Bergsundet vill minska ensamheten bland sina hyresgäster.

Bergsundet ska motverka ensamhet

Var sjätte svensk upplever ofrivillig ensamhet. Nu vill Bergsundet öka gemenskapen i sina hyreshus genom att utbilda hyresgästerna i att ta kontakt med varandra.

Forskning visar att social isolering kan vara lika skadligt för hälsan som rökning och alkoholism. Samtidigt känner sig allt fler svenskar ensamma. Nu vill Bergsundet göra något åt det.

– Det finns en outnyttjad potential i våra bostäder. Vi är många bostadsutvecklare som bygger nyproducerade hus med högt fokus på social hållbarhet och mötesplatser. Vid inflytt är det självklart att lämna de boende med en utförlig manual för diskmaskin och sopsortering. Vi vill bidra ytterligare och ge våra hyresgäster en vägledning för att nyttja ytorna och faktiskt varandra, säger Lina Zakrisson, affärsutvecklare på Bergsundet.

För att uppmuntra sina hyresgäster att mötas mer lanserar bolaget nu Bergsundet Neighbourhood Academy. Det är en skräddarsydd utbildning som kommer att erbjudas till blivande hyresgäster i nya projekt.

Utbildningen tar avstamp i forskning om ensamhet, välmående och beteendevetenskap. Till sin hjälp har Bergsundet psykologen och författaren Anna Bennich, som är med och utvecklar delar av innehållet i utbildningen. Utbildningen kommer att ske innan inflyttning.

Lina Zakrisson.

– Vi kommer att berätta om huset, informera om ensamhet och saker som att i våra hus hejar vi på varandra i trappuppgången, för att nämna det basala. Det är en kul och inspirerande sittning, inga pekpinnar.Bara det att hyresgästerna träffas innan de flyttar in tror jag kommer att bidra till att det sedan blir lättare att knyta kontakt.

Kavringen 2 i Hökarängen, där inflyttningen är planerad till nästa vinter, blir det första hyresprojektet där den skräddarsydda utbildningen tillämpas.

Utöver utbildningen kommer Bergsundet en gång i halvåret exempelvis att bjuda på fika för att uppmuntra hyresgästerna att umgås. Den sociala aspekten kommer också att tas i beaktande vid valet av hyresgäster.

Hälften av bolagets bostäder går till den allmänna bostadskön, men för några av den övriga hälften blir en del i urvalsprocessen att de sökande får berätta vad de kan bidra med för att få människor i huset att träffas. En handfull individer kommer att få ett hyreskontrakt för att vara social lots i huset. Inspirationen kommer från England där sjukvården jobbat med frågan om ensamhet.

– Nu tar vi det vidare till våra grannskap. Vi vill skapa ett socialt ekosystem. Man kan bygga hur fina sociala ytor som helst men det där lilla extra ligger på oss som individer och jag tror att många kan behöva en knuff i rätt riktning, säger Lina Zakrisson.

Bergsundet Developments vd Johan Perslow håller med.

– Vi tror inte att vi kommer att lösa all ensamhet, men om vi kan hjälpa två personer så kommer vi att vara glada. Tillsammans med vårt miljöfokus så tror vi att detta är framtidens resilienta boende.

Fler Nyheter från förstasidan

Stordalen förlorar en årsvinst – varje månad

”Det är en helt, helt förfärlig situation”, säger hotellkungen

”Det är hemskt – allt rasar”

Makalöst olycklig tajming efter drömkontraktet.

”Värsta tappen i mannaminne – nu mellan 80–95%”

Undertecknarna representerar 280 butiker.

Fastighetsprofil åtalas för misshandel

”Vet du vem jag är?” Misstänkt för att ha utdelat hot och slag under kundbesök.

Ny rådgivare dubbelvärvar

Duons nya bolag växer direkt.

Kartläggning: Se ny topplista med snabbväxarna

Stor och unik sammanställning över landets 100 största fastighetsbolag.

Bildextra: Så blir det nya hotellet i Kungens kurva

FV berättar om ett nytt hotell i södra Stockholm. Se flera bilder.

Serneke varslar 100 personer

”Kräver skärpa och handlingskraft i anpassningen.”

Hyresgästföreningen: ”Riskerar masshemlöshet”

Går ut med brev med stark vädjan till fastighetsägarna.

Gallup: Slår hårt mot kontor – och lång återhämtning

En färsk undersökning från Propstreet visar vad investerarna tror om hyresutvecklingen, yielden och vakanser. Många tror även att återhämtningen dröjer länge.

Bekräftar: Han köpte högst upp för 66 miljoner

Läs om den stora lägenheten – och köparens kommentar. Bygget har dock bromsats in.

Fastighetsägarna ger stödpaketet tummen upp

”Många detaljer behöver redas ut men som helhet är paketet ett bra stöd.”

Tvist: CA Fastigheter överklagar kommunens förslag

”Vi vill undvika framtida problem när vi ansöker o bygglov.”

Regeringen avsätter 5 miljarder för sänkta lokalhyror

UPPDATERAD: Per Bolund: ”Här förutsätter vi att hyresvärdarna är generösa.”

Tillbaka till förstasidan