Drottninggatan. Foto: Mikael Sjöberg

Besökarna är tillbaka i Stockholm City

Den senaste kartläggningen från City i Samverkan visar att besöksflödena är tillbaka i Stockholm City efter två års pandemi. På Stockholms mest intensiva gågata, Drottninggatan, har antalet passerande hittills i maj varit +6 procent jämfört med samma period innan pandemin.

City i Samverkan Stockholm bevakar besöksflöden och omsättningsstatistik för Stockholms stadskärna för att delge insikter till medlemmar och samarbetspartners. När pandemin svepte in över landet, konstaterades tidigt allvarliga konsekvenser för Stockholm City. År 2020 minskade besöksflödena på de mest centrala gatorna med -60 procent. Samtidigt skedde ett omsättningstapp för sällanköpshandeln på -25 procent och för restaurangbranschen på -45 procent.

Sedan år 2021 har både flöden och omsättning sakta stärkts och återhämtningstakten har tilltagit under 2022. Drottninggatan är Stockholms mest flödesstarka gågata och är en god indikator på Citys attraktivitet. I april 2022 var besöksflödena på Drottninggatan endast -6 procent jämfört med 2019 och i början av maj skedde återhämtningen. Hittills i maj är flödena +6 procent jämfört med samma period år 2019.

– Det är glädjande att se att Stockholm Citys besöksflöden har återhämtats och är högre än de var innan pandemin. Det indikerar ett mycket starkt intresse för att besöka Stockholms stadskärna, säger Monica Bruvik, vd på City i Samverkan Stockholm.

Även omsättningen inom restaurang och sällanköpshandel uppvisar en återhämtning. Under fjärde kvartalet 2021 var restaurangomsättningen endast -3 procent lägre än den var innan pandemin. Under första kvartalet 2022 ökade omsättningen av sällanköpsvaror med +22 procent och är nu endast -17 procent från nivån innan pandemin. Stockholms stadskärna har därmed en starkare återhämtning än klädhandeln i riket som landade på +13 procent under samma period.

– Omsättningen i Stockholm City är nästan tillbaka på nivån före pandemin, och många enskilda verksamheter har redan hämtat tillbaka sitt pandemitapp, säger Monica Bruvik.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Tillbaka till förstasidan