nya området Skeppskajen vid Fyrisån i Uppsala vunnit laga kraft. Skeppskajen kommer att bli ett levande område med 900 bostäder, kontor och mötesplatser. Bakom planerna finns Besqab och Ikano,

– Det känns väldigt roligt att vi nu kan sätta igång utvecklingen av Skeppskajen. Med sin industrikaraktär, sitt centrala läge och närheten till Fyrisån kommer det här att bli en unik plats i Uppsala, säger Gerd Comstedt, verksamhetschef för Skeppskajen, där utvecklingen drivs gemensamt av Besqab och Ikano Bostad.

Skeppskajen är en historisk plats där det under 150 år lagrats spannmål och producerats kvarnprodukter. Nu är det dags för nästa kapitel. Arbetet med detaljplanen har pågått sedan 2016 och igår vann detaljplanen för Skeppskajen laga kraft. Första steget är att påbörja rivningsarbetet för att göra plats för de nya kvarteren.

­ – Att utveckla och förädla nya attraktiva bostadskvarter av det gamla industriområdet är ett bra exempel på där Besqab i samarbete med andra bidrar till att utveckla nya hållbara och hälsosamma boendemiljöer. Skeppskajen med sin historia, centrala läge och närheten till Fyrisån kommer att bli en unik plats i Uppsala med nya levande stadskvarter, säger Carola Lavén, VD på Besqab.

Utvecklingen av Skeppskajen drivs gemensamt av Besqab och Ikano Bostad och området kommer att utvecklas i tre etapper från norr till söder med några års mellanrum, där kontorsbyggnaderna utvecklas av Atrium Ljungberg. Det kommer bli ett levande bostadsområde med öppna och luftiga kvarter, cirka 900 bostäder, arbetsplatser, närservice, mötesplatser och torg. De nya stråken ner mot Fyrisån och områdets ursprungliga industrikaraktär och kulturarv kommer att prägla området.

Under 2023 kommer Besqab och Ikano Bostad att starta försäljningen av de första bostadsrättsprojekten som har planerad inflyttning under 2026.

­˗ I Skeppskajen vill vi skapa ett stadsliv som är öppet för alla Uppsalabor, inte bara för dem som bor i området. Det kommer att bli en varierad och levande stadsdel där moderna bostadshus och kulturhistoriska byggnader möts, säger Gerd Comstedt.

De tre kulturhistoriska byggnaderna, kända för Uppsalabor som Ångkvarnen, Jästfabriken och Tegelsilon, kommer att bli en viktig mötesplats i området med publika ytor för alla som bor, besöker eller arbetar i Skeppskajen. Under slutet av 2020 förvärvades byggnaderna av Atrium Ljungberg som har påbörjat arbetet med att hitta hyresgäster till lokalerna.

– De vackra tegelbyggnaderna är en dröm för oss att utveckla, säger Cristoffer Högberg, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg. Vår ambition är att skapa en härlig plats som uppmuntrar till möten och innovation.

Byggnationen av bostäder i området kommer preliminärt att påbörjas 2024 och området beräknas ta cirka 7–10 år att bygga ut.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Tillbaka till förstasidan