Kulturstråket Skeppskajen Uppsala. Illustration: Juul & Frost Arkitekter

Besqab och Ikano redo för 900 nya i Uppsala

Nu har detaljplanen för det nya området Skeppskajen vid Fyrisån i Uppsala vunnit laga kraft. Skeppskajen kommer att bli ett levande område med 900 bostäder, kontor och mötesplatser. Bakom planerna finns Besqab och Ikano,

Annons

– Det känns väldigt roligt att vi nu kan sätta igång utvecklingen av Skeppskajen. Med sin industrikaraktär, sitt centrala läge och närheten till Fyrisån kommer det här att bli en unik plats i Uppsala, säger Gerd Comstedt, verksamhetschef för Skeppskajen, där utvecklingen drivs gemensamt av Besqab och Ikano Bostad.

Skeppskajen är en historisk plats där det under 150 år lagrats spannmål och producerats kvarnprodukter. Nu är det dags för nästa kapitel. Arbetet med detaljplanen har pågått sedan 2016 och igår vann detaljplanen för Skeppskajen laga kraft. Första steget är att påbörja rivningsarbetet för att göra plats för de nya kvarteren.

­ – Att utveckla och förädla nya attraktiva bostadskvarter av det gamla industriområdet är ett bra exempel på där Besqab i samarbete med andra bidrar till att utveckla nya hållbara och hälsosamma boendemiljöer. Skeppskajen med sin historia, centrala läge och närheten till Fyrisån kommer att bli en unik plats i Uppsala med nya levande stadskvarter, säger Carola Lavén, VD på Besqab.

Utvecklingen av Skeppskajen drivs gemensamt av Besqab och Ikano Bostad och området kommer att utvecklas i tre etapper från norr till söder med några års mellanrum, där kontorsbyggnaderna utvecklas av Atrium Ljungberg. Det kommer bli ett levande bostadsområde med öppna och luftiga kvarter, cirka 900 bostäder, arbetsplatser, närservice, mötesplatser och torg. De nya stråken ner mot Fyrisån och områdets ursprungliga industrikaraktär och kulturarv kommer att prägla området.

Under 2023 kommer Besqab och Ikano Bostad att starta försäljningen av de första bostadsrättsprojekten som har planerad inflyttning under 2026.

­˗ I Skeppskajen vill vi skapa ett stadsliv som är öppet för alla Uppsalabor, inte bara för dem som bor i området. Det kommer att bli en varierad och levande stadsdel där moderna bostadshus och kulturhistoriska byggnader möts, säger Gerd Comstedt.

De tre kulturhistoriska byggnaderna, kända för Uppsalabor som Ångkvarnen, Jästfabriken och Tegelsilon, kommer att bli en viktig mötesplats i området med publika ytor för alla som bor, besöker eller arbetar i Skeppskajen. Under slutet av 2020 förvärvades byggnaderna av Atrium Ljungberg som har påbörjat arbetet med att hitta hyresgäster till lokalerna.

– De vackra tegelbyggnaderna är en dröm för oss att utveckla, säger Cristoffer Högberg, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg. Vår ambition är att skapa en härlig plats som uppmuntrar till möten och innovation.

Byggnationen av bostäder i området kommer preliminärt att påbörjas 2024 och området beräknas ta cirka 7–10 år att bygga ut.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Catena säljer för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Slättö delköper studentportfölj från K2A värderad till 3,1 mdr

Affären innebär en tydlig förstärkning av K2A:s nyckeltal.

Nu påbörjas bygget av ett nytt stationshus i Göteborg

Totalytan är 15.000 kvm, där takhöjden i stationshallen blir 8 meter. Av lokalytan blir drygt hälften kontor.

Projekt

Prestigeprojekt vid lyxigt vattenläge

Höjderna har fått sänkas, men nu är JM på gång med det första av totalt fyra kvarter precis utanför innerstaden.

FV Quiz

FV Quiz: Krisande bolagen?

Vad kan du om bolagen som hamnat i problem?

Tillbaka till förstasidan