Beslut om Finnslättens utveckling

På torsdagens möte väntas byggnadsnämnden i Västerås bland annat besluta om samråd för en detaljplan som visar hur Finnslätten kan utvecklas med bostäder, skola och hotell.

Utvecklingen på Finnslätten fortsätter. Den övergripande visionen handlar om att göra Finnslätten till en attraktiv plats för framtidens företag och medarbetare. Ett av de gemensamma målen är att integrera forskning och utbildning med företagens utveckling, samt att Finnslätten ska bli en mer tillgänglig plats för alla västeråsare med en mix av verksamheter, bostäder och service.

Planprogrammet för Finnslätten beslutades i februari 2021 och sedan dess pågår detaljplaneringen för olika områden. Nu väntas samråd för en detaljplan, dp 1975, som visar hur en del av Finnslätten kan utvecklas med cirka 300 till 400 bostäder, skola, verksamheter och hotell. Planområdet är i Finnslättens södra del intill Österleden och Lugna gatan. De nya lägenheterna ska möta bostadsbehovet för dem som jobbar i området. Detaljplanen visar också hur Fredholmsgatan kan breddas och hur nya gång- och cykelvägar samt mindre kvartersgator kan skapas för att öka tillgängligheten. I planen ställs det också krav på god arkitektur och att det som ska byggas formas med omsorg. Under samrådet kan berörda lämna synpunkter på planen.

– De företag som finns på Finnslätten utvecklas i mycket hög takt. Det finns stora behov av att fortsätta utveckla och konkretisera området i den riktning som finns i planprogrammet och visionen om Finnslätten, säger byggnadsnämndens vice ordförande Jonas Cronert.

–Detaljplaner ger möjligheter att komplettera och bygga till Finnslätten på ett sätt som gör att områdets attraktivitet ökar väsentligt, både för företagen som frodas här och för alla andra som kommer till området, säger Carl Arnö, stadsbyggnadsdirektör.

Detaljplanen beskriver hur Finnslätten kan utvecklas med bland annat bostäder och skola. I dag finns det kontors-, industri och verksamhetslokaler på platsen som föreslås att omvandlas och integreras med de nya byggnaderna. Bild: ÅWL arkitekter

På nämnden väntas också beslut om att ta fram en detaljplan för kvarteret Loke i hörnet av Sturegatan och Stora Gatan i centrum. Syftet är bland annat att utveckla innerstaden med ett mer attraktivt och levande centrum och planen ska visa hur området kan utformas med bostäder, hotell och olika serviceverksamheter.

–Innerstaden i Västerås behöver utvecklas på många olika sätt för att den ska kunna fortsätta leva och vara en attraktiv plats för alla, säger Carl Arnö.

Fler Nyheter från förstasidan

Starkt från Vasakronan – men ingen utdelning

188-miljardersbolaget visar nyckeltalen för 2022. Fastighetsvärdena skrevs ner under fjärde kvartalet.

Årets lokalkonsult 2022

Den meriterade juryn har korat en vinnare.

Två har hittat nya hem i Bromma –  totalt 16.000 kvm

Två stora hyresavtal är klara när planer på stor stadsutveckling är på gång.

Intar vad som kan bli stans häftigaste takbar

Fantastisk utsikt över Stockholm.

Lämnar Skanska efter 20 år  – får toppjobb vid Humlegården

Blir fastighets- och uthyrningschef.

Bostadsutvecklare varslar 15 procent av arbetsstyrkan

Uppgifter till FV: Närmare 40 anställda berörs.

Hyr takvåning om 2.600 kvm

Två tredjedelar av den stora projektfastigheten på östra Kungsholmen är nu uthyrd.

Årets affärskonsult 2022

”Det är smickrande, så klart”. Jobbat med fastighetstransaktioner i 20 år.

Zlatan Ibrahimovic köper på Östermalm igen

FV berättar detaljerna. Hela 55 procents värdeuppgång på tre år. Snabb affär.

Kan vinna Mipim Awards

Svenskt bolag: ”Wow, vi är superglada för den här prestigtunga nomineringen”.

57 procent färre sålda för Bonava

Vd:n: ”Vi är mer selektiva när vi startar projekt”.

Smällen: Tappade 1.705.000 miljoner under 2022

FV berättar om 23 svenska bolag som har bidragit.

Avgörande för 77.000 bostäder

Står för långt ifrån varandra i hyresförhandlingarna.

Besqab halverade produktionsstarterna 2022

Bra försäljningsnivå för det närmaste året ger utrymme att för effektivisering framåt.

Tillbaka till förstasidan