Beläggningsgraden för 08-hotell är 33 procent

Bokningsläget för hotell i Sverige och Stockholms län är fortsatt väldigt svagt, visar nya siffror för oktober månad. I genomsnitt har 50 procent av intäkterna fallit bort – en siffra som är hela 67 procent i Stockholms län.

Annons

– Paradoxalt nog finns risken att vissa krisande hotell helt stängs ute från omställningsstödet och det är så klart extra kännbart när det varit konstant krisläge i en god bit över ett halvår, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare har, via Benchmark Alliance, analyserat siffror för svenska hotells beläggningsgrad och intäkter under coronapandemin.

Bokningsläget i oktober månad är fortsatt svagt och för landet som helhet föreligger en bokningsnivå som är 27 procentenheter lägre än under motsvarande period föregående år. I Stockholms län är motsvarande siffra 40 procentenheter.

Det innebär att beläggningsgraden i Sverige faller från 68 till 41 procent av de tillgängliga rummen och i Stockholms län sker fallet från 73 procent till 33 procent.

– I princip har närmare varannan bokning försvunnit i Stockholm samtidigt som de genomsnittliga priserna sänkts. Intäktsbortfallen är väldigt stora och det ska också ses mot bakgrund av att det redan varit flera mycket svaga månader, säger Stefan Westerberg.

Logiintäkterna för svenska hotell under oktober månad föll med 50 procent i genomsnitt, jämfört med oktober förra året. Motsvarande siffra för Stockholms län är 67 procent.

Nyligen bekräftade regeringen att det statliga omställningsstödet – som ska kompensera för omsättningsfall – förlängs och nu inkluderar augusti, september och oktober.

En förutsättning för att ta del av stödet är att omsättningen fallit med 50 procent eller mer.

– Vår bedömning är att det är ett misstag att ha en så skarp gräns och risken finns att företag som haft en relativt stor kris i mer än ett halvår löper risk att stängas ute från omställningsstödet. Det innebär att man missar att ge krisstöd där man mer kostnadseffektivt kan rädda jobb och företag, säger Stefan Westerberg.

– Omställningsstödet är i grunden bra och helt nödvändigt, men det vore önskvärt att se över konstruktionen och villkoren för att ta del av stöd. Det vore mer logiskt att ha en mjuk skala där stöd fasas in från en viss nivå av bortfall snarare än en skarp gräns som dessutom är hög, säger Stefan Westerberg.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Tillbaka till förstasidan